Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 53 LIVE TEXT. Zelenski anunţă că nu va renunța la teritoriile din estul Ucrainei pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Război Rusia - Ucraina, ziua 53. Ucraina va înceta orice negociere cu Rusia dacă soldaţii care au mai rămas în oraşul asediat Mariupol vor fi ucişi sau capturaţi. Este decizia preşedintelui ucrainean, după ce armata rusă şi-a intensificat atacurile. Sute de bombe au căzut în Ucraina după scufundarea crucişătorului rusesc Moskva, din Marea Neagră. Cele mai multe în estul ţării, dar şi în Harkov şi în capitala Kiev. În plus, Kremlinul ameninţă direct Statele Unite cu represalii dacă mai trimit arme în Ucraina. Totodată, liderul ucrainean a avertizat din nou lumea să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei

de Redactia Observator

la 17.04.2022, 22:50

UPDATE 22:50 Kuleba anticipează lupte grele în Estul Ucrainei. Despre Mariupol: Poate fi linia roșie în negocieri

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică faptul că situația din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia, care „a decis sp radă orașul cu orice preț”. El anticipează intensificarea luptelor în Estul Ucrainei în următoarele săptămâni. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică că „situația” din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia. „Situația din Mariupol este atât gravă, din punct de vedere militar, cât și sfâșietoare”, a declarat Kuleba, la CBS.

Kuleba a mai spus că „orașul nu mai există”. „Ceea ce a mai rămas din armata ucraineană și un grup mare de civili sunt practic încercuite de forțele rusești. Ei își continuă lupta, dar se pare că, după modul în care se comportă armata rusă în Mariupol, au decis să radă orașul de pe pământ cu orice preț”, a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:50 O fetiţă de doar 12 ani, din Ucraina, recrutată pentru pentru războiul informaţional al Moscovei

Înainte de începerea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, Kira Obedinski era o fată de 12 ani veselă şi iubită. Acum, orfană, rănită şi singură într-un spital controlat de ruşi în estul Ucrainei, ea a devenit un involuntar un pion în războiul informaţional al Moscovei, notează cnn.com. Mama fetei a murit când Kira era bebeluş. Tatăl ei, Evgheni Obedinski, fost căpitan al naţionalei de polo a Ucrainei, a fost ucis de armata rusă la Mariupol, la 17 martie. Câteva zile mai târziu, Kira şi iubita tatălui ei au încercat să fugă din oraş pe jos, împreună cu vecinii lor. Însă după ce a fost rănită după explozia unei mine, Kira a ajuns la un spital din regiunea Doneţk, controlat de separatiştii susţinuţi de Moscova.

UPDATE 21:05 Zelenski anunţă că nu va renunța la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu cea a Moscovei în regiunea Donbas. Despre bătălia din regiunea Donbas, Zelenski spune că ar putea influența cursul întregului război. Zelenski a declarat vineri, într-un interviu exclusiv la CNN, din biroul său din Kiev, că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să cucerească Kievul dacă va reuși să captureze Donbasul. „De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să rămânem pe poziții, pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război”, a spus Zelenski.

UPDATE 19:05 Zelenski spune că l-a invitat pe Macron în Ucraina ca să constate existenţa unui "genocid"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că l-a invitat pe Emmanuel Macron în Ucraina pentru a vedea că armata rusă comite “genocid”, termen pe care liderul framcez a refuzat până acum să îl folosească, informează AFP. “Am vorbit cu Emmanuel. Cred că el vrea să facă astfel încât Rusia să se angajeze într-un dialog. I-am spus că vreau ca el să înţeleagă că nu este un război, că este genocid. L-am invitat să vină când va avea ocazia. El va veni şi va vedea şi suntt sigur că va înţelege”, a spus Zelenski într-un interviu pentru CNN.

UPDATE 18:18 Soţia unui marinar de pe "Moskva" susţine că soţul ei a murit, iar alţi 27 de membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi

Soţia unuia dintre marinarii care au făcut parte din echipajul navei "Moskva" spune că soţul ei a murit. Femeia afirmă că alţi 27 de marinari sunt daţi dispăruţi, asta deşi autorităţile ruse au precizat că nu există victime şi că toţi oamenii care se aflau la bord au fost salvaţi. Ivan Vakhrushev, în vârstă de 41 de ani, era marinar pe "Moskova" iar vestea morţii sale a fost dată chiar de soţie pe un site de socializare rusesc. "Eroul nostru!!! A murit făcându-și datoria. A luptat până la ultima suflare pentru navă. Suntem în lacrimi și în doliu. Vei fi mereu un erou în inimile noastre", a fost mesajul postat de Varvara Vakhrusheva. Contactată de jurnaliştii de la Europa Liberă Ucraina, femeia a confirmat decesul.

UPDATE 16:53 Noi bombardamente la Harkov: cinci oameni au murit, 13 sunt răniţi

Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite în bombardamente care au avut loc la Harkiv, au anunţat oficiali locali, potrivit bbc.com. “Salvatorii acţionează în locurile atacate”, a precizat postul public Suspilne. Pe Twitter au apărut imagini cu salvatorii care intervin.

