Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Proruşii nu recunosc înfrângerea lui Stoianoglo şi contestă corectitudinea votului din diaspora: "Maia Sandu este un preşedinte nelegitim"

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), partid tradiţional prorus, care l-a susţinut în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe Alexandr Stoianoglo, nu recunoaşte victoria preşedintei în exerciţiu, proeuropenei Maia Sandu, deşi aceasta a avut cu zece procente mai mult decât contracandidatul său, şi spun că "a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere şi corecte".

de Redactia Observator

la 04.11.2024 , 15:38

Proruşii nu recunosc înfrângerea lui Stoianoglo şi contestă corectitudinea votului din diaspora: "Maia Sandu este un preşedinte nelegitim" - Profimedia

În prima declaraţie făcută după afişarea rezultatelor turului al doilea al scrutinului prezidenţial socialiştii spun că Maia Sandu, care a câştigat datorită voturilor din diaspora, este "un preşedinte nelegitim", iar "Stoianoglo este preşedintele poporului, adevăratul învingător al alegerilor", relatează NewsMaker. "Maia Sandu este un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat şi jefuit", a declarat PSRM.

Proruşii nu recunosc rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale de duminică, Maia Sandu a obţinut 55,33% din voturi, contracandidatul său Alexandr Stoianoglo – 44,67%. Maia Sandu a fost votată masiv de diaspora, unde a obţinut 82,83 la sută din voturi (271.569 de alegători au votat-o), în timp ce pentru Stoianoglo n-au optat decât 56.282 de alegători (17,17%). În schimb, fostul procuror general susţinut de socialişti a câştigat votul intern, din ţară. El a fost votat de 694.362 de alegători de pe teritoriul Republicii Moldova (51,33%), în timp ce pentru Maia Sandu au optat 658.395 de concetăţeni (48, 67%).

Articolul continuă după reclamă

PSRM a menţionat că "alegerile prezidenţiale recente, în special votul în regiunea transnistreană (unde s-a votat preponderent pentru Stoianoglo - n.r.) şi la secţiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă şi democratică a voinţei poporului". "Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secţiilor de vot (aluzie la închiderea celor din Federaţia Rusă - n.r.), blocarea accesului alegătorilor, agitaţie electorală în ziua tăcerii (sâmbătă, în ajunul alegerilor - n.r.) şi în ziua alegerilor şi alte nereguli în mai multe ţări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenţionată, dispariţia urnelor de vot. Astfel, sute de mii de cetăţeni ai ţării nu şi-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferenţa finală de voturi", a afirmat PSRM.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii formaţiunii susţin că "observatorii internaţionali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorităţi, mobilizarea forţată a angajaţilor din sectorul public, accesul inegal al candidaţilor la mass-media şi monopolul exercitat de preşedintele în funcţie asupra mass-mediei". "Chiar şi în aceste condiţii, Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova, a obţinut adevărata victorie la alegerile prezidenţiale. (...) Majoritatea cetăţenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări. Maia Sandu a devenit "preşedinta diasporei". "Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaşte votul din secţiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare”, a mai spus partidul.

Liderul său, fostul preşedinte Igor Dodon, învins de Maia Sandu în 2020, este, de altfel, încă de atunci promotorul ideii că diaspora nu ar trebui să aibă drept de vot. Un apropiat al Moscovei, Dodon a reacţionat deja de duminică seara, într-o declaraţie pentru agenţia oficială de presă a Kremlinului, TASS, în care a numit-o pe Maia Sandu drept o preşedintă a diasporei, nereprezentativă pentru poporul Republicii Moldova.

În concluzie, PSRM cere "depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, a Curţii Constituţionale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a televiziunii publice, a Curţii de Conturi şi a altor instituţii de stat" şi anunţă că „va negocia” cu alte forţe politice şi cu societatea civilă pentru a elabora o strategie comună de depolitizare a instituţiilor statului şi asigurarea unor condiţii egale în campaniile electorale.

Cu gândul la alegerile parlamentare de anul viitor, în care proruşii îşi pun toate speranţele pentru a putea bloca eventualele decizii proeuropene ale preşedintei Sandu, PSRM spune că "locuitorii Moldovei au luat o decizie pe 3 noiembrie 2024, exprimând dorinţa de a schimba această guvernare. Locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă şi la viitoarele alegeri parlamentare", a conchis partidul. NewsMaker reamarcă însă că Alexandr Stoianoglo deocamdată nu a comentat public rezultatul turului II al alegerilor prezidenţiale.

Proruşii nu recunosc rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale. Ilan Şor, oligarhul susţinut de Rusia, a anunţat că le va contesta la Curtea Constituţională. Avem dovezi de "fraudă electorală" masivă în favoarea lui Sandu la secţiile de votare din străinătate, a spus Şor într-un interviu la televiziunea rusă de stat Rossiya-24.

După ce au fost procesate toate cele 2.219 procese-verbale din cadrul turului II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu are 55.33% dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.67%. 929.960 de alegători au votat pentru Sandu, în timp ce 750.640 și-au dat votul pentru Stoianoglo. Diferența dintre cei doi candidați este de peste 179.000 de voturi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Proruşii nu recunosc înfrângerea lui Stoianoglo şi contestă corectitudinea votului din diaspora: "Maia Sandu este un preşedinte nelegitim"