Proiectul Pegasus. India nu l-a putut spiona pe Dalai Lama pentru că nu are smartphone, așa că i-a vizat pe câțiva apropiați
Dalai Lama, liderul guvernului tibetan aflat în exil, nu a putut fi spionat de guvernul de la New Delhi prin spyware-ul creat de compania israeliană NSO pentru că nu are smartphone, relatează Le Monde. În schimb, guvernul indian ar fi spionat telefoanele mai multor apropiați ai liderului spiritual tibetan, pe fondul tensiunilor cu China.
Spre disperarea agențiilor de informații, Dalai Lama încă nu a cedat tentației de a cumpăra un smartphone, relatează Le Monde. Prin umare, liderul de 86 de ani este deosebit de dificil de spionat. Dar cei apropiați lui, inclusiv emisarul său din New Delhi, Tempa Tsering, secretarul său privat, Tenzin Taklha sau consilierii săi, Tenzin Taklha și Chhimey Rigzen au putut fi supravegheați foarte atent prin programul spion Pegasus, al companiei israeliene NSO care se află în centrul unui scandal de atacuri cibernetice și spionare.
În total, aproape 20 de activiști, politicieni și lideri religioși tibetani în exil se află pe lista numerelor de telefon selectate de serviciul de securitate indian, care a folosit spyware-ul Pegasus. Acestea fac parte dintr-o bază de date de 50.000 de numere, consultată de organizația Forbidden Stories și Amnesty International înainte de a ajunge la 17 instituții media, unite în „Proiectul Pegasus”, inclusiv Le Monde.
Potrivit anchetei Le Monde, anumiți apropiați ai lui Dalai Lama au fost selectați pentru prima dată pentru o posibilă supraveghere la sfârșitul lunii noiembrie 2017, când fostul președinte american Barack Obama, care tocmai sosise din China, s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan la New Delhi. Lobsang Sangay apare pe listă mai târziu, la mijlocul anului 2018, când este președintele administrației tibetane în exil și își intensifică vizitele în India și în străinătate.
O investigaţie la nivel global publicată duminică de 17 organizaţii media, condusă de grupul jurnalistic non-profit din Paris Forbidden Stories, a afirmat că Pegasus a fost folosit pentru a spiona telefoanele mai multor jurnalişti, oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului. NSO a respins ancheta spunând că este ”plină de erori şi teorii necoroborate”. ”Pegasus este destinat să fie folosit doar de către serviciile secrete guvernamentale şi agenţiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul şi criminalitatea”, susține compania israeliană.
- Scandalul Pegasus. Israel investighează acuzațiile privind soft-ul care pornește camera sau microfonul din telefon
- Scandalul internaţional de spionaj nu a ajuns şi în România. Cîţu: "Sunt atent cu telefonul meu şi ce...
- Analiză. Ce este Pegasus, spyware-ul care pornește camera sau microfonul din telefon fără ca utilizatorul să știe
Angela Merkel cere mai multe restricţii privind vânzarea de aplicaţii de spionaj
Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi mai multe restricţii privind vânzarea de aplicaţii de spionaj precum Pegasus: "Este important ca astfel de aplicaţii să nu ajungă pe mâini greşite”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă. Israelul a înfiinţat o echipă ministerială pentru a analiza acuzaţiile tot mai numeroase vizând aplicaţia de spionaj vândută la nivel mondial de NSO.
Emmanuel Macron a cerut o întâlnire a consiliului național de securitate în urma scandalului Pegasus
Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigaţii în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul preşedintelui Macron se află pe o listă cu potenţiale ţinte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marţi publicaţia franceză Le Monde.
”Emmanuel Macron ia în serios cazul Pegasus şi a cerut joi dimineaţă o reuniune a consiliului de apărare dedicată cazului Pegasus şi problemei securităţii cibernetice", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Gabriel Attal la France-Inter.
Arabia Saudită dezminte acuzaţiile de spionaj prin Pegasus
Arabia Saudită a dezminţit acuzaţiile "nefondate" de spionaj. "Un responsabil a dezminţit acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora o entitate a regatului ar fi folosit un software pentru a supraveghea comunicaţiile", a indicat agenţia de presă oficială SPA în noaptea de miercuri spre joi, fără a preciza numele aplicaţiei. Potrivit acestei surse, al cărui nume şi statut nu au fost precizate, "aceste acuzaţii sunt nefondate", şi Arabia Saudită "nu aprobă astfel de practici", a adăugat SPA.
Arabia Saudită se numără printre ţările în care Pegasus ar fi fost folosit pentru a spiona jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului sau chiar şefi de companii. Spyware-ul Pegasus după ce este introdus într-un smartphone permite recuperarea de mesaje, fotografii, contacte şi chiar se pot asculta apelurile proprietarului.
Arabia Saudită conduce o represiune contra disidenţilor şi militanţilor pentru drepturile omului, în special după ce prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane a preluat puterea de facto în 2017. Regatul este în mod frecvent acuzat că îşi urmăreşte opozanţii pe reţelele de socializare. Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat doi foşti angajaţi ai reţelei sociale Twitter că spionează în numele guvernului saudit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