Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 108 LIVE TEXT. Luptele intense în Severodonețk. Ruşii din Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti

Război Rusia - Ucraina, ziua 108. Vladimir Putin îşi ia în serios porecla de ţar. Liderul de la Kremlin se compară cu Petru cel Mare, şi spune că la fel ca acesta, nu invadează, ci doar recuperează pământ rusesc. Între timp, pe front se dau în continuare lupte disperate pentru Donbas, iar Kievul recunoaşte că pierde şi 200 de militari în fiecare zi.

de Redactia Observator

la 11.06.2022, 23:01

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:58 Noi sisteme Starlink pentru armata ucraineană

Forţele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicaţii prin satelit Starlink de la fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, transmite The Guardian, citat de news.ro. Într-un tweet de sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat: "Multitaskerul Elon Musk reuşeşte nu doar să lucreze la pregătirile pentru misiunea pe Marte, ci şi să transmită Starlink serviciilor noastre de informaţii atât de necesare pentru misiunile lor speciale”. Reprezentanţii armatei ucrainene au mai afirmat că ”apără libertatea pe Pământ pentru ca aceasta să poată fi stabilită şi pe Marte".

UPDATE 21:55 Bombardarea uzinei ucrainene Severodonețk provoacă scurgeri de petrol și un incendiu

Pe acelaşi subiect

Bombardamentele rusești asupra uzinei chimice Azot din orașul ucrainean Severodonețk au provocat un incendiu puternic după o scurgere de ulei de radiator, a declarat sâmbătă guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, conform Reuters, citat de Mediafax. Vorbind la televiziunea națională, Gaidai nu a precizat dacă incendiul de la uzină, unde se adăpostesc sute de civili, a fost stins. Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul. Gaidai a declarat că se desfășoară lupte neîntrerupte în Severodonețk, un mic oraș din provincia Luhansk care a devenit punctul central al înaintării Rusiei în estul Ucrainei.

"Din nefericire, artileria inamicului pur și simplu demontează, etaj cu etaj, clădirile care sunt folosite ca adăposturi", a declarat Gaidai. Orașul se află pe malul estic al râului Siverskyi Donets, al cărui nivel scăzut al apei face ca apărarea ucraineană să fie mai vulnerabilă la atacurile forțelor ruse care au încercat în repetate rânduri să treacă, a declarat Gaidai. "Râul a scăzut cu aproximativ 3 metri, poate chiar mai mult, și, prin urmare, poate că vor exista încercări suplimentare de a traversa râul și de a forma o nouă enclavă", a spus el.

UPDATE 20:49 Luptele intense continuă în Severodonețk, afirmă ministerul britanic al apărării

Începând cu 10 iunie, forțele rusești din jurul orașului Severodonețk nu au făcut progrese în sudul orașului. Lupte intense de stradă la stradă sunt în curs de desfășurare, arată cea mai recentă informare a ministerului britanic al apărării, conform Sky News, notează Mediafax. Severodonețk este ultima zonă din provincia Luhansk care nu a fost încă revendicat de Rusia sau de separatiștii susținuți de Moscova. Ministerul spune că este probabil ca ambele părți să înregistreze un număr mare de victime.

Ministerul britanic al Apărării afirmă, de asemenea, că Rusia recurge la sisteme de armament ineficiente care riscă "daune colaterale semnificative și victime civile", deoarece duce lipsă de rachete moderne mai precise. Începând cu luna aprilie,rușii au lansat probabil zeci de rachete grele anti-navă Kh-22 (denumire NATO, AS-4 KITCHEN) lansate din aer, din anii 1960, împotriva unor ținte terestre. Aceste rachete de 5,5 tone au fost concepute în principal pentru a distruge portavioane folosind un focos nuclear. Atunci când sunt folosite în rol de atac la sol cu un focos convențional, acestea sunt foarte imprecise și, prin urmare, pot provoca pagube colaterale semnificative și victime civile. Rusia recurge probabil la astfel de sisteme de armament ineficiente pentru că nu mai are rachete moderne mai precise.

