Antena Meniu Search
x

Planul trimis de Rusia prin canale secrete către SUA a eşuat. "Putin e pregătit să lupte în continuare"

Război în Ucraina. Statele Unite au respins un plan al lui  Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul, au declarat pentru Reuters trei surse ruseşti apropiate discuţiilor.  Ruşii şi americani au luat legătura prin intermediarii, potrivit sursei citate. 

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 13:19

Planul trimis de Rusia prin canale secrete către SUA a eşuat. "Putin e pregătit să lupte în continuare"
Planul trimis de Rusia prin canale secrete către SUA a eşuat. "Putin e pregătit să lupte în continuare" - Profimedia

Planul lui Vladimir Putin a eşuat în timp ce războiul din Ucraina intră în cel de-al treilea an şi arată cât de reci rămân relaţiile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii, comentează Reuters. O sursă americană a negat existenţa vreunui contact oficial între Rusia şi SUA și a spus că Washingtonul nu se va angaja în negocieri fără Ucraina.

Vladimir Putin a trimis anul trecut semnale către Washington, atât în public, cât și în privat, prin intermediari, inclusiv prin parteneri ai Moscovei din Orientul Mijlociu, că este gata să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au spus sursele ruseşti. Putin a propus înghețarea conflictului în liniile actuale, fără a ceda din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Rusia. Semnalul a oferit, potrivit unor voci de la Kremlin, cea mai bună cale către o formă de pace. 

"Contactele cu americanii au rămas fără rezultat", a declarat pentru Reuters o sursă rusească, apropiată discuţiilor purtate la sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024. Aceasta a vorbit cu agenţia de presă britanică sub protecţia anonimatului din cauza subiectului sensibil.

O a doua sursă rusească admite şi ea contacte între ruşi şi americani şi a declarat pentru Reuters că americanii au transmis Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta o posibilă încetare a focului fără Ucraina şi că discuţiile s-au încheiat astfel cu un eșec. O a treia sursă care a confirmat discuțiile a spus că americanii nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei: "Totul s-a năruit cu americanii"

Pe acelaşi subiect

Amploarea contactelor, dar și eșecul lor nu au fost raportate anterior de presa internaţională. Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze în mod oficial pentru Reuters. 

Dar, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat miercuri că Putin a inițiat o propunere, respinsă de SUA, de a îngheța conflictul din Ucraina. 

Americanii refuză negocieri prin canale secundare 

După ce Putin a invadat Ucraina, Volodimir Zelenski a spus că nu va accepta niciodată ca Rusia să controleze pământ ucrainean. El a interzis orice contact cu Rusia. Un oficial american a spus că SUA nu s-au angajat în nicio discuție prin canale secundare cu Rusia și că Washingtonul respectă în continuare angajamentul de a nu acţiona pe la spatele Ucrainei pentru a negocia. 

Oficialul american a confirmat totuşi că au existat aparent contacte "Track II" între ruși care nu fac parte din guvernul de la Moscova, dar că Statele Unite nu au fost implicate în ele. În limbaj diplomatic, discuţiile "track II" sau "diplomația backchannel" înseamnă contacte informale și neoficiale între cetățeni privați sau grupuri de persoane, adică "actori nestatali".

Oficialul american a spus că propunerea lui Putin, bazat pe ceea ce s-a raportat public, a rămas neschimbată față de pretenţiile anterioare ale Rusiei de a controla teritoriu ucrainean. Oficialul a sugerat că la Moscova pare să existe o frustrare că Washingtonul a refuzat în mod repetat să accepte acest lucru. Putin a declarat săptămâna trecută în interviul cu jurnalistul american Tucker Carlson că Rusia este pregătită pentru "dialog".

Ce contacte au existat între ruşi şi au americani

Reuters mai scrie că, potrivit celor trei surse ruseşti, intermediarii s-au întâlnit în Turcia la sfârșitul anului 2023. O a patra sursă diplomatică a spus că au existat contacte neoficiale ruso-americane prin intermediari, la inițiativa Rusiei, dar că acestea par să fi rămas fără niciun rezultat. În acest timp, oficialul american, care a stat de vorbă cu Reuters, a spus că nu el nu are informaţii despre contacte neoficiale prin intermediari.

Potrivit surselor ruseşti, mesajul lui Putin a fost transmis la Washington, unde s-au întâlnit oficiali americani de vârf, inclusiv consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, directorul CIA Bill Burns și secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Ideea era ca Sullivan să ia legătura cu consilierul pe politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, și să stabilească următorii pași, a spus una dintre sursele ruseşti.

Dar, potrivit surselor ruseşti, Sullivan i-a spus lui Uşakov, în ianuarie, la telefon, că Washingtonul este dispus să discute cu Moscova despre alte aspecte ale relației dintre cele două ţări, dar că nu va vorbi despre o încetare a focului fără Ucraina. Oficialul american a refuzat să confirme presupusele apeluri telefonice ale lui Sullivan sau dacă o astfel de conversație cu Uşakov a avut loc.

Putin e pregătit să lupte în continuare

Una dintre sursele ruseşti și-a exprimat frustrarea față de Statele Unite din cauza insistenței Washingtonului că nu va presa Ucraina să poarte negocieri, dat fiind că Statele Unite ajută la finanțarea războiului. "Putin a spus: 'Știam că nu vor face nimic'", a spus o altă sursă rusească. "Au rupt de la rădăcină contactele la care am muncit două luni".

O altă sursă rusească a spus că Statele Unite nu par să creadă că Putin este sincer. "Americanii nu credeau că Putin era sincer în privința unei încetări a focului, dar el a fost și este gata să discute despre o încetare a focului. Dar, în egală măsură Putin este pregătit să lupte atât timp cât este nevoie. Iar Rusia poate lupta atâta timp cât este nevoie", a spus sursa rusească. Kremlinul nu consideră că mai are rost continuarea contactelor cu Statele Unite pe această temă, au spus sursele ruseşti, aşa că războiul va continua.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Planul trimis de Rusia prin canale secrete către SUA a eşuat. "Putin e pregătit să lupte în continuare"