UPDATE 16:50 Soldaţii din Mariupol "continuă să se apere" sfidând ultimatumul ruşilor: "Apărătorii noştri rezistă"  

Potrivit BBC, nu există nicio indicaţie din partea Ucrainei că va preda Rusiei oraşul asediat Mariupol. Un consilier al primarului Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a declarat pe Telegram că, în ciuda "ultimatumului Rusiei pentru trupele rămase" în oraş, "apărătorii noştri continuă să reziste".

UPDATE 15:35 UE acordă Ucrainei un nou ajutor umanitar în valoare de 50 de milioane de euro

Uniunea Europeană a anunțat că va acorda o nouă finanțare umanitară în valoare de 50 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe civilii afectați de invazia Rusiei în Ucraina. Reprezentanții UE au anunțat că noua finanțare „va răspunde celor mai presante nevoi umanitare" prin furnizarea de servicii medicale de urgență, acces la apă potabilă, adăpost și protecție, anunță Sky News.

UPDATE 14:50 Cancelarul Austriei: Putin are "propria logică de război"

Cancelarul Austriei, singurul lider occidental care s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei de la începutul invaziei, susține că Putin are „propria logică de război" și crede că va câştiga războiul.

„Trebuie să ne uităm în ochii lui şi trebuie să-l confruntăm cu ceea ce vedem în Ucraina", a spus Karl Nehammer într-o explicaţie a vizitei care a fost criticată de mulţi lideri europeni.

UPDATE 14:30 Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 31 au fost răniţi de tiruri de artilerie ruse în Harkov

Cel puţin trei civili au fost ucişi de tiruri de artilerie şi cu rachete ale forţelor militare ruse asupra oraşului Harkov din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene duminică, informează dpa. De asemenea, 31 de persoane au fost rănite de aceste tiruri ruse, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În total, trupele ruse au bombardat de 23 de ori mai multe zone ale capitalei regionale Harkov şi au încercuit sate din regiune. De asemenea, a existat un atac cu rachete.

UPDATE 14:20 Rușii de la Gazprom anunță că în continuare livrează gaze către Europa prin Ucraina

Reprezentanții companiei Gazprom spun că fac în continuare exporturi de gaze către Europa prin Ucraina, anunță Reuters. Livrările s-au făcut în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, a anunțat compania prin intermediul comunicat. Solicitările s-au situat la 57 de milioane de metri cubi pentru 17 aprilie, a precizat Gazprom.

UPDATE 13:50 Orașul Nikolaev, fără apă de patru zile

Locuitorii din Nikolaev sunt obligați să folosească apă din râu din cauza conductei deteriorate. Orașul ucrainean a rămas fără apă potabilă de câteva zile. Accesul la apă potabilă a fost pierdut atunci când conducta de la Dnipro a fost avariată în timpul luptelor dintre ruși și ucraineni.

UPDATE 12:50 Oficialii din Mariupol resping ultimatumul rușilor

Un consilier al primarului din Mariupol a răspuns la cererea Ministerului rus al Apărării ca soldații ucraineni care încă mai opun rezistență într-o parte a orașului să se predea, spunând că forțele ucrainene continuă să lupte, anunță CNN.

„În cursul serii (de sâmbătă), ocupanții au anunțat că vor oferi un coridor de predare pentru trupele rămase. Dar, începând de astăzi, apărătorii noștri continuă să țină apărarea", a declarat Petro Andriușcenko pe Telegram.

UPDATE 12:40 Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră

Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră ca parte a sancţiunilor extinse ale UE, a anunţat duminică administraţia maritimă a ţării pe site-ul său, scrie The Guardian.

„Tuturor navelor înregistrate sub pavilion rusesc, precum şi tuturor navelor care şi-au schimbat pavilionul sau înregistrarea în registrul maritim în orice alt stat după 24 februarie, le este interzis accesul în porturile maritime şi fluviale bulgare”, a spus autoritatea.

Se vor face excepţii numai pentru navele aflate în primejdie sau care solicită asistenţă umanitară sau pentru navele care transportă produse energetice, alimente şi produse farmaceutice către ţările UE.

UPDATE 12:20 UK: Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic

Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic şi vrea să îşi impună propria dominaţie în regiune, chiar dacă Moscova îşi concentrează acum operaţiunile în estul ţării vecine, au atenţionat duminică serviciile de informaţii ale armatei britanice.

UPDATE 12:00 Ucraina și Rusia nu s-au înțeles: duminică nu se organizează coridoare umanitare

Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind coridoarele de evacuare pentru a ajuta civilii care fug din zonele devastate de război, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

„Nu am reușit să ajungem la un acord privind încetarea focului pe rutele de evacuare. Din acest motiv, din păcate, nu deschidem astăzi coridoare umanitare", a anunțat Iryna Vereshchuk pe contul său de Telegram.

UPDATE 11:20 "Știm că nu vom fi iertați"

Războiul din Ucraina ar putea intra, în curând, într-o nouă fază, și mai periculoasă. Rusia, furioasă pentru pierderea crucișătorului "Moskva" a avertizat cu privire la "consecințe imprevizibile" dacă SUA continuă să furnizeze arme Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a transmis din nou că lumea ar trebui să fie pregătită pentru un posibil atac nuclear din partea Rusiei.

