Antena Meniu Search
x

Cererea de petrol s-a prăbușit la nivel mondial

Carantina mondială impusă de coronavirus scrie istorie la nivel economic. Preţ de câteva minute, ieri, petrolul american a fost gratuit, lucru nemaîntâlnit în istorie.

de Redactia Observator

la 21.04.2020, 23:15

Vezi și
  • Pe 20 aprilie, petrolul american a fost gratis
  • Cutremure la bursele din SUA și Europa

Cândva cele mai aglomerate locuri de pe Pământ sunt, astăzi, pustii. Carantina a redus cu până la 90 la sută traficul rutier şi aerian.

"Evaporarea" cererii a provocat un cutremur la bursa din New York. Aproape 40 de dolari au plătit ieri producătorii de petrol cumpărătorilor pentru ţiţeiul extras.

IOAN PURICA, expert în energie şi petrol - Evident, ce nu se consumă, ce nu se vinde din petrol se duce în nişte rezervoare. Ei, capacitatea asta de stocare s-a umplut şi ea.

Pentru un producător este foarte costisitor să îşi întrerupă activitatea şi să o reia iarăşi. Aşa că preferă sa îl plătească pe ăla care îi ia petrolul, în sensul a ceea ce se cheamă preţuri negative ale petrolului.

Scăderi în lanț pe piața țițeiului

Efectul s-a resimţit imediat la toate bursele. Europa a deschis pe roşu, inclusiv bursa de la Bucureşti. De altfel, semnele crizei se întrevăd din ianuarie. În ultimele trei luni, Brent, indicele de referinţă al preţului petrolului în Europa a scăzut cu 60 de procente.

Răzvan Nicolescu, analist energie - Prăbuşirea ţiţeiului din America sigur va avea un impact şi pe piaţa din România. Şi pe piaţa din Europa, pentru că lucrurile sunt legate. Dacă o scădere într-o situaţie normală era motiv de bucurie, o prăbuşire nu este un lucru de bucurie, pentru ca efectul este, dacă o parte din industrie dă faliment, apoi când o să creştem consumul, s-ar putea ca preţul să sară în extrema cealaltă să fie preţuri foarte mari, nemaifiind producţie.

Prăbuşirea istorică nu a atras imediat o scădere direct proporţională la pompă. Un litru de benzină a costat azi 4,55 lei, iar motorina 4,83.

Chiar dacă preţul petrolului a atins un minim istoric, nu vă asteptati ca la pompa combustibilul să fie gratuit. Jumătate din preţ îl reprezintă accizele pe care le vom plăti oricum.

IOAN PURICA, expert în energie şi petrol - În România există întotdeauna o asimetrie la preţul petrolului. Când creşte pretul petrolului, a doua zi creşte şi preţul la pompă, când scade preţul petrolului trebuie să treacă o săptămână ca să se vadă şi la pompă. E probabil ca preţul la pompă să mai scadă măcar o perioadă, pentru că toată lumea are interes să vândă, să golească stocurile.

Donald Trump anunță măsuri speciale pentru revenirea din criză

După crahul de ieri, Casa Albă pregăteşte o serie de măsuri fără precedent pentru remedierea situaţiei.

Donald Trump, preşedintele SUA - Completăm rezervele naționale de petrol, rezervele strategice, știți, rezervele strategice şi încercăm să stocăm ca rezerve 75 de milioane de barili. Asta ar trebui să ajute.

Industria petrolieră se confruntă cu o criză majoră, iar mulţi producători sunt tot mai aproape de faliment.

Agenţia Internaţională a Energiei a catalogat încă de luna trecută anul 2020 drept cel mai negru pentru producătorii de petrol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cererea de petrol s-a prăbușit la nivel mondial