Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Protestele continuă în Franța. Sindicaliștii încearcă să negocieze pentru a rezolva criza, guvernanții nu vor să renunțe la creșterea vârstei de pensionare

Protestăm până ieşim la pensie. Este promisiunea sutelor de mii de francezi care au ieşit din nou în stradă împotriva reformei pensiilor. Intrările în marile oraşe au fost blocate, protestatarii au dat foc baricadelor, iar tensiunile au escaladat până la violenţe în mai multe regiuni din ţară. Franţa dă în clocot.

de Redactia Observator

la 28.03.2023 , 20:51

Tensiunile dintre jandarmi şi protestatari au ajuns din nou la violenţe inimaginabile. Străzile Parisului au fost inundate de strigăte de disperare şi  gaze lacrimogene, în timp ce forţele de ordine au încercat să stăpânească mulţimea din ce în ce mai agitată. Supăraţi că vocea lor nu este auzită, francezii şi-au revărsat furia asupra jandarmilor, pe care i-au atacat cu pietre, jaloane şi vopsea. 

Laurent Nunez, prefect de poliție din Paris: "Când ai aceste "blocuri negre", adică un bloc compact de o mie de oameni care sunt îmbrăcați în negru și înarmați cu arme improvizate, care se confruntă cu forțele de ordine într-un mod extrem de violent, așa cum am văzut şi joia trecută, știm foarte bine că obiectivul lor nu este să lupte împotriva reformei pensiilor. Scopul lor este să zdruncine democrația noastră."

Protestele continuă pe străzile din Franța

Vezi și

Străzile din marile oraşe sunt acum de nerecunoscut. Protestatarii au vandalizat maşinile de pe stradă, vitrinele magazinelor şi au incendiat mormanele de gunoaie nestrânse.  Manifestanţii declară însă că nu vor renunţa până când nu vor obţine ceea ce îşi doresc. 

Pe acelaşi subiect

"Noi vom continua mobilizarea până când reforma va fi retrasă." 

Astăzi intrările în marile oraşe au fost blocate de protestatarii furioşi. Au incendiat gunoaie şi au oprit circulaţia pe mai multe artere principale. Traficul a fost blocat şi din cauza grevei şoferilor din transportul în comun. Jumătate dintre ei au refuzat să iasă pe traseu azi. Şi sistemul de învăţământ a fost afectat. Elevii de la peste 500 de licee au organizat proteste şi au blocat intrările în instituţiile de învăţământ. 

Parisul e sufocat de mizerii. De zile întregi, gunoaiele nu au mai fost ridicate de pe străzile oraşului, din cauza grevei angajaţilor din salubritate. De la supărare, oamenii au ajuns să facă haz de necaz. 

"Noul mod de a duce gunoiul, în care nu mai trebuie să cobor până la pubelă, este absolut genial!"

Sindicaliștii vor să negocieze cu guvernanții

În mijlocul haosului, sindicatele încearcă să calmeze spiritele. 

Laurent Berger, Secretar General, Sindicatul CFDT: "Să zicem că avem o lună și jumătate de medieri, în care vârsta de pensionare de 64 de ani nu se va aplica. Apoi ne așezăm în jurul mesei și discutăm despre pensionare pentru a vedea unde s-ar putea face un compromis social." 

Reprezentanţii Guvernului nu vor să audă astfel de propuneri. Deşi purtătorul de cuvânt al executivului s-a arătat dornic să poate un dialog cu sindicatele, a declarat tranşant că nu ia în calcul să pună reforma pensiilor pe pauză nici măcar pentru o zi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Protestele continuă în Franța. Sindicaliștii încearcă să negocieze pentru a rezolva criza, guvernanții nu vor să renunțe la creșterea vârstei de pensionare