Reacţia ungurilor şi a bulgarilor după ce România a ratat intrarea în Schengen
Votul din Consiliul JAI a fost favorabil Croației, iar asta înseamnă că controalele de la frontiera acestei țări cu Ungaria, o porțiune de 344 kilometri, urmează să fie ridicate, după cum a explicat Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne ungar. Oficialul de la Budapesta a vorbit și despre votul legat de aderarea României la Schengen și a subliniat că țara noastră s-a bucurat mereu de sprijinul guvernului din care face parte, notează Agerpres.
Integrarea Croației în spațiul Schengen care duce la eliminarea controalelor la frontiera cu Ungaria ar putea duce, printre altele și la o creștere a turismului între cele două țări. Oficialul de la Budapesta a adăugat și că poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi.
Oficialul ungar a notat că şi România şi Bulgaria au fost foarte aproape de a adera la Schengen, doar două voturi despărţindu-le de aprobare.
Retvari a subliniat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea la Schengen nu doar a Croaţiei, ci şi a României şi Bulgariei, ceea ce, pe lângă întărirea relaţiilor economice, poate creşte şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale UE. În plus, aderarea României ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc în României, a mai notat oficialul ungar
Președintele Bulgariei consideră "ilogică" decizia din Consiliul JAI
- Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi eu sunt...
- Românii au luat cu asalt pagina de Facebook a Ambasadei Austriei: "Să vă fie rușine!" sau "Marionetele lui...
- Comunicat dur al MAE: Poziția Austriei, "inadmisibilă" și "nejustificată". A fost convocată ambasadoarea Vienei...
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este "total ilogic" ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE.
''Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen'', a spus Radev.
Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria. Şeful statului bulgar a vorbit despre acest subiect cu ocazia primirii, la Sofia, a omoloagei sale din Grecia, Katerina Sakellaropoulou.
Radev a regretat că veto-ul a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE. Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