Video Războiul din Ucraina a determinat NATO să înfiinţeze un grup tactic al Alianţei în România: "Misiunea noastră este să apărăm şi să prevenim"
Bătălia pentru Mariupol, cea mai lungă din războiul lui Putin împotriva Ucrainei, s-a încheiat. Sute de luptători, ascunşi sub uzina Azovstal, mulţi dintre ei răniţi în stare gravă, s-au predat ruşilor. Armata invadatoare susţine că aproape 700 de luptători din uzină s-au predat în ultimele 24 de ore. Asta ar însemna că aproximativ o mie de oameni au ieşit din combinat.
Asta nu a anulat bătăliile din restul ţării, cu explozii puternice în Harkov, Nipro sau Nikolaev. În ciuda violenţei atacurilor sunt semne tot mai clare că armata lui Putin are din ce în ce mai multe probleme cu resursele.
Evacuarea combatanţilor din combinatul Azovstal continuă şi azi. Zilele trecute se ştia că sunt aproximativ 600 de luptători răniţi dar până azi dimineaţă doar 51 au fost scoşi şi transferaţi la un spital din Doneţk, controlat de separatiştii pro-ruşi.
Volodimir Zelenski: Misiunea de evacuare continuă. Este supravegheată de ofiţerii noştri militari. Sunt implicaţi cei mai influenţi mediatori internaţionali.
Rusia îi consideră însă pe militarii din Batalionul Azov criminali de război şi vrea să îi judece ca atare.
Grup tactic NATO în România
Situaţia din Ucraina a determinat NATO să înfiinţeze un grup tactic al Alianţei în România. Acesta va fi plasat la Cincu, în Braşov.
Col Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezentei avansate NATO: Securitatea aş spune că nu este un motiv de îngrijorare pentru România, dar ne uităm peste graniţă. Misiunea noastră este să apărăm şi să prevenim. Cred că ar fi mai inteligent din partea trupelor ruseşti să ne facă pe noi să atacăm. Să organizeze nişte atacuri înscenate, suntem foarte conştienţi de asta şi trebuie să fim pregătiţi să nu ne lăsăm folosiţi.
Pe de ală parte, Finlanda şi Suedia au depus, în această dimineaţă, cererea de aderare la NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