UPDATE 10:20 Noile sancţiuni împotriva Rusiei vor viza Sberbank

Următoarele sancţiuni ale Uniunii Europene ce vor fi impuse Rusiei vor viza băncile şi în special Sberbank, precum şi petrolul, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziar german Bild am Sonntag.

UPDATE 10:00 Noi explozii lângă Kiev

Infrastructura din zona Brovarî, la periferia Kievului, a fost avariată în timpul atacurilor rusești cu rachete. Primarul Igor Sapozhko nu a oferit detalii despre victime sau pagube materiale, în urma acestui incident.

UPDATE 09:20 Mărturii dureroase din Harkov

Zeci de bombe au căzut peste al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei şi au lăsat în urmă cel puţin zece morţi şi zeci de răniţi. Printre civilii ucişi, un bebeluş de numai 7 luni şi un adolescent de 15 ani. Erau vecinii acestei fete. Karolina a scăpat ca prin minune şi încearcă acum să uite coşmarul prin care a trecut într-unul dintre buncărele din oraş. 

UPDATE 09:00 Roman Abramovici, la Kiev

Bloomberg scrie că miliardarul rus Roman Abramovici a mers la Kiev în încercarea de a restabili discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE 08:00 Încă un general rus, ucis în război

Generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a murit în luptă în Ucraina, fiind înmormântat sâmbăta aceasta la Sankt Petersburg, relatează două mass-media ruse, citate de AFP.

UPDATE 07:50 Noapte agitată în Ucraina: explozie la Kiev, alarme în aproape toată țara

O explozie s-a produs noaptea trecută la Kiev în timp ce alarmele de atac aerian au fost auzite în numeroase orașe ale Ucrainei, anunță Reuters. Deocamdată, autoritățile nu au oferit încă nicio explicație oficială pentru explozie și pentru alarmele de atac aerian.

UPDATE 07:40 Zelenski: Situaţia de la Mariupol rămâne extrem de gravă. Este inumană

Situaţia din portul asediat Mariupol este extrem de gravă şi inumană, a declarat, sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs transmis naţiunii. El a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei după război şi a cerut din nou armament.

UPDATE 07:30 Aproximativ 1.450 de persoane, evacuate sâmbătă din Ucraina

Aproximativ 1.450 de persoane au fost evacuate sâmbătă din zonele asediate de Rusia în Ucraina, au anunţat autorităţile de la Kiev, citate de Belga.

Printre aceştia s-au numărat 170 de oameni din oraşul-port Mariupol, grav afectat şi în mare măsură distrus. În regiunea Lugansk, 68 de persoane au fost aduse în siguranţă.

O evacuare planificată a oraşului Lysytchansk, însă, nu a putut avea loc din cauza unui „bombardament masiv”. Totodată, Moscova a spus că "în ciuda obstacolelor cauzate de Kiev", aproximativ 15.800 de persoane au fost evacuate în Rusia din regiunile ucrainene asediate în 24 de ore, fără intervenţia autorităţilor ucrainene.

UPDATE 07:20 Un avion ucrainean care transporta armament furnizat de ţările occidentale, doborât lângă Odesa, anunţă ruşii

Agenţia de presă rusă TASS a anunţat că unităţile ruse de apărare aeriană au doborât un avion de transport militar care transporta arme occidentale lângă Odesa, informează The Guardian.

"Lângă Odesa, forţele ruse de apărare antiaeriană au doborât un avion de transport militar ucrainean, care livra un transport mare de arme furnizate Ucrainei de către ţările occidentale”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

În plus, conform lui Konaşenkov, aviaţia operaţională şi tactică a distrus 67 de zone de concentrare a personalului şi hardware-ului militar ucrainean în ultimele 24 de ore.

UPDATE 07:10 Rusia le cere trupelor ucrainene din Mariupol să se predea

Armata rusă a cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să se predea, transmite dpa.

Într-o declaraţie, generalul-maior Mihail Mizinţev afirmă că, luând în considerare situaţia catastrofală de la oţelăria Azovstal, luptătorilor ucraineni şi "mercenarilor străini" aflaţi în captivitate li se propune să înceteze ostilităţile şi să depună armele duminică, începând cu ora 6:00 (03:00 GMT). "Toţi cei care depun armele au viaţa garantată", a spus Mizinţev.

UPDATE 07:00 Război Rusia - Ucraina. Preşedintele Zelenski cere lumii să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă lumii să se pregătească pentru o eventuală utilizare de către Rusia a armelor sale nucleare într-un interviu acordat mai multor mass-media ucrainene, scrie Agerpres.

"Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să îşi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta", a spus preşedintele Zelenski în interviul difuzat de şase site-uri de ştiri ucrainene, precum şi de preşedinţia ucraineană pe Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 53 LIVE TEXT. Zelenski anunţă că nu va renunța la teritoriile din estul Ucrainei pentru a pune capăt războiului cu Rusia