UPDATE 20:20 Un cetățean ceh a fost ucis în luptele din estul Ucrainei

Un cetățean din Republica Cehă a fost ucis în timp ce lupta în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, notează Mediafax. "Pot confirma că un cetățean ceh a murit în regiunea Donețk din Ucraina. Cadavrul ar trebui să fie transportat mâine în regiunea Harkov", a declarat Lipavsky reporterilor. Mai mult de o sută de cehi s-au alăturat forțelor armate ucrainene, cu acordul autorităților cehe, pentru a ajuta la apărarea Ucrainei de la invazia rusă din 24 februarie.

UPDATE 17:35 Rusia a pierdut 32.050 de soldați în invazie, susține Ucraina

32.050 de soldați ruși au fost uciși și 1.419 tancuri au fost distruse, conform celei mai recente actualizari oferită de Ucraina privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului, notează Mediafax. Alte echipamente militare care au fost distruse includ 178 de elicoptere, 212 avioane, 712 sisteme de artilerie, 579 de drone, 222 lansatoare de rachete, 3.466 fr vehicule blindate și 13 nave. Sky News precizează că nu a putut verifica independent aceste afirmații.

UPDATE 17:03 Un soldat sud-coreean luat prizonier va fi judecat în Republica Populară Doneţk, sub acuzaţia că este mercenar

Un combatant sud-coreean luat prizonier va fi judecat în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), care este controlată de separatişti pro-ruşi, sub acuzaţia că este mercenar, a declarat oficialul separatist Natalia Nikonorova pentru agenţia de presă rusă Interfax, relatează Reuters, citat de news.ro. ”În prezent se pregăteşte un verdict cu privire la un mercenar din Coreea de Sud. El este cetăţeanul lor (n.r. al Coreei de Sud) care a luptat pentru Forţele Armate ale Ucrainei”, a declarat sâmbătă, Natalia Nikonorova, potrivit Interfax. Ea nu a dezvăluit numele combatantului la care face referire.

UPDATE 16:43 Reacţia Kievului la declaraţiile lui Biden potrivit cărora Zelenski ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA referitoare la invazia Rusiei

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”, relatează BBC, citat de news.ro.

Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu. ”Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el pentru publicaţia de ştiri ucraineană LIGA.net. Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta - întrebarea era care este amploarea atacului. ”Este absurd să acuzi o ţară că rezistă agresorului mai mult de 100 de zile, ceea ce prevalează dacă ţările-cheie nu au reuşit să oprească Rusia ca măsură de precauţie”, a subliniat Podoliak. El a adăugat că Zelenski a fost atent la avertismente, dar amploarea invaziei Rusiei ”a şocat multe ţări, inclusiv partenerii” Ucrainei.

UPDATE 16:18 În depozitele distruse în Ucraina se aflau în jur de 300.000 de tone de cereale

Este posibil ca până la 300.000 de tone de cereale să fi fost depozitate în depozitele care, potrivit Kievului, au fost distruse de bombardamentele rusești de la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii, Taras Vysotskyi, conform Reuters, citat de Mediafax. Vorbind la televiziunea națională, Vysotskyi a declarat că, potrivit înregistrărilor, la începutul războiului, pe 24 februarie, depozitele de la unul dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina, situat în portul Mykolaiv de la Marea Neagră, dețineau 250.000-300.000 de tone de cereale, în principal grâu și porumb.

UPDATE 16:07 Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, potrivit presei ruse

Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, a relatat agenţia de presă rusă TASS, sâmbătă, pe contul de Telegram, potrivit The Guardian, citat de news.ro. Numărul de paşapoarte solicitate sau eliberate în Melitopol nu a fost menţionat în postarea de pe Telegram. De asemenea, agenţia de presă rusă TASS a publicat imagini cu paşapoartele ruseşti ”prezentate” celor 23 de locuitori din oraşul ocupat Herson, din sudul Ucrainei.

