Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Parchetul din Haiti cere inculparea premierului Ariel Henry în cazul asasinării preşedintelui Jovenel Moise

Ancheta asasinării preşedintelui din Haiti a luat o turnură neaşteptată, după ce procurorul-şef a cerut judecătorului să îl includă pe lista suspecţilor chiar pe prim-ministrul ţării.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 15.09.2021, 10:05

Ariel Henry, prim-ministrul din Haiti
Ariel Henry, prim-ministrul din Haiti - Profimedia

Ariel Henry, un neurochirurg în vârstă de 71 de ani a devenit în iulie liderul principal al ţării, la două săptămâni după ce preşedintele Moise a fost ucis în reşedinţa sa din Port-au-Prince, relatează The Guardian. Susţinătorii îl descriu pe Henry ca fiind un membru important al comunităţii medicale din Haiti, care se confruntă cu sarcina grea de a încerca să stabilizeze o ţară zdruncinată de asasinarea preşedintelui său, urmată apoi de un cutremur devastator de 7,2 grade, care a luat vieţile a peste 2000 de persoane. Cu toate acestea, marţi, prim-ministrul a fost inclus ca parte a presupusului complot din spatele crimei lui Moise, după ce procurorul-şef al şării, Bed-Ford Claude a cerut unui judecător să-l pună sub acuzare. "Există destule detalii compromiţătoare pentru a-l urmări pe Henry şi pentru a cere acuzarea sa directă", a spus Claude în cererea oficială, potrivit presei străine. O publicaţie locală din Haiti transmite că procurorul a cerut şi oficialilor din domeniul imigraţiei să-l împiedice pe Henry să părăsească ţara ca urmare a gravităţii faptelor apărute.

Asasinarea preşedintelui Moise, învăluită în mister

Premierul din Haiti nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, însă weekend-ul trecut, ca urmare a zvonurilor potrivit cărora anchetatorii urmau să îl chestioneze cu privire la conversaţiile telefonice despre care se presupunea că ar fi inclus şi unul dintre principalii suspecţi, actualul lider din Haiti a promis că nu va fi distras de la misiunea sa şi a subliniat faptul că adevăraţii vinovaţi vor fi prinşi şi pedepsiţi. 

În cererea pe care a depus-o marţi, Claude a susţinut că Henry a vorbit cu fostul oficial al Ministerului Justiţiei, Joseph Felix Badio, timp de cel puţin şapte minute după împuşcarea preşedintelui Moise. Prim-ministrul ar fi fost la hotelul Montana din Port-au-Prince, în timp ce ministrul Badio ar fi fost în apropierea reşedinţei lui Moise. Ministrul Justiţiei nu a fost încă reţinut, iar în prezent nu se cunoaşte locul unde acesta a plecat. La mai bine de la două luni de la asasinare, multe detalii despre uciderea preşedintelui rămân învăluite în mister. Zeci de suspecţi au fost arestaţi, inclusiv 18 foşti soldaţi columbieni, unii dintre ei făcând parte din echipa de asalt care a pătruns în reşedinţa lui Moise în primele ore din ziua asasinatului.

Într-un interviu acordat presei străine, prima doamnă din Haiti a declarat că principalii suspecţi pentru crimă sunt consideraţi câţiva membri bogaţi ai guvernului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Răsturnare de situaţie. Parchetul din Haiti cere inculparea premierului Ariel Henry în cazul asasinării preşedintelui Jovenel Moise