Antena Meniu Search
x

Rezultate la alegerile parlamentare din Bulgaria: Partidul fostului premier Borisov, umăr la umăr cu partidul anti-sistem ITN

După alegerile parlamentare de duminică, comisia electorală din Bulgaria anunţă primele rezultate parţiale ale acestora. Partidul GERB, al fostului premier Borisov se află momentan pe prima poziţie.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 11:07

Partidul GERB se situează pe primul loc
Partidul GERB se situează pe primul loc - Profimedia

Potrivit primelor date niciun partid aflat pe listele electorale nu a reuşit să se impună, astfel încât să poată forma singur o majoritate parlamentară. Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov a obţinut 23,9% din voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, arată datele Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 95% din buletine.

Noul partid anti-sistem, ITN se situează pe poziţia a doua, foarte aproape, obţinând 23,7% din voturi la acest scrutin, al treilea din trei luni, potrivit datelor oficiale. Formaţiunile anti-corupţie Bulgaria Democrată şi În picioare! Mafia, afară!, potenţialii partenerii de coaliţie ai ITN, au primit 12,6%, respectiv 5% din voturi. Socialiştii au obţinut 13,6%, iar partidul MRF, al etnicilor turci, 10,6%. Rezultatele finale sunt aşteptate să fie publicate joi.

Situaţia politică din Bulgaria este în continuare incertă

Specialiştii politici spun că vor urma săptămâni întregi de discuții pentru formarea coaliţiei de guvernare sau chiar organizarea unor noi alegeri dacă partidele nu vor ajunge la o înţelegere. Acest lucru ar face ca Bulgaria să se confrunte cu dificultăți în obţinerea pachetului financiar din partea UE, folosit pentru repornirea economiei afectată după pandemia de coronavirus.

"Dacă impasul va duce la alte alegeri, alegătorii vor obosi, iar sprijinul lor pentru democrație se diminua”, a declarat Antony Todorov, profesor la Noua Universitate Bulgară. Chiar dacă rezultatele oficiale confirmă GERB ca fiind partidul favorit pentru câştigarea alegerilor, șansele sale de a forma o coaliție de guvernământ sunt slabe, spun observatorii politici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rezultate la alegerile parlamentare din Bulgaria: Partidul fostului premier Borisov, umăr la umăr cu partidul anti-sistem ITN