Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţia ungurilor şi a bulgarilor după ce România a ratat intrarea în Schengen

Votul din Consiliul JAI a fost favorabil Croației, iar asta înseamnă că controalele de la frontiera acestei țări cu Ungaria, o porțiune de 344 kilometri, urmează să fie ridicate, după cum a explicat Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne ungar. Oficialul de la Budapesta a vorbit și despre votul legat de aderarea României la Schengen și a subliniat că țara noastră s-a bucurat mereu de sprijinul guvernului din care face parte, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.12.2022 , 11:06

Schengen Controalele la frontieră vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie 2023 pe porţiunea de graniţă de 344 de kilometri dintre Ungaria şi Croaţia - Profimedia

Integrarea Croației în spațiul Schengen care duce la eliminarea controalelor la frontiera cu Ungaria ar putea duce, printre altele și la o creștere a turismului între cele două țări. Oficialul de la Budapesta a adăugat și că poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi.

Oficialul ungar a notat că şi România şi Bulgaria au fost foarte aproape de a adera la Schengen, doar două voturi despărţindu-le de aprobare.

Retvari a subliniat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea la Schengen nu doar a Croaţiei, ci şi a României şi Bulgariei, ceea ce, pe lângă întărirea relaţiilor economice, poate creşte şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale UE. În plus, aderarea României ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc în României, a mai notat oficialul ungar

Articolul continuă după reclamă

Președintele Bulgariei consideră "ilogică" decizia din Consiliul JAI

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este "total ilogic" ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE.

''Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen'', a spus Radev.

Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria. Şeful statului bulgar a vorbit despre acest subiect cu ocazia primirii, la Sofia, a omoloagei sale din Grecia, Katerina Sakellaropoulou.

Radev a regretat că veto-ul a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE. Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri externe » Reacţia ungurilor şi a bulgarilor după ce România a ratat intrarea în Schengen