Sentința lui Donald Trump în dosarul Stormy Daniels, amânată pentru 26 noiembrie, după alegerile prezidenţiale
Alegeri SUA 2024. Un judecător din New York a amânat vineri pentru 26 noiembrie, după alegerile prezidenţiale din SUA, pronunţarea sentinţei în dosarul plăţilor ascunse făcute de Donald Trump către o vedetă porno, potrivit unui document al instanţei, relatează AFP.
Decizia survine ca o victorie uriaşă pentru fostul preşedinte american, care doreşte să revină la Casa Albă. "Aceasta nu este o decizie pe care Curtea o ia cu uşurinţă, dar este decizia care, în ochii Curţii, serveşte cel mai bine interesele justiţiei", a scris judecătorul Juan Merchan, sesizat de numeroase recursuri ale apărării lui Donald Trump şi care a amânat deja anunţarea sentinţei din 11 iulie pentru 18 septembrie.
Purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat, după pronunţarea hotărârii, că ar trebui ca acest caz să fie clasat complet. „Nu ar trebui să existe nicio sentinţă în vânătoarea de vrăjitoare reprezentată de interferenţa electorală a procurorului din Manhattan”, a afirmat Cheung.
Avocaţii lui Trump au susţinut, de asemenea, că nu ar exista suficient timp înainte de pronunţarea sentinţei pentru ca apărarea să poată face apel la viitoarea decizie a lui Merchan cu privire la cererea lui Trump de anulare a condamnării ca urmare a deciziei istorice a Curţii Supreme a SUA în legătură cu imunitatea prezidenţială.
Dosarul "Bani contra tăcere"
- Expertă, despre cum ar putea arăta pacea negociată de Trump şi Putin: Desenează pe şerveţel cât din Ucraina...
- "America este pregătită să întoarcă pagina". Primul interviu al Kamalei Harris nu i-a mulţumit pe americani:...
- Trump îl amenință pe Zuckerberg cu "închisoare pe viață" dacă Facebook va încerca să influențeze alegerile...
Pe 30 mai, doisprezece juraţi l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de 34 de infracţiuni de falsificare a unor documente contabile pentru a ascunde plata a 130.000 de dolari către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels chiar la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016.
Această plată, a cărei disimulare a fost considerată ilegală, avea scopul de a-i cumpăra tăcerea despre o relaţie sexuală pe care ea susţine că a avut-o cu Donald Trump - şi pe care acesta din urmă o neagă - în 2006, când era deja căsătorit cu soţia sa Melania.
Infracţiunea de fals în acte contabile poate fi pedepsită teoretic cu până la patru ani de închisoare, însă judecătorul poate alege o alternativă precum pedeapsa cu suspendare cu probaţiune sau chiar muncă în folosul comunităţii. Acesta este primul caz din istoria Statelor Unite când un fost preşedinte este condamnat pentru o faptă cu caracter penal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