Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 184 LIVE TEXT. Centrala Zaporojie, reconectată la rețeaua ucraineană. ONU "aproape sigur" va face o inspecție săptămâna viitoare

Război Rusia - Ucraina, ziua 184. Preşedintele Ucrainei acuză Rusia că a adus întreaga Europă în pragul unui dezastru nuclear. Alimentarea cu energie electrică a centralei atomice Zaporojie, ocupate de ruşi, a fost temporar întreruptă după un incendiu provocat de bombardamentele din zonă.  Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de aceste atacuri. Sistemele de siguranţă au rămas în funcţiune, iar după un timp centrala a fost din nou conectată la reţea. Volodimir Zelenski a discutat cu Joe Biden despre acest subiect, iar preşedintele american şi-a exprimat încă o dată susţinerea faţă de Ucraina. 

de Redactia Observator

la 26.08.2022, 20:19

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:15. ONU "aproape sigur" va vizita centrala de la Zaporojie, săptămâna viitoare

O echipă de inspectori ai organismului de supraveghere nucleară al ONU este pe cale să efectueze o vizită de urgență la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în sud-estul Ucrainei.

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este "aproape sigur" că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita centrala la începutul săptămânii viitoare, deși detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Pe acelaşi subiect

Se făceau "pregătiri frenetice" după un progres în negocierile privind accesul, a declarat pentru ziar o persoană familiarizată cu acest subiect, transmite Mediafax.

Echipa AIEA ar putea aduce la centrală piese de schimb, dispozitive de monitorizare a radiațiilor și alte materiale vitale, după ce aceasta a fost deconectată pentru prima dată în istorie.

Această decizie vine la o zi după ce șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că organismul de supraveghere a fost "foarte, foarte aproape" de a putea merge la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc.

WSJ relatează că opoziția Rusiei față de vizita AIEA s-ar fi domolit, permițându-i lui Grossi să conducă o delegație care se va deplasa la centrală pe teritoriul ucrainean și va petrece cel puțin o noapte acolo.

Misiunea va încerca să evalueze siguranța centralei și să abordeze orice probleme de securitate care au apărut în timpul luptelor.

 

UPDATE 17:30. Ucrainenii susțin că au eliminat 200 de parașutiști de elită dintr-o bază militară din Lugansk

Forțele armate ale Ucrainei susțin că au distrus o bază a armatei ruse din Kadiivka și au ucis 200 de parașutiști, transmite Ukrainska Pravda. Anunțul vine după atacul cu rachete de la Ceaplîne, de Ziua Independenței Ucrainei, acolo unde rușii susțin că au ucis tot 200 de militari. "În localitatea Kadiivka din Lugansk, temporar ocupată, soldații ucraineni au distrus o bază rusească de la Hotelul Donbas. 200 de parașutiști de elită ai Federației Ruse au fost uciși", a anunțat pe Telegram Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk.

UPDATE 15:30 Centrala nucleară Zaporojie a fost rebranşată la reţeaua electrică

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost rebranşată la reţeaua electrică vineri, după o deconectare în cursul zilei anterioare, a anunţat operatorul ucrainean Energoatom, potrivit AFP şi Reuters.

''Unul dintre reactoarele centralei din Zaporojie oprite în ajun a fost reconectat la reţeaua electrică astăzi, vineri, la 14:04 (11:04 GMT)'', a scris Energoatom pe Telegram, dând asigurări că sistemele de securitate funcţionează normal.

''Angajaţii centralei Zaporojie sunt adevăraţi eroi care asigură securitatea nucleară a Ucrainei şi a întregii Europe'', a mai menţionat Energoatom.

UPDATE 14:50 - Rusia susţine că a distrus un obuzier de tip M777 fabricat de SUA pe care Ucraina l-a folosit pentru a bombarda centrala nucleară Zaporojie 

Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că forţele sale au distrus un obuzier de tip M777 fabricat de Statele Unite, despre care susţine că Ucraina l-a folosit pentru a bombarda centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Ministerul rus al Apărării a precizat în briefing-ul său zilnic că obuzierul a fost distrus la vest de oraşul Marhaneţ, în regiunea Dnipropetrovsk din Ucraina.

Reuters nu a putut verifica din surse independente informaţiile publicate de Rusia.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost cucerită de forţele ruse în martie şi a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni. Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat instalaţia.

