Antena Meniu Search
x

Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a pledat vinovat, în primul proces pentru crime de război în Ucraina. Riscă închisoarea pe viață

Primul militar rus, Vadim Şişimarin, judecat începând de miercuri cu privire la o crimă de război în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a pledat vinovat şi a recunoscut toate faptele de care este acuzat, scrie News.ro.

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 16:07

A început primul proces pentru crime de război în Ucraina. Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil, a pledat vinovat și riscă închisoarea pe viață
A început primul proces pentru crime de război în Ucraina. Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil, a pledat vinovat și riscă închisoarea pe viață - Captură video AP

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, soldatul, originar din Irkuţk, Siberia, riscă închisoarea pe viaţă. ”Şedinţa s-a deschs”, a anunţat judecătorul la puţin timp după sosirea în sala de judecată a lui Vadim Şilimarin.

Întrebat dacă recunoaşte ”fără rezerve” întregul act de inculpare, care cuprinde nouă capate de acuzare de crimă de război şi de crimă cu premeditare, subofiţerul a răspuns ”da”.

Potrivit Parchetului ucrainean, Vadim Şişimarin se deplasa împreună cu alţi patru soldaţi, când convoiul său a fost atacat. Militarii au furat o maşină şi se îndreptau spre satul Şupahivka, din regiunea Sumî, când au lovit un bărbat, în vârstă de 62 de ani, care circula pe o bicicletă.

”Unul dintre militari a ordonat acuzatului să omoare civilul pentru ca acesta să nu-l denunţe”, se arată în comunicatul Procuraturii generale ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Victima soldatului a murit la câțiva metri de casă

Vadim Şişimarin a ucis prin împuşcare cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul vehiculului, bărbatul, ”care a murit pe loc, la câţiva metri depărtare de casa lui”, se arată în comunicatul Procuraturii ucrainene. La începutul lunii mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui Şişimarin fără a oferi detalii.

Bărbatul rus susţine că a venit să lupte în Ucraina cu scopul de ”a-şi susţine financiar mama”. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, el a explicat: ”Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul acuzatului a afirmat că nu a existat niciodată ”o astfel de acuzaţie în Ucraina, nu există precedente, nicio sentinţă”, fiind un caz dificil.

11.000 de anchete pentru crime de război în Ucraina

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că au fost deschise peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi au fost arestaţi 40 de suspecţi.

”Niciun călău, nicio persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea infracţiunilor în Ucraina nu va scăpa de justiţie”, a subliniat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a pledat vinovat, în primul proces pentru crime de război în Ucraina. Riscă închisoarea pe viață