Prinţul Philip nu va avea o înmormântare regală. Regina Elisabeta a II-a, forțată să aleagă 30 de participanți la funeralii din cauza pandemiei

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 10.04.2021, 16:35.
Actualizat: 10.04.2021, 16:57

Prinţul Philip va avea parte de o înmormântare discretă, cel mai probabil la Capela Sf. George din Windsor, regina Elisabeta a II-a fiind nevoită să aleagă doar 30 de persoane care să-l conducă pe ultimul drum, din cauza pandemiei de coronavirus.

Prinţul Philip nu va avea o înmormântare regală

Prinţul Philip nu va avea o înmormântare regală

DPA Images / Dominic Lipinski via Hepta

Prințul Philip, duce de Edinburgh, a murit „ în pace“ la vârsta de 99 de ani, la Castelul Windsor, vineri dimineață, potrivit unui comunicat oficial al Palatul Buckingham.

Astăzi, monarhul va purta discuții cu moștenitorii ei, prințul Charles și prințul William, precum și cu cei mai apropiați consilieri ai săi, pentru a pune la punct funeraliile pentru soțul ei.

Citește și:

Înmormântarea prințului Philip este așteptată să aibă loc la Capela Sf. George din Windsor sâmbăta viitoare, la opt zile după moartea sa, dar pandemia de Covid-19 din Anglia va avea un mare impact asupra funeraliilor.

Prințul Philip își dorea o ceremonie restrânsă la înmormântarea sa

Deși încă nu se cunosc planurile exacte pentru funeralii, evenimentele care urmează morții prințului Philip au primit numele de „Operațiunea Forth Bridge”, un protocol pregătit din timp de Familia Regală şi autorităţile britanice. Potrivit protocolului, sicriul prințului ar urma să fie mutat de la Windsor la Palatul St James din Londra, înainte de a fi transportat pe străzi cu o trăsură.

Au existat, de asemenea, instrucțiuni pentru o procesiune de cortegii înapoi la Windsor, în ziua respectivă, permițând oamenilor să se alinieze pe străzi și să-și aducă un ultim omagiu. Dar restricțiile impuse de pandemie impun ca la serviciile funerare să poată participa maxim 30 de persoane - iar distanțarea socială trebuie păstrată, cu excepția cazului în care locuiesc împreună sau au format o ”bulă de sprijin”.

Familia regală britanică încearcă să evite aglomerările de oameni la funeralii

O sursă regală a spus pentru The Sun: „Covid-19 a distrus aranjamentele și membrii publicului sunt încurajați să nu se adune în mulțimi și să comemoreze în mod privat”.

O sursă a palatului a declarat că organizatorii vor să se asigure că procesiunile nu vor duce la adunări de oameni pe stradă.

Regina Elisabeta a II-a va semna astăzi aranjamentele finale pentru soțul ei de peste 70 de ani.

Prințul Philip ar urma să fie îngropat la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor

În conformitate cu dorințele sale, ducele nu va avea parte de o înmormântare de stat, în ciuda faptului că are dreptul la una, ca soț al monarhului, ci va fi condus pe ultimul drum în stil militar.

Palatul Buckingham a spus: „Având în vedere pandemia de Covid-19 și în lumina liniilor directoare privind distanțarea socială, aranjamentele de înmormântare pentru Alteța Sa Regală, Ducele de Edinburgh, vor fi modificate de către Majestatea Sa Regina. Detaliile vor fi confirmate în datorita cursului."

Cel mai probabil, sicriul ducelui va rămâne la Castelul Windsor toată săptămâna.

Se așteaptă ca Prințul Philip să fie depus într-un mormânt la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor.

Salve de tun, trase sâmbătă în toată Marea Britanie, în onoarea prinţului Philip

Salve de tun au fost trase sâmbătă după-amiază pe întreg teritoriul Marii Britanii în onoarea prinţului Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a, a doua zi după decesul său la vârsta de 99 de ani.

Din Turnul Londrei până pe malul Tamisei, castelele din Edinburg sau din Belfast, până în enclava britanică Gibraltar, pe navele Royal Navy, unde prinţul Philip a servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, zgomotul tunurilor s-a auzit de la ora 12.00, 41 de salve, cu o cadenţă de una pe minut timp de 40 de minute.

Sănătatea Prințului Philip se deteriorase de ceva timp. El a anunțat că renunță la angajamentele regale în mai 2017, glumind că nu se mai poate ridica. Luna trecută, prinţul Philip a fost externat după o procedură cardiacă și câteva săptămâni de tratament.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.