Toate cele şase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie rămân deconectate de la reţeaua electrică a ţării, a anunţat, vineri, operatorul nuclear ucrainean Energoatom într-un comunicat.

UPDATE 14:30 - Cât de periculoasă este deconectarea centralei nuclare de la Zaporojie de la curent

Ultima dintre cele patru linii de alimentare cu energie de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a fost întreruptă pentru scurt timp joi, ceea ce înseamnă că centrala a trebuit să folosească, pentru prima dată, energia de rezervă, slăbindu-i sistemele de siguranță, explică Reuters.

UPDATE 13:50 - Departamentul de stat din SUA spune că Rusia operează cel puţin 21 de centre de filtrare în Ucraina. Mosova neagă

Rusia operează cel puţin 21 de centre de filtrare, unde reţine şi anchetează civili şi prizonieri de război ucraineni şi unde sunt încălcate drepturile omului, în zonele ocupate din Doneţk, în estul Ucrainei, potrivit unui raport al Universităţii Yale în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Moscova a respins vineri acuzaţiile ca fiind false.

Raportul, publicat joi şi având la bază imagini din satelit, analize de date şi confirmări din cel puţin cinci surse independente, nu dă detalii în privinţa numărului de persoane care au trecut prin aceste centre sau care se află în prezent în interiorul acestui sistem de detenţie din estul Ucrainei.

Laboratorul de Investigaţie Umanitară al Universităţii Yale a identificat cu ''un înalt nivel de certitudine'' un adevărat sistem de procese şi infrastructură de înregistrare, interogare şi reţinere a ucrainenilor, inclusiv ''arestări extrajudiciare şi în regim de izolare''. Raportul face referire şi la descoperirea a două porţiuni de pământ răscolit, situaţie ''compatibilă cu (existenţa unor) posibile gropi comune sau morminte individuale''.

Potrivit raportului, în centrele de detenţie celulele erau supraaglomerate, igiena era proastă, nu exista acces suficient la apă, oamenii sufereau de foame şi erau supuşi la muncă silnică, la bătuţi şi torturaţi.

Această reţea a fost construită cu săptămâni bune înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, de către forţele proruse din autoproclamata Republică Populară Doneţk şi a fost extinsă după capturarea oraşului Mariupol de către forţele ruse, în aprilie.

UPDATE 13:40 - Ucraina anunţă că încearcă să repornească două reactoare ale centralei de la Zaporojie

Ucraina a început lucrările în încercarea de a relua operaţiunile la două reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul ţării, aflată sub controlul forţelor ruse, a anunţat vineri guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Cel de-al şaselea reactor al centralei funcţionează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în proces de a-şi relua operaţiunile, a spus el, citat de televiziuni.

De partea cealaltă, Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată din regiunea ucraineană unde se află Zaporojie, a spus vineri, citat de agenţia rusă de presă TASS, că forţele ucrainene au distrus ultima linie electrică ce conectează centrala nucleară de Ucraina.

Potrivit lui Rogov, membru al administraţiei locale susţinute de Rusia, centrala nu furnizează în prezent electricitate Ucrainei.

De asemenea, Ministerul Apărări rus a transmis vineri că forţele sale au distrus un obuzier M777 de producţie americană despre care a spus că a fost folosit de Ucraina pentru a bombarda centrala nucleară de la Zaporojie.

UPDATE 13:20 - Rusia transmite vineri că se înregistrează o creştere a presiunii sancţiunilor impuse de Occident

Rusia a recunoscut vineri că se înregistrează o creştere a presiunii sancţiunilor impuse de Occident în pofida efectului negativ al restricţiilor economice chiar asupra ţărilor care promovează o astfel de politică, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Situaţia se modifică rapid. Occidentul colectiv sporeşte presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului, în pofida faptului că promotorii lor sunt afectaţi de consecinţele negative ale acestei politici'', a declarat premierul rus Mihail Mişustin, în Kârgâzstan, citat de agenţia oficială rusă RIA Novosti.

Într-o intervenţie în Consiliul Interguvernamental al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Rusia), Mişustin a evidenţiat rolul acestei organizaţii într-un moment în care sistemul economic şi comercial global este zguduit de la temelie.

