Video Războiul, prin ochii israelienilor şi palestinienilor din România. De la "au fost ucişi atât de mulţi copii" la "să pedepseşti 2,2 milioane de cetăţeni"
Război Israel - Hamas. Tensiunea războiului din Israel se simte şi la Bucureşti. Pe teritoriul României trăiesc în pace 10.000 de evrei şi palestinieni, însă ambele părţi se acuză reciproc pentru escaladarea conflictului din fâşia Gaza, dar mai ales pentru măcelul populaţiei din teritoriile bombardate. Autorităţile de la Bucureşti au sporit numărul poliţiştilor înarmaţi la locurile frecventate de membrii celor două comunităti.
În România trăiesc în jur de 8.000 de palestinieni, potrivit unor date neoficiale. Comunitatea evreiască numără aproape 2.500 de oameni. Şi unii, şi alţii sunt acum cu ochii pe ce se întâmplă în israel şi în Fâşia Gaza.
"Uite copiii cum sunt îngrămădiţi în spatele uşii."
"Unde e asta?"
"Asta e în Gaza!"
- Israel pregăteşte un atac fără precedent în Gaza, cu sprijin american. A mobilizat 300.000 de soldaţi şi...
- Corespondență Observator din Israel. Cum arată o zi obişnuită pentru oamenii din Ashkelon, oraşul ţintă al...
- Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Fâşia Gaza a rămas fără curent. Israelul formează un guvern de urgență și...
"Când?"
"Alaltăseara!"
Ahmed Jaber este un jurnalist palestinian stabilit de 30 de ani în România. De când a început din nou războiul, vorbeşte în continuu la telefon cu prietenii şi familia pe care îi are atât în Gaza cât şi în Cisiordania. Consideră Israelul vinovat pentru ce se întâmplă.
Ahmed Jaber: "Violenţa, terorismul se nasc din sărăcie şi din lipsă de cunoaştere! În Gaza sunt oameni care trăiesc sub nivelul sărăciei. Doi dolari pe zi are cetăţeanul. Nu are ce să mănânce. Astăzi am primit un apel de la o femeie din Gaza. Veniţi să-mi luaţi copiii. Nu au dormit,înfometaţi, azi noapte! Dar să te duci să pedepseşti 2,2 milioane de cetăţeni, care trăiesc în zona cea mai mică din lume,...să-i pedepseşti, să le tai apa, să le tai curentul, avioanele tale supersofisticate din lume să dărâmi casele, cartiere întregi ieri şi alaltăieri au fost dărâmate la pământ ca la Hiroshima!"
În Gaza, sunt în acest moment peste 350 de cetăţeni români, a anunţat ministerul de Externe. Iar 100 dintre ei au cerut ajutor.
Hasem Abu Lafi, Asociația de prietenie palestiniană-română: "Binenţeles că au rude în România, de exemplu aveţi în România, la Bucureşti, un doctor, familia lui este în Gaza. El nu are cum să ia legătura cu ei."
Situaţia se înrăutăţeşte pentru civili
De la zi la zi, situaţia este tot mai grea pentru civili. Israelul a tăiat alimentarea cu apă şi electricitate, în încercarea de a încetini operaţiunile teroriştilor Hamas. Măsurile afectează însă şi 2,2 milioane de locuitori.
Hasem Abu Lafi, Asociația de prietenie palestiniană-română: "Eu când intrăm în contact cu ei, aşa vorbim, abia primim o scrisoare aşa mică, de la ei, să ne spună că sunt sănătoşi, pentru că nu au net, nu au curent. Ei nu vor să folosească telefonul prea mult, că nu se ştie până când nu au (n.r. baterie)."
De partea israelină conflictul se vede atlel. Reprezentanţii comunităţii din România condamnă modul barbar în care au acţionat teroriştii Hamas în Israel.
Luciana Friedmann, preşedintele comunităţii evreieşti din Timişoara: "Au fost ucişi atât de mulţi copii şi vârstnici, din paturile lor, din casele lor au fost scoşi afară, au fost omorâţi acolo, copii în faţa părinţilor. Este ceva ce a depăşit imaginaţia oricui."
Între timp, tot mai mulţi cetăţeni israelieni îşi trimit familiile în România, departe de război.
"Nu ne mai simţeam în siguranţă, erau tot mai multe lansari de rachete dinspre Gaza şi trebuia ca în câteva secunde să iau copilul din casă şi să fugim în bucăr. Situaţia este mult mai dramatică decât se vede la tv."
"Avem bombe, suntem atacaţi în fiecare zi. Şi noaptea e mai greu, cu copiii să te trezeşti din somn."
"Aţi fost în buncăre?"
"Da, tot timpul!"
"Ai stat în buncăr până acum?"
"Da, de multe ori, am fost de 20 de ori, în cateva zile. Auzim bum! Israel e tare şi poate se opreşte!"
Toţi mai mulţi români sunt repatriaţi din Israel
Continuă şi repatrierile. 1800 de români au fost aduşi acasă până acum. Iniţial oficialii români estimaseră că ar fi doar 800. Cei mai mulţi sunt pelerini în Ţara Sfântă.
Mitropolitul Nifon de Târgovişte: "E o psihoză foarte apăsătoare, orice s-ar putea întampla în fiecare moment. Eu am fost la o conferinţă internaţională, am fost sfătuiţi de alaltaieri să luăm primul avion şi să mergem de unde am venit."
800 de cetăţeni români se mai află acum în Israel. Compania de stat Tarom a anunţat că nu mai face zboruri regulate, dar trimite avioane la solicitarea guvernului român. Cu toate acestea, un bilet costă de două ori mai mult decât înainte de această criză, în jur de 350 de euro.
Marcel Ciolacu, premierul României: "Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România şi companiile româneşti în Crucea Roşie. Ăn funcție de veniturile lor, statul român, la anumite persoane vulnerabile, va înapoia banii. Am văzut un preț fix la Tarom de 350 euro. Le mulţumesc. Prin acest preț și-au acoperit doar costurile."
Un broker de aviaţie din Iaşi pune la dispoziţie un avion privat pe ruta Israel - România, dar pentru cei care şi-l permit. Preţul închierierii este în jur de 10.000 de dolari. Autorităţile din România au sporit măsurile de siguranţă la şcolile şi instituţiile comunităţii evreieşte.
Parlamentarii României condamnă atacurilor teroriste din Israel într o declaraţie comună. 3 parlamentari s-au abtinut însă de la votul de azi. Este vorba despre doi deputaţi neafiliaţi, care au fost membri AUR şi un senator USR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