Antena Meniu Search
x

Momentul în care o rachetă rusească loveşte cel mai mare baraj din Ucraina. Un milion de oameni, fără curent. Ajutor din partea României

Război în Ucraina. Peste un milion de ucraineni au rămas fără electricitate, 5 persoane au murit, alte 15 au fost rănite şi alte 3 sunt date dispărute după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene de la începutul războiului. Forțele aeriene ale Kievului susţin că Rusia a lansat 88 de rachete și 63 de drone Shahed, dintre care au doborât 37, respectiv 55, dar a fost lovit cel mai mare baraj al țării, pe Nipru, la Centrala Hidroelectrică  din Zaporojie.

de Redactia Observator

la 22.03.2024, 17:42

Vezi și

Rusia a atacat vineri infrastructuri de generare şi distribuţie a energiei electrice în cel puţin şapte regiuni ale Ucrainei cu o ploaie de rachete şi drone. Sistemul energetic al Ucrainei a primit ulterior asistență urgentă din partea României, Poloniei și Slovaciei, după ce atacurile rusești au lăsat peste un milion de consumatori fără curent electric, a anunțat operatorul rețelei naționale, Ukrenergo, citat de Reuters.

O filmare care circulă pe Telegram arată momentul în care una dintre rachetele de croazieră rusești Kh-101, lansată din aer, a lovit centrala hidroelectrică Dnipro din Zaporojie. Înainte de a lovi barajul, racheta, care este una dintre cele mai recente sisteme de arme strategice rusești, pare a declanșa contramăsuri sau "flare" pentru a nu fi interceptată de apărarea aeriană. 

Cea mai mare hidrocentrală din Ucraina, DniproHES din Zaporojie şi barajul peste Nipru, au fost avariate, însă acesta nu riscă să cedeze, susţin autorităţile ucrainene.

Tot oraşul Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, a rămas fără curent

Pe acelaşi subiect

Întreg oraşul Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, a rămas fără curent electric şi încălzire după bombardamentele care "au avariat grav" infrastructura energetică, a anunţat primarul oraşului situat la frontiera cu Rusia. "Oraşul este total lipsit de curent electric şi din acest motiv sistemele de încălzire şi de apă nu funcţionează", a declarat Igor Terehov într-o înregistrare video postată pe Telegram, afirmând că atacul, întreprins "cu peste 20 de rachete", a fost "cel mai puternic" atac împotriva Harkovului de la începutul războiului.

Potrivit lui Terehov, apa curentă ajunge la locuitorii acestui oraş ce avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război, însă "presiunea este minimă". Alte regiuni din Ucraina se confruntă de asemenea cu întreruperi de curent sau cu raţionalizări. În oraşul Odesa, din sud-vest, 260.000 de oameni au rămas fără curent. În oraşul Hmelniţki, vest, până la 200.000 de persoane au fost afectate de întreruperi de curent, însă electricitatea a putut fi restabilită pentru majoritatea dintre acestea.

Iniţial, Oleksii Kuleba, adjunctul șefului administrației prezidențiale, a declarat că loviturile au afectat aproximativ 700.000 de locuitori din Harkov, cel puțin 200.000 în fiecare dintre regiunile Odesa și Dnipropetrovsk și alți 110.000 în regiunea centrală Poltava.

Regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a fost de asemenea lovită, însă autorităţile nu au identificat câţi locuitori nu au curent.

Rusia: Represalii după 49 de atacuri în Kursk şi Belgorod

Moscova a declarat că acest atac este un răspuns la recentele incursiuni ale unor combatanţilor ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod şi la bombardamentele ucrainene în aceste provincii.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură masivă (...) asupra infrastructurilor energetice şi militaro-industriale, nodurilor feroviare, arsenalelor" militare în special, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că începând din weekendul trecut a executat 49 de atacuri asupra Ucrainei drept represalii după bombardamentele şi incursiunile ucrainene în provinciile Kursk şi Belgorod lansate înaintea alegerilor prezidenţiale în care preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut fără emoţii un nou mandat.

De altfel, la o reuniune cu Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse pe 15 martie, în prima zi a alegerilor prezidenţiale, Putin a promis că "aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite", acuzând atunci Ucraina că încearcă să perturbe scrutinul cu acţiuni militare "demonstrative" pe teritoriul rus la care au participat, conform liderului de la Kremlin, circa 2.500 de combatanţi veniţi dinspre Ucraina.

Atacul rusesc de vineri, efectuat cu 90 de rachete şi 60 de drone kamikaze Shahed, a fost cel mai amplu desfăşurat recent şi a evidenţiat carenţele grave ale Ucrainei în materie de apărare antiaeriană. Ucraina afirmă că antiaeriana sa a doborât 90% dintre drone, dar numai 42% dintre rachete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Momentul în care o rachetă rusească loveşte cel mai mare baraj din Ucraina. Un milion de oameni, fără curent. Ajutor din partea României