''Statele occidentale încearcă să acuze ţara noastră de criza alimentară globală, fiind extrem de conştiente că actuala situaţie reprezintă consecinţa directă a acţiunilor lor'', a susţinut el.

UPDATE 13:15 - Lukaşenko declară că avioanele de luptă SU-24 belaruse au fost reconfigurate pentru a putea transporta armament nuclear

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat vineri că avioanele de luptă SU-24 belaruse au fost reconfigurate pentru a putea transporta armament nuclear, relatează Reuters.

Într-o declaraţie pentru presă, Lukaşenko a explicat că această decizie a fost agreată anterior cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Belarusul nu are propriile arme nucleare, însă este un aliat al Rusiei şi a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invazia rusă din Ucraina. 

UPDATE 11:50 - Ruşii au spionat cu drone două baze militare din Germania, unde soldaţi ucraineni erau antrenaţi

Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în folosirea de noi armamente la baze militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul german de contraspionaj militar MAD dispune de "indicii" în legătură cu aceste operaţiuni de spionaj, conform săptămânalului.

Două centre ar fi fost în mod special spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat, şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria, gestionată de armata americană.

Contraspionajul german susţine că a fi fost vorba în principal de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare.

La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului "Panzerhaubitze 2000", în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.

Conform MAD, terenurile de antrenament au fost de asemenea survolate în mai multe rânduri de mici drone.

Serviciile germane suspectează de asemenea Rusia că a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor în cursul instruirii din Germania.

MAD se teme, printre altele, că serviciile ruse ar încerca să elimine opozanţi care ar fi fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania sau eventuali dezertori şi transfugi din forţele de securitate.

Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani, imputate serviciilor ruse. Acestea din urmă sunt de asemenea suspectate că au comandat asasinarea unui opozant cecen de naţionalitate georgiană. 

UPDATE 11:40 - Ce se ascunde în spatele decretului lui Putin de a mări armata Rusiei: Ezită să ordone o mobilizare generală - ISW

Decretul semnat joi de Vladimir Putin de a mări armata rusă arată faptul că președinte rus nu va ordona în viitorul apropiat o mobilizare generală pentru războiul din Ucraina, estimează experţii americani de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), în analiza publicată vineri.

UPDATE 10:20 - Ruşii ard gazul care ar fi trebuit livrat Europei. Distrug zilnic cantităţi de 10 milioane $ iar focul se vede din satelit

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit BBC News. Experţii spun că este vorba de gazul care ar fi trebuit să fie exportat în Germania, flăcările fiind vizibile de la granița cu Finlanda. Astfel, ruși ar arde zilnic gaze în valoare de 10 milioane de dolari. 

UPDATE 09:00 - Bursa din Moscova intenţionează să reia sesiunea de seară a pieţii sale de acţiuni în septembrie

Bursa din Moscova intenţionează să reia sesiunea de seară a pieţii sale de acţiuni în septembrie, a declarat joi şeful departamentului său de bursă, cea mai mare bursă din Rusia preconizând o revenire treptată la normal, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Tranzacţionarea acţiunilor a fost oprită la bursa Moscovei timp de aproape o lună din 25 februarie, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina vecină, determinând sancţiuni occidentale menite să izoleze economic Rusia şi apoi contramăsuri ruseşti.

Boris Blohin, şeful departamentului de bursă al Bursei din Moscova, a declarat reporterilor că reluarea tranzacţiilor de seară cu instrumente derivate s-a dovedit pozitivă, ceea ce înseamnă că un pas similar ar putea fi luat în curând cu acţiunile.

UPDATE 08:20 - Campanie intensă de „derusificare” în Ucraina. Kievul a redenumit aproape 100 de străzi

Capitala Ucrainei a redenumit joi 95 de străzi în cadrul unei campanii de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice, a anunţat primarul Kievului, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă, scrie Mediafax.

De la invadarea Rusiei în februarie, Ucraina a accelerat ceea ce numeşte „derusificare”, o campanie prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei.

„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, citat de Reuters.

El a declarat că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania.

O stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei, în timp ce o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.

Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.

O altă stradă, care purta anterior numele de familie al unui ministru sovietic al Apărării, a fost redenumită după regimentul ucrainean Azov, o mişcare care probabil va înfuria Moscova, care îşi apără vocal moştenirea sovietică în Europa. Unitatea Azov, care face parte din garda naţională, este adulată în Ucraina, dar denigrată de Moscova.

