Antena Meniu Search
x

Sentința lui Donald Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până în septembrie după decizia Curții Supreme

Alegeri SUA 2024. Sentință amânată până în septembrie pentru Donald Trump după condamnarea de la tribunalul din New York, unde a fost găsit vinovat în luna mai pentru 34 de capete de acuzare într-un proces de fals în acte în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2016 pentru a ascunde plăți făcute unei vedete de filme pentru adulți, Stormy Daniels. Inițial, Trump urma să afle sentința pe 11 iulie. Avocații lui Trump spun că din cauza implicațiilor deciziei Curții Supreme, anumite dovezi din dosar pot fi considerate inadmisibile și se poate ajunge la anularea verdictului.

de Redactia Observator

la 03.07.2024 , 00:13

Sentința lui Donald Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până în septembrie
Donald Trump la un miting electoral în Virginia - Profimedia

Un judecător din New York a amânat pronunțarea sentinței lui Donald Trump până în septembrie după ce avocații fostului președinte american au depus demersuri pentru a contesta condamnarea în lumina deciziei anunțate luni de Curtea Supremă a SUA cu privire la imunitatea prezidențială. Curtea consideră că fostul "preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale", însă "are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale".

Sentința în procesul Stormy Daniels, amânată până în septembrie

Avocații lui Trump au cerut anularea condamnării sale în dosarul Stormy Daniels după ce Curtea Supremă a decis că foștii președinți beneficiază de imunitate parțială pentru acte "oficiale" în timpul mandatului. Judecătorul Juan Merchan a declarat marți că va emite o decizie legată de solicitarea de anulare până pe 6 septembrie. Dacă este necesară pronunțarea sentinței, aceasta va avea loc pe 18 septembrie.

Articolul continuă după reclamă

Amintim că în mai, un juriu din New York l-a găsit vinovat pe Trump de 34 de capete de acuzare legate de fals în acte, făcându-l primul fost președinte condamnat vreodată pentru o infracțiune.

Pe acelaşi subiect

Procurorii au spus că Trump i-a rambursat fostului său avocat, Michael Cohen, banii plătiți pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme pentru adulți, care a susținut că a avut o aventură cu Trump. Banii, plătiți înaintea alegerilor din 2016, au fost trecuți în acte în mod fals drept cheltuieli legale.

Dosarul Stormy Daniels este primul dintre cele patru dosare penale în care Trump a fost judecat. Luni, Curtea Supremă a dat o hotărâre-bombă prin care a stabilit că Donald Trump beneficiază de imunitate în dosarul privind asaltul de la Capitoliu. Decizia controversată şi care a aruncat în aer spiritele peste ocean întârzie un alt proces, cel în care este acuzat că a încercat să răstoarne rezultatului alegerilor câştigate de Joe Biden în 2020. Hotărârea pasează responsabilitatea unei instanţe inferioare care trebuie să decidă acum dacă Donald Trump a acţionat în nume propriu sau ca preşedinte.

Cum vor avocații lui Trump să anuleze condamnarea

Hotărârea de luni ar putea avea efecte și în celelalte dosare penale ale lui Trump, inclusiv în cel referitor la documentele oficiale găsite la vila sa din Florida și la procesul din statul Georgia în care este acuzat că a conspirat pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020. 

La doar câteva ore după anunţarea deciziei de luni a Curţii Supreme, avocaţii lui Trump i-au scris judecătorului pentru a cere anularea verdictului istoric al unui juriu care l-a găsit vinovat pe fostul preşedinte american de 34 de delicte de falsuri contabile legate de plata disimulată a 130.000 de dolari către actriţa porno Stormy Daniels în 2016.

Chiar dacă faptele s-au petrecut înainte ca Trump să devină președinte, avocații susțin că hotărârea Curții Supreme are implicații în acest dosar deoarece unele dintre evenimentele și dovezile care stau la baza cazului au avut loc în timp ce Trump se afla la Casa Albă.

Prin urmare, anumite probe ar putea deveni inadmisibile și se poate ajunge la anularea verdictului și rejudecarea întregului proces. Procuratura din Manhattan, unde se judecă dosarul, a reacționat spunând că solicitarea lui Trump nu are temei, dar a cerut un termen limită de 24 iulie pentru a depune un răspuns.

Cu toate acestea, experții juridici citați de BBC susțin că ar putea fi o luptă dificilă pentru Trump. "Acuzațiile din dosarul din New York în care Trump a fost condamnat par să se refere în mod clar la un comportament neoficial al lui Trump, niciuna dintre ele nu ar părea să implice îndatoririle sale oficiale. Chiar dacă Trump va putea să invoce imunitatea în unele dosare, îi va fi foarte greu să reușească în cazul din New York”, a declarat Mark Zauderer, avocat din New York.

Procurorii au demonstrat că Cohen, acționând la ordinul lui Trump, i-a plătit lui Stormy Daniels 130.000 de dolari pentru a nu face dezvăluiri în presă despre presupusa aventură din 2006 cu Trump. Plata a avut loc când Trump era încă candidat la președinție. Apoi, Trump i-a rambursat lui Cohen suma respectivă în mai multe tranșe începând cu 2017, când a preluat mandatul. Banii au fost înregistrați în mod fals drept cheltuieli legale. "Este foarte dificil să convingi o instanță că acest comportament constituie act prezidențial oficial. Pur și simplu nu văd cum”, a spus pentru BBC Philip Bobbitt, specialist în drept constituțional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Stiri externe » Sentința lui Donald Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până în septembrie după decizia Curții Supreme