Antena Meniu Search
x

Video Promisiunea făcută de Regele Charles în Irlanda. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi: "El nu este regele nostru"

Zeci de mii de scoţieni şi-au luat adio de la regina Elisabeta a doua. Oamenii au stat ore întregi la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu celei care le-a fost şef de stat mai bine de 70 de ani. Cei patru copii ai suveranei au stat de veghe lângă sicriu. Nu au lipsit însă incidentele. Doi oameni au fost reţinuţi după ce au protestat faţă de noul rege şi fratele său, prinţul Andrew. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 14.09.2022, 08:01

Vezi și

Pentru o ultimă reverenţă în faţa reginei, oamenii au stat la coadă chiar şi zece ore, în ploaie şi frig. Au simţit asta ca pe o datorie de onoare. A fost cu adevărat un pelerinaj la catedrala St. Giles din Edinburgh. 

Protestatari arestaţi în Edinburgh

Oameni: Am un respect enorm pentru Regină. Sincer, nu mă pot gândi la cineva pentru care să am un mai mare respect. 

-Noi ne gândeam că o să fie o coadă cam de 2-3 ore...

Pe acelaşi subiect

-Dar nu mai contează. 

-Acum, că suntem aici, o să stăm până la final. 

- Regina ne-a dat nouă 70 de ani din viaţa ei, deci putem şi noi să îi oferim câteva ore. 

Iar Regina a iubit Scoţia. Era locul pe îl considera acasă. Aici simţea că poate lăsa coroana deoparte, să fie doar Elisabeth. 

Oameni: - Doar pe ea am ştiut-o întreaga mea viaţă şi îmi este foarte dor de ea.

- Mama mea şi persoanele din genereţia ei seamănă foarte mult cu ea. Este un lucru foarte personal, când Regina moare. Este ca şi cum ar muri mama ta. 

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost cel în care toţi cei patru copii ai reginei au venit să stea de veghe în jurul sicriului suveranei. Ritualul, cunoscut drept Priveghiul Prinţilor, e din vremea unchiului reginei, cel care a abdicat în favoarea tatălui reginei. Însă, dincolo de emoţie, procesiunea funebră de la Edinburgh nu a fost lipsită de incidente.  

Protestatar: Andrew, eşti un bătrân dezgustător!  

Protestatarul a fost imediat scos din mulţime şi arestat pentru tulburarea liniştii publice. O altă persoană a fost reţinută pentru scurt timp după ce a strigat către noul Suveran că nu este regele lui. 

Symon Hill, protestatar arestat în Oxford: Aşa că am strigat, cine l-a ales pe el? În Marea Britanie, a secolului 21, chiar ni se mai spune să acceptăm fără să punem nicio întrebare, proclamarea liderului statului nostru? Şi cineva care se împotriveşte acestui lucru este târât în altă parte şi arestat? Mi s-a părut ca şi cum am fi fost înapoi în secolul 16. 

Azi, noul suveran a mers în Irlanda de Nord. Dacă unii sunt bucuroşi să-l întâmpine pe noul rege...Alţii nici nu vor să audă de noua familie regală. 

Protestatar: El nu este regele nostru. Bobby Sands (membru Armata Republicană Irlandeză, n.r.)  a fost regele nostru. Regina nu a făcut niciodată nimic pentru noi. Şi nici ceilalţi membri ai familiei regale nu fac. 

Charles al III-lea le-a promis, în discursul ţinut în faţa parlamentului de la Belfast, că îi va sluji cu aceeaşi dedicare cu care a făcut-o şi mama lui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Promisiunea făcută de Regele Charles în Irlanda. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi: "El nu este regele nostru"