Video Războiul lui Putin, contestat de ruși. Val de arestări după protestele anti-război din Rusia
Mii de oamenii din toate colțurile lumii au protestat în fața ambasadelor Moscovei şi au cerut retragerea trupelor din Ucraina. În Rusia, oamenii riscă să fie acuzaţi de trădare, după ce Ministerul de interne a interzis orice manifestare împotriva războiului. Imagini filmate în marile oraşe ruseşti surprind arestări brutale în rândul demonstranţilor.
Au ieşit în stradă să strige: "Nu războiului". Şi sunt cu miile, deşi riscă să fie puşi sub acuzare pentru trădare. Astfel de imagini nu s-au mai văzut în Rusia de ani buni. Oamenii au protestat în 54 de oraşe deşi autorităţile ruse au avertizat că vor reprima orice manifestaţie organizată împotriva războiului din Ucraina. Peste 1.700 de oameni au fost arestaţi.
”Fără război! Fără război!” În toată Rusia, manifestanţii au ieşit în stradă ca să arate lumii întregi că nu se identifică, toţi, cu acţiunile lui Vladimir Putin.
Un tânăr a fost fotografiat în Moscova în timp ce ţinea în mână o foaie în care se scuza că este rus. Aici, numărul celor arestaţi se apropie de 1.000.
Mediul academic din Rusia, scrisoare deschisă adresată lui Putin
- Rușii au atacat cu temutele trupe de comando Spetsnaz. Cu ce tehnică militară vor să bombardeze Kievul
- Analistul Ștefan Popescu, despre ofensiva lui Putin: ”Rușii forțează semnarea unor acorduri, dar cu o Ucraina...
- Disperare la graniţă. Cu frică şi groază, bărbaţii îşi îmbrățișează în lacrimi copiii, mamele și...
Cel mai grav atac lansat pe teritoriul European după cel de-al Doilea Război Mondial a înfuriat şi mediul academic din Rusia. Peste 200 de profesori şi oameni de ştiinţă ruşi au semnat o scrisoare deschisă în care critică decizia lui Vladimir Putin.
Dorinţa de pace a scos oamenii în stradă din Europa până în Turcia, Statele Unite şi Japonia.
Oamenii din Georgia retrăiasc clipe negre din propriul război cu Rusia din 2008
Mii de oameni s-au adunat şi în capitala Georgiei. Pentru ei, atacul din Ucraina este un deja-vu. O ocazie nedorită să retrăiască clipe negre din propriul război cu Rusia din 2008.
Bărbat: ”Este datoria noastră morală și, de asemenea, interesul nostru național să fim aici și să ne facem auziţi atunci când imperiul răului care vizează națiunea ucraineană, dar, în general, vizează libertatea în lume, întreaga lume liberă”.
In Franţa, Germania sau Marea Britanie, monumente simbol au fost luminate în culorile steagului Ucrainean.
Ucrainenii şi nu numai au protestat şi în faţa Ambasadei Rusiei din Liban unde trăiesc, în acest moment, aproximativ 7.500 de ucraineni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