Antena Meniu Search
x

Prima reacţie a Phenianului în legătură cu situaţia soldatului american Travis King. Ce i-a transmis Comandamentului ONU

Într-un prim răspuns pentru Comandamentul Naţiunilor Unite, Phenianul a confirmat că soldatul american Travis King se află în custodia autorităţilor nord-coreene, scrie BBC. ONU nu a vrut să ofere alte detalii privind răspunsul Nordului, invocând natura foarte delicată a acestor negocieri şi pentru a nu afecta "eforturile de a-l aduce acasă". Cu toate acestea, răspunsul indică faptul că Phenianul ar putea fi gata să înceapă negocierile.

de Redactia Observator

la 03.08.2023, 09:29

Prima reacţie a Phenianului în legătură cu situaţia soldatului american Travis King. Ce i-a transmis Comandamentului ONU
Prima reacţie a Phenianului în legătură cu situaţia soldatului american Travis King. Ce i-a transmis Comandamentului ONU - Profimedia Images

În timp ce se afla într-un tur de orientare în Zona de Securitate Comună (JSA) de la graniţa dintre cele două Corei, King a trecut pe 18 iulie în Coreea de Nord "în mod intenţionat şi fără autorizaţie", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Graniţa puternic apărată separă cele două Corei de când Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu.

Oficialii americani sunt nedumeriţi de ce soldatul a fugit în Nord şi au schiţat o serie de evenimente derutante. King terminase de ispăşit o pedeapsă cu detenţie în Coreea de Sud pentru o infracţiune nespecificată şi a fost transportat de armata americană la aeroport pentru a se întoarce la unitatea sa de origine din Statele Unite, au declarat doi oficiali americani.

Potrivit presei sud-coreeene, citate de BBC, el ar fi lovit deliberat o maşină a poliţiei şi ar fi folosit un limbaj injurios la adresa poliţiştilor, de asemenea s-ar fi bătut cu un coreean într-un club de noapte, dar pentru aceste fapte fusese amendat, nu este clar din această cauză a făcut şi închisoare.

Travis King trecuse deja singur de filtrul de securitate până la poarta de îmbarcare în avion, apoi a decis să fugă, a declarat un oficial. La aeroport sunt anunţate tururi civile în zona demilitarizată dintre cele două Corei (DMZ), iar King pare să fi decis să se alăture unuia dintre aceste tururi turistice, a spus un oficial.

Pe acelaşi subiect

Doi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că soldatul urma să facă obiectul unor măsuri disciplinare din partea armatei americane, dar el nu se afla în custodie în momentul în care a decis să fugă, a spus unul dintre ei.

Mama lui King, Claudine Gates, a declarat pentru ABC News că nu-şi imagina ca fiul să facă aşa ceva. "Trebuie că şi-a ieşit din minţi", spune ea. "Sunt atât de mândră de el. Vreau doar să vină acasă, înapoi în America", a spus ea. Gates, care locuieşte în Racine, un oraş din statul Wisconsin, a spus că a auzit ultima oară veşti de la fiul ei în urmă cu câteva zile, când a spus că se va întoarce în curând la baza sa din Fort Bliss, Texas. Ea a spus că armata americană a informat-o marţi despre detenţia fiului ei.

King, "monedă de schimb" în relaţia Nordului cu SUA 

Un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud a declarat că Travis King, soldatul american, poate fi acum un instrument de propagandă valoros pentru Coreea de Nord, iar cazul poate aduce un deficit de imagine pentru Statele Unite în ziua sosirii submarinului nuclear american în zonă şi a discuţiilor pe teme nucleare.

Prezenţa lui Travis King pe pământul nord-coreean ar putea oferi Phenianului o monedă de schimb în relaţia cu SUA, într-o perioadă deosebit de tensionată. „Phenianul ar putea să-l folosească ca instrument de propagandă pentru a critica armata SUA. King ar putea să apară în presa de stat nord-coreeană la un moment dat în viitorul apropiat”, spune James Fretwell, analist la site-ul specializat NK News din Seul, citat de BBC.

În trecut, Nordul a mai deţinut cetăţeni americani de la câteva luni până la câţiva ani. "Dar multe depind de cât durează interogatoriul său şi poate va fi ţinut în carantină pentru Covid-19", a spus Fretwell pentru BBC. Coreea de Nord menţine în continuare o blocare strictă a frontierei ca răspuns la pandemie. "Nord-coreenii s-ar putea, de asemenea, să se gândească acum cum să reacţioneze la situaţie, deoarece probabil că au fost la fel de surprinşi şi ei să vadă un american trecând peste graniţă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, politicianul sud-coreean Tae Yong-ho a declarat pentru Reuters că reţinerea unui soldat american pe termen lung este "probabil o durere de cap nu foarte rentabilă" pentru Nord.

Cazul Otto Warmbier, un precedent dureros

Soldatul american Travis King nu este primul american reţinut de Coreea de Nord în ultimii ani. Povestea lui Otto Warmbier, un student american care a fost închis la Phenian în 2016 pentru că a furat un afiş de la un hotel, este încă o amintire dureroasă.

Warmbier a fost eliberat după 17 luni de detenţie din motive medicale, dar a ajuns acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu. Părinţii lui au acuzat Coreea de Nord că le-a torturat fiul. În interviurile de la acea vreme, ei spuneau că fiul lor nu răspundea, avea capul ras, era orb şi surd, iar membrele lui erau „total deformate”.

Coreea de Nord a negat că a torturat vreodată studentul, spunând în schimb că Warmbier a contractat botulism în timp ce era în închisoare, deşi medicii americani nu au găsit nicio urmă în acest sens. Relatarea părinţilor a fost contestată însă şi de presa locală din SUA, care a spus că a obţinut un raport al legiştilor care nu arăta nicio dovadă de tortură. Raportul a arătat că Warmbier a murit din cauza leziunilor cerebrale cauzate de lipsa de oxigen, a raportat Cincinnati Enquirer. Încă nu este clar ce s-a întâmplat exact cu Warmbier, dar povestea lui a stârnit temeri cu privire la tratamentul deţinuţilor din Coreea de Nord.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie a Phenianului în legătură cu situaţia soldatului american Travis King. Ce i-a transmis Comandamentului ONU