În luna mai, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin a simplificat procedura de obţinere a unui paşaport rusesc pentru locuitorii regiunilor din sudul Ucrainei Zaporijjea şi Herson. ”Eliberarea ilegală de paşapoarte... este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a normelor şi principiilor dreptului internaţional umanitar”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe, drept răspuns la acţiunea Rusiei.

UPDATE 15:24 Monumentul de bun venit în Mariupol, rescris în limba rusă

Monumentul de bun venit în Mariupol a fost rescris în limba rusă. Ortografia ucraineană a fost schimbată și culorile au fost înlocuite cu cele rusești, notează news.ro. Rușii au demontat inscripția cu numele Mariupol care întâmpină vizitatorii la intrarea în oraș și au înlocuit-o cu una în limba rusă, conform presei din Ucraina.

Astfel, ocupanții au înlocuit monumentul, pictat inițial în culorile steagului ucrainean, galben și albastru, cu unul care poartă ortografia rusă a numelui Mariupol și culorile steagului rusesc, alb, roșu și albastru. În ultimele zile, scrie „Ukrainska Pravda”, într-o înregistrare video difuzată pe Telegram de către primăria din Mariupol, un bărbat rus a putut fi auzit spunând că inscripția „va fi corectată cu numele rusesc normal al orașului rusesc”.

UPDATE 14:45 Ucraina controlează uzina chimică Azot din Severodoneţk, care adăposteşte sute de civili

Ucraina păstrează controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat, sâmbătă, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, după ce un separatist pro-rus a susţinut că 300-400 de combatanţi ucraineni au rămas, de asemenea, blocaţi în interiorul uzinei, relatează Reuters, notează news.ro. ”Informaţia despre blocada uzinei Azot este o minciună”, a declarat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk controlată parţial de separatiştii pro-ruşi, pe contul său de Telegram.

”Forţele noastre deţin o zonă industrială din Severodoneţk şi distrug armata rusă din oraş”, a mai spus el. Severodoneţk, un mic oraş din regiune, a devenit punctul central al ofensivei ruse în estul Ucrainei şi unul dintre cele mai sângeroase puncte de conflict din războiul care durează deja de 4 luni în Ucraina.

UPDATE 14:40 Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, declară un consilier prezidenţial ucrainean

Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici pentru televiziunea belarusă Nexta, notează news.ro. Unul dintre cei doi generali ucişi a fost un general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, însărcinat cu organizarea aşa-numitului referendum pentru anexarea regiunii ucrainene Herson la Federaţia Rusă, a mai precizat Arestovici. Ambii au fost ucişi în regiunea Herson, a adăugat el.

UPDATE 13:20 Ursula von der Leyen, la Kiev ca să discute despre reconstrucţia Ucrainei şi despre aderarea la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei. "M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal", le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care o însoţesc în vizită. "Vom evalua eforturile comune necesare pentru reconstrucţie şi progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană", a adăugat ea.

UPDATE 13:00 800.000 de ucraineni au primit paşaport rusesc începând din 2019

Peste 800.000 de persoane din regiunile separatiste din estul Ucrainei au primit cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată în ultimii trei ani, conform agenţiei ruse de presă TASS, preluată de DPA şi citată de Agerpres.

Numai 1% dintre solicitările rezidenţilor din autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk au fost respinse, conform Ministerului de Interne rus.În 2019, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care facilitează emiterea de paşaport pentru persoanele din regiunea Donbas.

Paşapoarte vor fi de asemenea distribuite şi zonele ocupate de trupele ruse de la începutul războiului din Ucraina la 24 februarie. Rubla va fi de asemenea introdusă ca mijloc de plată.

UPDATE 12:00 Rusia susţine că a doborât trei avioane de război ucrainene

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale de apărare aeriană au doborât trei avioane de război ucrainene.

