Antena Meniu Search
x

Raid israelian în Cisiordania: mai mulţi "terorişti" au fost eliminaţi. Hezbollah, avertizat să nu atragă Libanul în război

Armata israeliană a susţinut duminică că a eliminat teroriştii care se adăposteau într-o celulă subterană a moscheii Al-Ansar din Jenin, în Cisiordania ocupată, în timpul unui atac aerian, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 22.10.2023, 09:15

Israelul afirmă că a ucis terorişti într-un atac aerian asupra moscheii din Jenin
Israelul afirmă că a ucis terorişti într-un atac aerian asupra moscheii din Jenin - Profimedia Images

"Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent", a spus armata israeliană într-un comunicat de presă.

Moscheea este situată în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin. Jenin este considerată o fortăreaţă a militanţilor palestinieni, vizată frecvent de raidurile armatei israeliene.

Potrivit armatei israeliene, care a desfăşurat operaţiunea împreună cu serviciul intern de informaţii israelian, moscheea servea drept "centru de comandă pentru planificarea viitoarelor atacuri" şi "bază pentru efectuarea acestora".

Tot conform armatei, "celula teroristă" a organizat un atac sâmbătă, 14 octombrie, în apropierea barierei de separare dintre Israel şi Cisiordania folosind un dispozitiv exploziv, dar fără a provoca victime.

Palestinieni ucişi în atac

Potrivit unor rapoarte neconfirmate din presă, doi palestinieni au fost ucişi în acest atac, informează dpa. Directorul Semilunii Roşii din Jenin, Mahmoud Al-Saadi, citat de agenţia oficială de ştiri palestiniană Wafa, a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite în atac.

Situaţia de securitate în Cisiordania este din ce în ce mai tensionată după atacul terorist din 7 octombrie al militanţilor Hamas. Sprijinul pentru Hamas rămâne puternic în rândul populaţiei palestiniene din Cisiordania.

Israelul avertizează Hezbollah

 Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite AFP.

"Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în timpul unei intervenţii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

Tensiunile au crescut sâmbătă după ciocnirile în timpul cărora patru luptători Hezbollah au fost ucişi, potrivit mişcării islamiste libaneze, susţinută de Iran.

Jihadul Islamic, un grup armat palestinian, a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi. De partea israeliană, armata a informat că trei dintre militari au fost răniţi, unul grav. Doi lucrători agricoli thailandezi au fost, de asemenea, răniţi.

"Este statul libanez într-adevăr gata să pună în pericol ceea ce mai rămâne din prosperitatea şi suveranitatea libaneze în beneficiul teroriştilor din Gaza, Statul Islamic din Gaza?", a întrebat Jonathan Conricus. "Aceasta este o întrebare pe care autorităţile libaneze trebuie să şi-o pună şi la care trebuie să răspundă", a adăugat el.

Hezbollahul libanez este aliat cu Hamasul palestinian, care a lansat un atac sângeros împotriva Israelului, dinspre Gaza, la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, care au fost împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi în prima zi a atacului lansat dinspre Fâşia Gaza de gruparea militantă palestiniană, potrivit autorităţilor israeliene.

În Fâşia Gaza, cel puţin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în bombardamentele necontenite efectuate ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii local.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Raid israelian în Cisiordania: mai mulţi "terorişti" au fost eliminaţi. Hezbollah, avertizat să nu atragă Libanul în război