Aderarea Ucrainei la UE va fi discutată în ”zilele următoare”. Bloomberg: Mai multe țări din vestul Europei se opun acordării statutului de candidat
Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în ”zilele următoare”, a declarat, luni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter. Mai multe țări din vestul Uniunii Europene resping deocamdată solicitările ca blocul să acorde Ucrainei statutul de țară candidată, un prim pas către aderarea la UE, transmite Bloomberg.
”UE reiterează sprijinul ferm oferit Ucrainei în eforturile de a atenua suferinţele umanitare provocate de agresiunea Rusiei şi de a asigura securitatea nucleară. Solidaritatea, prietenia şi asistenţa fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit”, a precizat Charles Michel.
Preşedintele Zelenski a postat şi el pe Twitter că a discutat cu preşedintele Consiliului European, scrie news.ro.
”S-a discutat despre ameninţarea la adresa centralelor nucleare, bombardarea infrastructurii critice şi a civililor. Trebuie să oprim acest lucru. Am discutat despre aderarea Ucrainei la UE. Poporul Ucrainei merită acest lucru. Opriţi Rusia”, a subliniat Zelenski.
Țări care se opun, deocamdată, aderării Ucrainei la UE
- Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, în același timp cu Georgia
- Zelenski, aclamat la scenă deschisă în Parlamentul European. Cu brațul ridicat, spune că Rusia "nu-i va...
- Atacat de una dintre cele mai mari armate ale lumii, Zelenski a semnat în picioare cererea de aderare la UE a Ucrainei
Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de Bloomberg, mai multe state UE, printre care se numără Germania și Olanda, s-ar opune acordării statutului de țară candidat Ucrainei în această săptămână. Principalul motiv este acela că se dorește ca toate eforturile de acum să fie îndreptate spre acordarea de sprijin practic Ucrainei și pe încheierea războiului, mai degrabă decât să se angajeze într-un proces care ar putea dura cel puțin un deceniu, a spus unul dintre diplomați.
Problema ar urma să fie evocată în timpul unui summit al liderilor europeni prevăzut să aibă loc joi şi vineri la Versailles, lângă Paris.
Apelul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la o aderare a Ucrainei la UE ”neîntârziată” este susţinut de multe state membre UE din Europa Centrală. De altfel, el a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus.
”Eu sunt un apărător al procedurilor standard, dar acum nu suntem într-o situaţie standard”, declară agenţiei cehe de presă CTK premierul ceh Petr Fiala. ”Trebuie să spunem în mod clar că Ucraina este binevenită în comunitatea europeană a ţărilor democratice”, spunea el, în urmă cu câteva zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