Putin cere NATO şi UE să nu mai furnizeze armament Ucrainei. Moscova avertizează că "pot ajunge pe mâinile teroriştilor" şi pot "pune în pericol zboruri comerciale"
Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează Mediafax, care citează Ria Novosti.
Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.
"Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, scrie Mediafax.
Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse. Guvernul de la Budapesta a anunţat însă că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene către Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.
Război Rusia - Ucraina, ziua 11
Armata rusă încearcă să încercuiască principalele oraşe ale Ucrainei, Harkov şi capitala Kiev. În plus, ruşii vor să creeze un coridor pentru a se putea trece terestru din Crimeea în regiunile Lugansk şi Doneţk. Potrivit jurnaliştilor ucraineni, Naftali Bennett, premierul Israelului, ar fi ajuns sâmbătă seară la Moscova unde a discutat timp de 3 ore cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Naftali Bennett a discutat telefonic apoi cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, după care ar fi plecat în Germania pentru a vorbi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Ministerul britanic al Apărării acuză Rusia că bombardează orașe pentru a distruge moralul ucrainenilor
Rusia bombardează zone populate în încercarea de a distruge moralul ucrainenilor, susține Ministerul britanic al Apărării.
Potrivit BBC, Ministerul Apărării afirmă că forța rezistenței ucrainene continuă să surprindă Rusia, care a răspuns vizând orașe precum Harkov, Cernihiv și Mariupol. Ministerul compară strategia Rusiei cu campaniile sale din Siria în 2016 și din Cecenia în 1999, când armata rusă a efectuat bombardamente intense asupra zonelor locuite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