UPDATE 07:00 - Volodimir Zelenski, discuţii cu preşedintele american, Joe Biden

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu preşedintele SUA, Joe Biden, căruia i-a mulţumit pentru noul pachet de asistenţă în apărare. "Am exprimat recunoştinţa în mod special pentru includerea în acest pachet a apărării aeriene", a arătat Zelenski. Pe de altă parte, el a vorbit despre "şantajul cu gazul rusesc". "Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, individual, în această iarnă, este un calcul greşit", a subliniat el.

Zelenski a arătat, în mesajul transmis joi noapte, că a discutat cu Joe Biden despre situaţia Centralei Nucleare de la Zaporojie, iar acesta a înţeles că este nevoie ca această centrală să revină sub controlul ucrainenilor.

"În general, discuţia de astăzi cu preşedintele Biden a fost foarte constructivă, pozitivă, destul de lungă şi productivă. Am reuşit să discutăm toate subiectele care sunt de importanţă vitală pentru protecţia Ucrainei şi pentru libertate. I-am mulţumit domnului preşedinte şi poporului american pentru asistenţa de apărare şi pentru leadershipul palpabil în sprijinirea macro-financiară a statului nostru", a afirmat preşedintele Ucrainei.

El a amintit că, în urmă cu o zi, preşedintele Biden a aprobat un pachet de asistenţă în valoare de şase miliarde de dolari: trei pentru asistenţă în apărare, trei pentru asistenţă financiară prin sistemul Băncii Mondiale.

"Am exprimat recunoştinţa în mod special pentru includerea în acest pachet a apărării aeriene. Vom putea ajunge cu adevărat în situaţia în care teroarea rachetelor ruseşti va fi depăşită după ce Ucraina primeşte sistem de apărare aeriană NASAMS", a explicat el.

UPDATE 07:00 -  Zelenski: Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că un accident radioactiv a fost de-abia evitat după ce Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua de electricitate. "Dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după întreruperea electricităţii, am fi fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a susţinut el.

"Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat - după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a afirmat Zelenski, în mesajul adresat, joi noapte, atât ucrainenilor, cât şi tuturor europenilor.

El a adăugat că zonele ocupate din sudul Ucrainei sunt deja într-o stare de dezastru umanitar.

"Pe lângă tot răul pe care ocupanţii l-au adus acolo, electricitatea, alimentarea cu apă şi canalizarea au fost sistate. Rusia a adus o degradare ţării noastre cum nu a mai fost văzută vreodată. Toate acestea erau pur şi simplu imposibile înainte de ocupaţie. Dar esenţa şi mândria statului rus modern este aceasta: este capabil de un singur lucru - să facă tot ce se poate mai rău", a continuat preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat importanţa ca ruşii să se retragă de la Zaporojie.

"Vreau să îi asigur pe toţi ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgenţă. Dar nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internaţională prntru a forţa ocupanţii să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie. AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - n.r.) şi alte organizaţii internaţionale trebuie să acţioneze mult mai rapid decât acţionează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global", a arătat el.

El a adăugat că face tot posibilul ca lumea să cunoască detaliile situaţiei de la Centrala de la Zaporojie.

"Şi, în special, astăzi am discutat în detaliu despre acest lucru cu preşedintele Statelor Unite Biden. Îi sunt recunoscător că a înţeles şi că sprijină complet nevoia ca această centrală să revină sub control ucrainean şi să asigure AIEA accesul imediat. Acest lucru poate fi făcut în decurs de câteva zile, înainte ca ocupanţii să aducă situaţia într-un punct ireversibil. Şi e mai uşor să facem asta acum decât mai târziu, dacă vântul începe să ducă poluare radioactivă prin Europa", a afirmat Volodimir Zelenski.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, este ”total deconectată” de la reţea după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom. Potrivit operatorului ucrainean, incendiile de pe teritoriul termocentralei Zaporojie, situată în apropierea centralei nucleare, au provocat de două ori deconectarea ultimei linii de comunicaţii care conectează centrala la reţeaua electrică. De asemenea, sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea, relata AFP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 184 LIVE TEXT. Centrala Zaporojie, reconectată la rețeaua ucraineană. ONU "aproape sigur" va face o inspecție săptămâna viitoare