Antena Meniu Search
x

Video Care e posibilitatea ca Rusia să atace România. Comandantul trupelor NATO din ţara noastră, despre "cel mai negru scenariu"

Războiul din Ucraina, care se desfăşoară cu o violenţă greu de închipuit pentru secolul XXI dincolo de graniţele României, ridică semne întemeiate de întrebare cu privire la siguranţa întregii Europe. În acest context diplomatic şi militar nesigur, în care securitatea din estul continentului pare să atârne de un fir de aţă, NATO a mobilizat în ţara noastră un batalion "vârf de lance", aflat în prezent la Cincu, în judeţul Braşov, dar şi la Baza Mihail Kogălniceanu. Vincent Minguet, comandantul trupelor NATO din România, a vorbit într-o conferinţă de presă despre planurile trupelor NATO, dar şi despre "cel mai negru scenariu": posibilitatea ca noi să devenim următoarea ţintă a armatei ruse.

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 22:09

Vezi și

La aproape trei luni de când Vladimir Putin a anunţat începutul invaziei Rusiei în Ucraina, printr-un discurs-surpriză difuzat pe 24 februarie 2022, focul războiul pare departe de a fi stins, iar spenaţa păcii - îngropată în negocieri neconcludente. Se fac eforturi internaţionale, la nivel înalt, pentru a nu inflama şi mai mult criza de securitate din Europa de Est, iar NATO joacă un rol major. Şi România ia parte la planurile Alianţei Nord-Atlantice, găzduind 800 de soldaţi mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre de la începutul lunii martie, la scurt timp după declanşarea violenţelor din statul vecin. Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al NATO din România, a prezentat principalele obiective ale misiunii batalionului, dar şi opinia sa cu privire la evoluţia conflictului Rusia - Ucraina, cu referire directă la ţara noastră.

Misiunea batalionului NATO în România

"Am fost dislocat aici la începutul lunii martie, imediat după atacul rusesc asupra Ucrainei. NATO a decis să trimită ceea ce noi numim un batalion vârf de lance, un batalion cu aproximativ 800 de soldaţi, cu echipamente pregătite să intervină, să consolideze în scurt timp apărarea pe flancul estic al Europei. Aşadar, batalionul meu a ajuns aici la începutul lui martie. Ni s-a alăturat şi un contingent belgian, cam 300 de soldaţi, plus oamenii mei, 500 de soldaţi. Batalionul a ajuns la 800 de soldaţi şi echipament - mai ales echipment uşor, capabil să fie mobilizat rapid", a declarat colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate NATO.

"Misiunea mea aici e să ofer asigurări oamenilor, populaţiei şi să consolidez forţele armate. Ăsta a fost scopul principal. Acum situaţia e alta şi, deşi aş spune că siguranţa nu este un motiv de îngrijorare pentru România, ne uităm peste graniţă. Misiunea noastră este de apărare şi descurajare şi pentru a face asta trebuie să lucrez cu trupele române. Aşa că fac multe antrenamente, avem parteneriate, facem schimb de proceduri şi vedem cum putem obţine anumite capabilităţi", a precizat comandantul trupelor NATO din România.

Pe acelaşi subiect

"Acum, în acest moment, am tot personalul din Cincu, avem oameni în Predeal, lângă Braşov, un pluton în Miercurea Ciuc, vom merge la Smârdan, să ne antrenăm cu trupele americane şi române ... În Craiova, în toată România au loc antrenamente cu trupele române. Următorul pas este să facem un batalion permanent şi mai puternic, cu şi mai mult armament greu pentru a preveni orice agresiune sau destabilizare în România. Suntem aici pentru cel puţin patru sau cinci ani", adaugă el.

Echipament militar de top: "Devenim mai blindaţi şi mai puternici"

"Partea principală a batalionului este în Kogălniceanu şi chiar dacă ne vom muta în Cincu vom mai păstra nişte trupe şi în Kogălniceanu. Dar centrul de greutate al batalionului va fi în Cincu. Cred că vom face asta în iunie. Am ales Cincu pentru că e în centrul ţării, în al doilea rând pentru că avem spaţiu, pentru că dimensiunea batalionului ar trebui să fie de 1.000 de oameni. Avem nevoie de spaţiu pentru a-i acomoda pe aceşti oameni, iar Cincu este bază naţională de antrenament pentru România. Aşa că vom avea mulţi oameni de antrenat şi va trebui să facem antrenamente integrate şi Cincu e cel mai bun loc. Planul nostru este să devenim din ce în ce mai blindaţi şi din ce în ce mai puternici. În anii ce urmează ar trebui să avem din ce în ce mai multe blindate şi din ce în ce mai mult echipament greu. Şi ca să avem din ce în ce mai mult echipament greu trebuie să contractăm mai multe facilităţi pentru a asigura mentenanţa, ceea ce facem acum. Cred că anul acesta vom vedea tancuri mai multe şi mai puternice", este de părere colonelul Vincent Minguet.

Insula Şerpilor, un punct strategic important vizat de ruşi

"Suntem foarte îngrijoraţi, ne concentrăm pe această problemă (n.r Insula Şerpilor şi acţiunile Rusiei în această regiune). Din câte ştiu eu, Insula Şerpilor este un simbol, un punct strategic simbolic, un scop strategic. Ca şi cadru militar trebuie să iau în calcul cel mai rău scenariu. Sunt sigur că Guvernul vostru este mai conştient de pericolul ăsta decât mine. (...) Posibilitatea unui atac (n.r al Rusiei asupra altor ţări) există. Cel mai rău lucru ar fi să ignorăm acest fapt, să spunem că nu există niciun pericol, niciun risc. Ca şi soldat trebuie să iau asta în calcul. Ca şi soldat, ca şi comandant, întrebarea pe care mi-o adresez mie şi personalului meu este ce pot face trupele ruse", mai spune comandantul trupelor NATO din România.

Scenariile NATO. Posibilitatea ca Rusia să atace România

"Nu cred - şi e posibil să mă înşel - că România va fi lovită direct. Cred că ar fi mai inteligent din partea trupelor ruseşti să ne facă pe noi să atacăm. Să organizeze nişte atacuri înscenate ... Suntem foarte conştienţi de asta şi trebuie să fim pregătiţi să nu ne lăsăm folosiţi, asta e una dintre îngrijorările mele şi poate un calcul greşit. Una dintre greşelile pe care le-aş putea face ar fi să interpretez greşit situaţia de peste graniţă", a precizat acesta. 

"Acum, eu cred că situaţia de dincolo de graniţă este calmă, este liniştită. Dar iau în calcul cel mai negru scenariu. Misiunile pornesc de la misiuni de intensitate foarte mică - poate aş putea da exemplu protejarea unui coridor umanitar. Pe de altă parte, trebuie să pregătesc oamenii şi pentru un atac sau pentru apărarea frontierei. Chiar şi în caz de atac chimic sau cu arme nucleare. Avem echipamentul, avem totul, dar trebuie să ne antrenăm. Sigur, acesta este cel mai negru scenariu, dar trebuie să îl luăm în calcul", subliniază cadrul militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Exclusiv Observator » Care e posibilitatea ca Rusia să atace România. Comandantul trupelor NATO din ţara noastră, despre "cel mai negru scenariu"