Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: Israelul poate fi acuzat de crime de război/ SUA avertizează: Netanyahu trebuie să îi ţină în frâu

Război Israel - Hamas. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să "îi stăpânească pe coloniştii extremişti din Cisiordania" şi să îi tragă la răspundere pentru atacurile asupra palestinienilor, a declarat duminică consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

de Redactia Observator

la 30.10.2023 , 14:48

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: Israelul poate fi acuzat de crime de război/ SUA avertizează: Netanyahu trebuie să îi ţină în frâu Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: Israelul poate fi acuzat de crime de război/ SUA avertizează: Netanyahu trebuie să îi ţină în frâu - Profimedia

Jake Sullivan a reluat poziţia preşedintelui american Joe Biden acuzând coloniştii extremişti israelieni că "pun gaz pe foc" cu violenţa din Cisiordania, în timp ce Israelul duce un război împotriva grupării militante palestiniene Hamas în Fâşia Gaza.  Statele Unite consideră că este "total inacceptabil să existe violenţe ale coloniştilor extremişti împotriva oamenilor nevinovaţi din Cisiordania", a spus Sullivan.

SUA vor continua să facă presiuni asupra guvernului israelian pentru ca acesta să abordeze problema şi să ceară "tragerea la răspundere pentru acei colonişti extremişti care sunt implicaţi în acest tip de violenţă". 

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: Israelul poate fi acuzat de crime de război

Articolul continuă după reclamă

Împiedicarea accesului ajutorului umanitar în Fâşia Gaza ar putea constitui o "crimă", a declarat duminică, la Cairo, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah, unde se acumulează ajutorul internaţional pentru civilii palestinieni, transmite AFP.

Pe acelaşi subiect

"Împiedicarea furnizării ajutoarelor poate constitui o crimă", a declarat duminică presei procurorul CPI."Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente, medicamente". "În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile" locuitorilor din Gaza, a spus Khan.

Începând cu 9 octombrie, Israelul a impus un asediu total asupra Fâşiei Gazei, întrerupând aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente, în timp ce teritoriul se afla deja sub o blocadă israeliană. Karim Khan a declarat că "investighează crimele care ar fi putut fi comise în Israel pe 7 octombrie", dar şi "evenimentele aflate în desfăşurare în Gaza şi Cisiordania" ca parte a anchetei oficiale a CPI privind situaţia din Teritoriile Palestiniene, deschisă în 2021. 

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul, care nu este membru al CPI, a refuzat să coopereze în ancheta deschisă în 2021. 

8.306 morţi în Fâşia Gaza

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a anunţat luni că 8.306 persoane au fost ucise în acest teritoriu palestinian de la începutul războiului cu Israelul, informează AFP. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, printre cei ucişi se află 3.457 copii şi 2.136 femei.

De asemenea, peste 21.000 de persoane au fost rănite în aceeaşi perioadă în Fâşia Gaza, a transmis sursa citată. La Ramallah, Autoritatea Palestiniană a indicat luni că patru palestinieni au fost ucişi într-un raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Aproape 120 de palestinieni au murit în urma tirurilor unor soldaţi sau colonişti israelieni în Cisiordania de la începutul războiului, potrivit aceleiaşi surse. Conform unui comunicat al poliţiei israeliene, un palestinian a fost omorât după ce înjunghiase un poliţist israelian în Ierusalimul de Est, sector ocupat şi anexat de Israel. Poliţistul se află în stare gravă, dar stabilă, a informat spitalul Shaare Tsedek.

ONU: Peste 30 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat duminică în Gaza 

Treizeci şi trei de camioane cu ajutoare umanitare au intrat duminică prin punctul de trecere Rafah, de la frontiera cu Egiptul, a indicat Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat de France Presse. Este cel mai mare convoi care intră în teritoriul palestinian aflat sub asediu de la reluarea limitată a livrărilor de ajutoare umanitare în 21 octombrie, a precizat oficiul ONU.

"Chiar dacă această creştere este binevenită, un volum de ajutor este necesar cu regularitate mult mai mare pentru a evita o nouă deteriorare a situaţiei umanitare dezastruoase, inclusiv tulburări civile", indică OCHA în raportul său zilnic cu privire la evoluţiile din teren în războiul între Israel şi Hamas.

"Este deosebit de necesară intrarea fără întârziere a combustibilului pentru ca echipamentele medicale şi instalaţiile de apă şi salubrizare să poată funcţiona", se afirmă în raport. Israelul a blocat toate livrările de carburant, afirmând că Hamas profită de acestea pentru a fabrica armament şi explozibili.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: Israelul poate fi acuzat de crime de război/ SUA avertizează: Netanyahu trebuie să îi ţină în frâu