Primul american găsit vinovat de "rebeliune" după atacul de la Capitoliu: riscă 20 de ani de închisoare
Fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes, şi un alt membru al acestei miliţii de extremă-dreaptă, au devenit, marţi, primii participanţi la asaltul asupra Capitoliului care au fost găsiţi vinovaţi de "rebeliune", scrie AFP, potrivit Agerpres.
După două luni de proces şi trei zile de deliberări într-un tribunal federal din Washington, cei doisprezece juraţi au respins, pe de altă parte, acest capăt de acuzare extrem de rar, pasibil de 20 de ani de închisoare, pentru alţi trei membri ai Oath Keepers.
870 de persoane au fost arestate şi aproape 100 au primit pedepse cu închisoarea, după incident
Toţi cei cinci au fost găsiţi vinovaţi de interferare într-o procedură oficială. Pedeapsa lor va fi pronunţată în primăvara lui 2023. Pe 6 ianuarie 2021, ei au atacat templul democraţiei americane alături de alţi o mie de partizani ai lui Donald Trump, în momentul în care congresmenii au certificau victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale.
De la această lovitură în forţă care a şocat lumea, peste 870 de persoane au fost arestate şi aproximativ o sută au primit pedepse cu închisoarea, în special autorii violenţelor împotriva poliţiştilor. Dar, până în prezent, nimeni nu fusese condamnat pentru "rebeliune".
- Donald Trump, citat să se prezinte la audieri în Congresul SUA. I se vor cere explicații după violențele de la...
- Donald Trump evită să spună dacă va merge la audieri, dar reia acuzaţiile privind fraudele electorale
- Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump, condamnat la patru luni de închisoare. A refuzat să coopereze cu...
Stewart Rhodes a negat că a planificat atacul
Acest capăt de acuzare, care emană dintr-o lege adoptată după Războiul Civil pentru reprimarea ultimilor rebeli din Sud, implică să fi planificat folosirea forţei pentru a se opune guvernului. Se deosebeşte de insurecţie, cu un caracter mai spontan.
În timpul procesului, procurorii au arătat că Oath Keepers au cumpărat arme şi echipament de luptă şi le-au depozitat într-un hotel din apropiere de Washington. În Ziua Z, cu căşti şi cu echipament de luptă, au intrat în Capitoliu, în formaţie de luptă Stewart Rhodes a rămas afară, dar, potrivit procurorilor, el şi-a condus trupele cu ajutorul unei staţii radio "ca un general pe câmpul de luptă".
La bara martorilor, Stewart Rhodes a negat că a "planificat" acest atac şi a susţinut că "misiunea" Oath Keepers a fost de a asigura securitatea manifestaţiei convocate de Donald Trump pentru a denunţa "fraude electorale" (a cărui existenţă nu a fost niciodată stabilită).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