Antena Meniu Search
x

Video Proteste în Tel Aviv. Mii de israelieni și-au strigat în stradă furia și au cerut schimbarea lui Netanyahu: "Suntem o ţară distrusă"

Proteste violente în Tel Aviv. Mii de israelieni au spart cordoanele forţelor de ordine şi au cerut schimbarea guvernului Benjamin Netanyahu. Protestatarii antiguvernamentali au blocat câteva şosele principale, inclusiv o autostradă. Forţele de ordine au folosit un tun cu apă în încercarea de a elibera drumul. Preşedintele american Joe Biden a transmis că premierul Netanyahu "face mai mult rău decât bine Israelului" prin modul în care conduce războiul din Gaza.

de Redactia Observator

la 10.03.2024, 21:19

Vezi și

"Alegeri! Acum!", "Aduceţi înapoi ostaticii! Acum!": mii de oameni s-au adunat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere demisia guvernului "corupt" al premierului Benjamin Netanyahu şi vindecarea rănilor "unei ţări frânte" după trauma din 7 octombrie, transmite Agerpres.

Solicitări de natură politică şi manifestări emoţionale s-au amestecat în atmosfera demonstraţiei, între lozinci înverşunate împotriva premierului israelian şi cererea "Aduceţi ostaticii acasă!", scrisă pe tricouri sau bannere.

Până în prezent, 130 de ostatici, dintre care se crede că 31 au murit, sunt încă deţinuţi în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.

Mulţimea, formată din protestatari destul de în vârstă per ansamblu, a reunit bărbaţi şi femei obişnuiţi cu demonstraţiile de amploare care au zguduit Israelul de luni de zile pentru a protesta împotriva reformei justiţiei dorite de premierul Netanyahu. Asta era înainte de 7 octombrie, "acum un secol", a oftat o femeie.

Pe acelaşi subiect

Furie la adresa politicilor guvernului Benjamin Netanyahu

De atunci, atacul Hamas şi războiul lansat ca răzbunare în Fâşia Gaza de Israel au măturat totul şi au sporit furia şi disperarea manifestanţilor de la Tel Aviv.

"Suntem o ţară distrusă", spune Ora, un psiholog în vârsta de 60 de ani. "Netanyahu şi guvernul său distrug această ţară", adaugă Israel Alva, un fost soldat convertit în distribuitor de echipamente medicale. Peste tot, aceeaşi constatare a unui "imens decalaj" care s-a produs între popor şi guvern. "După ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, acest guvern nu poate rămâne la putere", explică Shahi Gil, un pilot de avion în vârstă de 50 de ani.

"Nu au încrederea oamenilor, motivaţiile le sunt ghidate de dorinţa lor de a se agăţa de putere, nu de ceea ce este bine pentru această ţară", a adăugat el. "Nu avem viitor cu acest guvern şi cu acest prim-ministru. Este corupt, brutal, violent", spune Mira Smoli, 64 de ani, cu un zâmbet blând.

"Netanyahu a guvernat întotdeauna în acelaşi mod, cu această atitudine de "Nu eu sunt responsabil", spune Shahi Gil.

Mulţi îşi amintesc că premierul Benjamin Netanyahu, acuzat de fraudă şi corupţie, va fi nevoit să se confrunte cu justiţia dacă va părăsi puterea. Alţii menţionează raportul definitiv al unei comisii de anchetă din această săptămână care a stabilit "responsabilitatea personală" a premierului Netanyahu în drama de pe Muntele Meron din aprilie 2021, când 45 de pelerini au murit într-o busculadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Proteste în Tel Aviv. Mii de israelieni și-au strigat în stradă furia și au cerut schimbarea lui Netanyahu: "Suntem o ţară distrusă"