Antena Meniu Search
x

Război Rusia-Ucraina, faza pe energie. Ucrainenii au lovit o termocentrală din Rostov. Ruşii au lăsat Odesa fără curent

Război în Ucraina. La fel ca Moscova, şi Kievul se concentrează pe lovirea infrastructurii energetice a inamicului. Ucrainenii au lovit duminică noapte o centrală electrică majoră din regiunea rusă Rostov. Rușii au distrus la rândul lor o stație de electricitate de la Odesa, lăsând fără curent mai multe zone din regiune. În luna martie, Kievul a început să atace sistematic cu drone infrastructura energetică a Rusiei, în special rafinăriile de petrol. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 13:51

Război Rusia-Ucraina, faza pe energie. Ucrainenii au lovit o termocentrală din Rostov. Ruşii au lăsat Odesa fără curent
Război Rusia-Ucraina, faza pe energie. Ucrainenii au lovit o termocentrală din Rostov. Ruşii au lăsat Odesa fără curent - Profimedia (Arhivă)

O stație de la centrala electrică din Novocherkassk, regiunea Rostov, a luat foc în noaptea de duminică spre luni, a transmis Vasilî Golubev, guvernatorul regiunii Rostov. 

Declarația sa a venit după ce mai multe canalele rusești de Telegram au relatat despre mai multe explozii atribuite unui atac cu drone al ucrainenilor. Ministerul rus al Apărării a susținut însă că a doborât 11 drone ucrainene deasupra regiunii Rostov.

Centrala electrică din Novocherkassk este cea mai mare centrală din regiunea Rostov. Două linii de înaltă tensiune de 330 kV, Tikhoretskaya și Rostovskaya, au fost deconectate automat în urma incendiului, a transmis Golubev.

"S-a restabilit alimentarea cu energie a consumatorilor. Două unități ale centralei electrice au fost scoase temporar din funcțiune", a scris el pe Telegram. Nu au existat comentarii din partea oficialilor ucraineni cu privire la incident.

Pe acelaşi subiect

Rusia a atacat un depozit de gaze din Ucraina. Kievul a intensificat importurile de energie

Tot în noaptea de duminică spre luni, rușii au atacat Odesa, lovind două substații de importanță critică, potrivit Ukrenergo. Cartiere întregi ale orașului au rămas fără curent, fiind oprite și troleibuzele și tramvaiele electrice.

DTEK, cea mai mare companie privată de energie a Ucrainei, a declarat că atacul a deteriorat o instalație de înaltă tensiune, adăugând că în oraș s-au efectuat întreruperi de curent de urgenţă. 

Rusia și-a intensificat recent atacurile împotriva sistemului energetic al Ucrainei, exploatând lipsa de sisteme şi muniţie de apărare aeriană. 

Ministerul Energiei de la Kiev a declarat că Ucraina a intensificat importurile de energie electrică, inclusiv din România și Polonia și a oprit exporturile după recenta serie de atacuri rusești.

Principalul producător de energie al Ucrainei, DTEK, a pierdut în ultima săptămână aproximativ jumătate din capacitatea sa de generare iar refacerea sistemului ar putea dure luni de zile. 

În timpul atacului de duminică, ruşii au încercat să lovească un depozit de gaze subteran din Ucraina. Directorul Naftogaz, Oleksii Chernishov, a declarat că echipamentele avariate sunt în curs de reparate.

"Situația nu va avea un impact critic asupra operațiunilor, deoarece gazul este stocat adânc în subteran", a scris Chernishov pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia-Ucraina, faza pe energie. Ucrainenii au lovit o termocentrală din Rostov. Ruşii au lăsat Odesa fără curent