Armata rusă a doborât două avioane MIG-29 în regiunea Mikolayiv și un avion de vânătoare Su-25 în regiunea Harkov, a precizat ministerul într-un comunicat citat de Reuters şi Mediafax. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

UPDATE 11:30 Aproape 300 de copii au murit de la începutul invaziei rusești în Ucraina

Aproape 300 de copii au murit de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Ucraina anunță moartea a încă 24 de copii în Mariupol. Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat sâmbătă că a aflat despre moartea a încă 24 de copii în Mariupol, portul din sud-estul țării care a fost asediat timp de câteva săptămâni înainte ca forțele rusești să îl captureze la mijlocul lunii mai, anunță Reuters, citat de Mediafax.

În total, cel puțin 287 de copii au murit de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie. Mai mult de 492 au fost răniți.

„În timpul înregistrării infracțiunilor penale, s-a aflat că alți 24 de copii au murit în Mariupol, regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor nediscriminatorii ale armatei ruse", a precizat biroul pe aplicația de mesagerie Telegram: "Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate".

Reuters nu a reușit să verifice independent acest raport. Primarul din Mariupol a declarat că în oraș a izbucnit un focar de holeră, deoarece sistemele de salubritate au fost distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

Rusia a negat că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război în ceea ce numește o "operațiune militară specială" menită să demilitarizeze și să "denazifice" Ucraina. Kievul și aliații săi spun că Ucraina a fost invadată fără provocare.

La începutul lunii iunie, Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste 250 de copii au fost uciși de la începutul războiului și că cinci milioane de copii sunt în continuare expuși riscului de violență și abuz.

UPDATE 11:00 Lupte grele în Sievierodonetsk

Se dau lupte grele în Sievierodonetsk. Potrivit Ministerului Apărării britanic, armata Rusiei nu a reuşit să avanseze prea mult. ”Lupte intense în stradă sunt în desfășurare și, cel mai probabil, ambele părți au înregistrat un număr mare de victime”, a transmis ministerul într-o actualizare a raportului privind evoluțiile din Ucraina, publicată pe Twitter.

Ministerul Regatului Unit mai spune că Rusia recurge la sisteme de arme ineficiente care riscă să provoace ”daune colaterale semnificative și victime civile”, deoarece nu dispune de rachete moderne mai precise.

UPDATE 10:20 Organizaţia neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii,  desemnată "agent al străinătăţii"

Organizaţia neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii a fost desemnată vineri "agent al străinătăţii" de către autorităţile ruse, în plină represiune împotriva societăţii civile în Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Numele acestei organizaţii fondate în 2000 apare de acum pe lista organizaţiilor care, conform Moscovei, exercită funcţia de "agent al străinătăţii". Lista poate fi consultată pe site-ul Ministerului de Justiţie.

Comitetul împotriva Torturii militează pentru a determina autorităţile să ancheteze relele tratamente aplicate de forţele de securitate şi să ia măsuri pentru a le pune capăt. Organizaţia a lucrat în special asupra situaţiei din Cecenia.

Deja recunoscută ca "agent al străinătăţii" în 2015, apoi în 2016, organizaţia a decis să se autodizolve înainte de a se reforma în încercarea de a scăpa de această etichetă infamantă. Eticheta "agent al străinătăţii", care aminteşte de cea de "inamic al poporului" din epoca sovietică, este folosită masiv împotriva organizaţiilor, opozanţilor şi jurnaliştilor acuzaţi că desfăşoară activităţi politice finanţate din străinătate.

"Agenţii străinătăţii" sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri dificile, riscând să primească sancţiuni dure. Ei trebuie în special să indice acest statut în toate publicaţiile lor. Clasarea Comitetului împotriva Torturii drept "agent al străinătăţii" survine într-un context de represiune nemiloasă împotriva oricărei voci critice în Rusia, în special de la lansarea intervenţiei militare din Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

De atunci, au fost interzise numeroase ONG-uri. În aprilie, autorităţile ruse au închis birourile organizaţiilor Amnesty International şi Human Rights Watch.

