Antena Meniu Search
x

Video Războiul lasă urme adânci în Mariupol. Imagini cu teatrul care adăpostea peste 1.000 de civili, înainte şi după bombardament

Este o nouă zi de război, iar Rusia pare să atace în mod deliberat civilii din Mariupol. Ultima ţintă a fost teatrul din inima oraşului, unul dintre cel mai mari adăpostrui frotificate din zonă. Aproape 1.200 de civili se aflau în adăpost în momentul atacului, iar numărul victimelor este necunoscut, însă primele date arată că nu ar fi morţi. Primăria din oraş spune că avertizase armata rusă că acolo este un adăpost, însă Kremlinul neagă că s-ar fi aflat în spatele atacului. Potrivit ucrainenilor, peste 2.500 de civili au murit în oraşul-port Mariupol, care este încercuit de la începutul războiului

de Redactia Observator

la 17.03.2022, 13:14

Vezi și

Este cel mai grav atac asupra civililor de la începutul războiului. Peste 1.000 de oameni, mulţi dintre ei copii, se ascundeau de bombardamente în clădirea Teatrului Dramatic înainte de atac. Pe două laturi ale clădirii era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine cuvântul "copii". "Au lansat atacuri în faţa adăposturilor. Au distrus teatrul în timp ce oamenii se retrăgeau, efectiv se retrăgeau. Oamenii au ajuns la noi în spital cu răni de la şrapnel", spune un ucrainean. 

Teatrul din Mariupol a fost distrus. Locul unde se afla, acoperit de un fum gros

Numărul victimelor nu este cunoscut, însă clădirea este complet distrusă. În imaginile din satelit de înainte şi după atac se vede cum teatrul a fost transformat într-o ruină, iar locul unde se afla a fost acoperit de un fum gros. Autorităţiile ucrainene acuză armată rusă că a fost avertizată de prezenţa minorilor în adăpost. "Aeronavele ruseşti au lansat în mod deliberat o bombă puternică asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, aflat chiar în centrul oraşului. Sute de oameni se adăpostau acolo de bombardamente", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. 

Peste 1.000 de civili, inclusiv copii, se adăposteau în clădirea bombardată

Pe acelaşi subiect

În filmările realizate în interior, înaintea bombardamentului, pot fi văzuţi civilii, printre care mulţi copii, care se înghesuie în subsolul clădirii. Potrivit unui postări pe Facebook a fostului lider al regiunii Donețk, Serghei Taruta, oamenii care se adăposteau în teatru au început să iasă la suprafață.

De trei săptămâni Mariupolul se află sub asediu. În singurul spital rămas deschis în orașul asediat, victimele grav rănite caută cu disperare ajutor, iar medicii fac tot mai greu faţă fluxului de pacienţi. Clădirea servește acum ca centru de primiri urgențe, maternitate și morgă, în același timp. "Priviţi! Aici sunt bebeluşi puşi pe jos. Sunt acoperiţi pentru a-i proteja de cioburile de la geamuri", arată o asistentă medicală. 

O nouă zi de război Rusia - Ucraina

Bombardamentele au continuat în noaptea de ieri şi azi dimineaţă pe întreg teritoriul ucrainean. Raidurile aeriene au distrus o şcoală şi un centru cultural dintr-un oraş aflat la periferia Harkovului. Armata rusă încearcă de mai multe zile să încercuiască al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, însă contra-ofensiva respinge atacurile cu succes.

În Kiev, starea de asediu de 36 de ore s-a încheiat, însă obuzele continuă să cadă în cartiere rezidenţiale. Un om a murit şi alţi trei au fost răniţi după ce bucăţi dintr-un bloc turn s-au prăbuşit peste ei.  

Invazia rusă a lăsat Ucraina în beznă. Imaginile din satelit arată cum întreaga ţara este scufundată în întuneric în timpul nopţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Războiul lasă urme adânci în Mariupol. Imagini cu teatrul care adăpostea peste 1.000 de civili, înainte şi după bombardament