Antena Meniu Search
x

Video Procesul lui Donald Trump de la New York începe cu o înfrângere. Fostul preşedinte se declară victimă politică

Lovitură grea pentru Donald Trump: va fi primul fost preşedinte american judecat într-un proces penal. El este acuzat că şi-a falsificat situaţiile financiare ca să ascundă faptul că a plătit o fostă actriţă de filme pentru adulţi. Procesul nu va fi televizat, iar numele juraţilor nu vor fi făcute publice niciodată. În cursă pentru Casa Albă, Trump se declară victimă politică. 

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 20:44

Vezi și

Vestea că procesul poate începe a venit în ziua în care un sondaj arată că Joe Biden recuperează din diferenţă în competiţia pentru Biroul Oval - are 45% la sută şanse, cu un procent mai puţin decât Donald Trump. În prima fază a procesului, avocaţii lui Trump şi procurorii vor selecta 12 oameni obişnuiţi care trebuie să dea verdictul pentru fostul preşedinte al Statelor Unite. 

Donald Trump este acuzat că și-a falsificat registrele contabile din timpul campaniei prezidenţiale din 2016 pentru a ascunde o plată făcută lui Stormy Daniels - fostă actriţă de filme pentru adulți cu care ar fi avut o relaţie. În schimbul banilor, starleta trebuia să treacă sub tăcere întâlnire amoroasă, care a avut loc în 2006, în timpul celei de-a treia căsnicii a magnatului. Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare şi a negat întâlnirea. Stormy Daniels a oferit, însă, detalii din timpul discuţiilor.

Actriţa Stormy Daniels a primit de la Donald Trump 130.000 de euro în schimbul tăcerii sale

Prima moţiune a apărării a fost deja respinsă; Trump a încercat, prin intermediul avocaţilor, să îl determine pe judecătorul Juan Merchan să se recuze pe motiv că activităţile fiicei acestuia pentru clienţi democraţi reprezintă un posibil conflict de interese.

Pe acelaşi subiect

Magistratul a refuzat în câteva minute, după ce fusese aşteptat în sală timp de o jumătate de oră. În acest timp, Trump, care purta ca de multe alte dăţi un costum albastru şi o cravată roşie, a rămas aşezat la masa echipei sale, cu o expresie neutră, scrie Agerpres.

Fostul preşedinte este obligat să asiste la şedinţe până la încheierea procesului, prevăzută în mai. O săptămână va dura probabil numai selecţionarea juraţilor, după care vor urma audierile martorilor.

Unul dintre martori este Michael Cohen, fost avocat al lui Trump, care a recunoscut deja că a făcut plăţi către actriţa porno Stormy Daniels, în timpul campaniei electorale din 2016 care l-a propulsat pe miliardarul republican la Casa Albă. Procuratura afirmă că Daniels a primit în total 130.000 de dolari pentru a nu susţine public că a avut o întâlnire de natură sexuală cu Trump în 2006.

Fostul preşedinte american nu-şi recunoaşte fapta

Trump nu recunoaşte această acuzaţie, nici cele 34 de falsuri în actele contabile pentru ascunderea urmelor plăţii, acţiuni pentru care a fost inculpat de procuratura districtului newyorkez Manhattan, condusă de Alvin Bragg.

La 77 de ani, el intenţionează să candideze din nou la preşedinţia SUA, în alegerile din noiembrie. O achitare sau o condamnare în acest proces ar putea fi crucială pentru rezultat; alte trei dosare penale care îl vizează nu vor ajunge probabil în faza de judecată înaintea scrutinului. Trump ar putea fi preşedinte chiar şi dacă este între timp condamnat, însă sondajele de opinie Reuters/Ipsos arată că şansele lui de a fi ales în această eventualitate s-ar reduce.

Înainte de a intra luni în sala de judecată, fostul preşedinte a susţinut din nou că este vizat de o "persecuţie politică", iar procesul este "revoltător".

În jurul tribunalului fusese instalat un labirint de bariere ale poliţiei, păzite de agenţi; mai multe elicoptere au survolat coloana de autovehicule negre de teren în care a sosit Trump de la reşedinţa sa din New York, aflată în clădirea Trump Tower, care îi poartă numele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Procesul lui Donald Trump de la New York începe cu o înfrângere. Fostul preşedinte se declară victimă politică