UPDATE 9:30  Zelenski: "Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide "când va veni acest «după»" şi care vor fi graniţele unde vor fi "stricate" planurile ocupanţilor. "Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că în Donbas continuă luptele "foarte grele". "Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii - asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat - calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile", a afirmat Zelenski.

El a spus că trupele ucrainene fac tot ce pot să oprească ofensiva ocupanţilor, cât le permit "armele grele, artileria modernă - tot ce am cerut şi continuăm să le cere partenerilor noştri".

Preşedintele ucrainean a arătat că s-a întâlnit, la Kiev, cu secretarul de stat pentru Apărare din Regatul Unit, Ben Wallace, şi au discutat despre oprirea agresiunii Rusiei, despre modul în care aceasta poate fi lipsită de potenţialul ofensiv. El a adăugat că s-a adresat şi comunităţii universitare britanice, vorbind cu studenţii şi lucrând "la toate nivelurile ca lumea să ne poată auzi şi să ştie de ce avem nevoie".

Zelenski a spus că studenţii au avut multe întrebări despre cum va fi viaţa după acest război, despre reconstrucţie.

"Desigur, ne pregătim pentru o restaurare la scară largă a statului nostru. Desigur, am început deja reconstrucţia în teritoriul eliberat. Desigur, vom schimba multe în vieţile noastre după acest război. Şi e bine că lumea e interesată de detalii, vor să se alăture, se gândesc la moduri în care să lucreze pentru Ucraina după victoria noastră. Dar bătăliile continuă. Şi chiar acum, în aceste bătălii foarte dificile se decide când va veni acest «după». Se decide la care graniţe vom strica în sfârşit planurile ocupanţilor. Şi toată lumea ar trebui să amintească societăţii din alte ţări asta. Bătăliile care se duc acum. Sprijinul de care este nevoie acum. Nu depinde doar de politicieni şi diplomaţi. Ci şi de jurnalişti, activişti, antreprenori, oamnii noştrii strămutaţi care sunt acum în străinătate. Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a subliniat Volodimir Zelenski.

El a menţionat că s-a adresat şi participanţilor la Summitul democraţiei de la Copenhaga, vorbind în special despre răspunsul Uniunii Europene pe care Ucraina îl aşteaptă la solicitarea sa de candidatură."Voi sublinia din nou şi din nou: acesta va fi răspunsul UE nu doar pentru Ucraina, ci si  pentru propriul viitor - viitorul proiectului european", a susţinut preşedintele Ucrainei.

El s-a declarat recunoscător Guvernului britanic, Băncii Mondiale şi Guvernului Canadei pentru noi etape ale sprijinului financiar pentru Ucraina, menţionând că în urmă cu o zi ţara a primit 1,5 miliarde de dolari americani: un miliard de la Banca Mondială şi 500 de milioane de la Marea Britanie, bani care vor fi folosiţi pentru a plăti salariile din sectorul public. La rândul său, Canada a devenit prima ţară care a trimis un miliard de dolari canadieni în contul administrativ al Ucrainei de la Fondul Monetar Internaţional.

Zelenski a adăugat că Guvernul Ucrainei a început deja să implementeze deciziile discutate la şedinţa de săptămâna aceasta.

El a menţionat că s-a aprobat un document care se referă la autorizarea vamală a maşinilor prin serviciul de stat "Diia", întregul proces fiind transparent şi unul care să "elimine aranjamentele din umbră care erau posibile în anii anteriori în această zonă". Zelenski a spus că speră ca deputaţii să voteze rapid un astfel de proiect.

"Tot azi, Guvernul a prezentat detalii specifice despre programele de stat care ar trebui să asigure noi locuri de muncă şi sprijin pentru afaceri în aceste timpuri grele pentru noi toţi. Asta se referă în special la granturi nerambursabile pentru micro-afaceri şi alte tipuri de sprijin financiar special pentru întreprinderi mici şi mijlocii. În pofida presiunii din partea Rusiei, în pofida tuturor atacurilor ruseşti, vom face totul pentru a relansa economia Ucrainei, activitate economică", a declarat Zelenski.

Zelenski a încheiat spunând că a semnat noi decrete pentru oferire de distincţii unor eroi, 242 de persoane, din care 8 post mortem.

UPDATE 7:10 Biden afirmă că Zelenski ''nu a vrut să audă'' avertismentele sale privind invazia rusă

Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP, citat de Agerpres

"Mulţi oameni au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

"Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a adăugat el în faţa jurnaliştilor. Statele Unite au început să avertizeze despre pregătirile pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe la 24 februarie o "operaţiune specială" împotriva ţării.

Aceste avertismente au suscitat neîncredere şi chiar critici mai mult sau mai puţin voalate din partea unor aliaţi europeni care considerau la acea vreme că Statele Unite sunt prea alarmiste. 

UPDATE 7:00 Vladimir Putin se compară cu Petru cel Mare. Se dau lupte disperate pentru Donbas

Sărbătorirea a 350 de ani de la naşterea lui Petru cel Mare a fost pretextul perfect pentru ca Vladimir Putin să se compare cu unul dintre cei mai importanţi ţari ai Rusiei. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, el ar fi cucerit un teritoriu străin. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Din câte se pare, este şi destinul nostru şi ne revine nouă să luăm înapoi şi să întărim graniţele.

Aşa explică Putin invazia în Ucraina. În aşa-zisă recuperare iniţiată de Petru cel Mare în secolul al VXIII-lea de care vorbeşte Putin, Rusia a invadat teritorii care acum aparţin Finlandei, Estoniei, Letoniei sau Suediei. Aşa că declaraţia sa nu este o întâmplare, în contextul în care două dintre aceste state sunt în NATO, iar celelalte două vor să adere. Finlanda a anunţat deja că va construi un gard de-a lungul frontierei cu Rusia. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Este imposibil să construieşti un gard în jurul unei ţări precum Rusia. Şi nu intenţionăm să ne izolăm. 

Deciziile Moscovei stârnesc tot mai multă revoltă. Ieri un tribunal din Doneţk controlat de separatiştii proruşi a condamnat la moarte prin împuşcare doi britanici şi un marocan din armata ucraineană, capturaţi la Mariupol. Tribunalul, nerecunoscut de comunitatea internaţională, i-a considerat mercenari pe cei trei. 

Aiden Aslin, prizonier condamnat la moarte: Aş fi sperat ca sentinţa să fie una mult mai corectă având în vedere modul în care am ajutat investigaţia şi pentru faptul că m-am predat. 

Oficialii britanici încearcă acum să îi salveze. Au mai transmis însă că nu au ce discuta cu ruşii. 

Robert Jenrick, parlamentar britanic: Este vorba de cetăţeni britanici care au ales să se alăture armatei ucrainene din motive personale înainte de invazia ilegală a lui Putin. Ar trebui să fie trataţi în concordanţă cu legile internaţionale şi Convenţia de la Geneva.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Crimele au fost comise pe teritoriul Republicii Populare Doneţk. Toate celelalte afirmaţii sunt deja subiectul unor speculaţii.  

În Severodoneţk sunt, în continuare, lupte crâncene. Forţele ruseşti au distrus unul dintre simbolurile oraşului, un mare complex sportiv numit Palatul de Gheață. Kievul recunoaşte că între 100 şi 200 de militari ucraineni îşi dau zilnic viaţa pentru ţară.

În Zaporojie ucrainenii au dejucat un atac rusesc şi au lansat o contraofensiva, în timp ce obuze au căzut şi în Harkov şi la Dnipro. Asupra oraşului Krivi Rih, din centrul Ucrainei, s-au tras focuri de armă constant. Acest lucru a dus la probleme de aprovizionare cu gaz, electricitate și apă.Tot la Dnipro, o fată de doar 9 ani a reuşit să strângă aproape 4000 de euro pentru refugiaţi cântând pe străzi la flaut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 108 LIVE TEXT. Luptele intense în Severodonețk. Ruşii din Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti