Antena Meniu Search
x

Video Reacția Vaticanului, după ce Franța a devenit prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în Constituţie

Vot istoric în Parlamentul Franţei care devine prima ţară din lume ce înscrie în Constituţie dreptul la avort. Decizia a fost primită cu entuziasm de sute de oameni adunaţi în faţa turnului Eiffel. În Franţa, femeile pot întrerupe sarcina în mod legal încă din 1974. Vaticanul se opune şi spune că nu poate exista un drept constituţional pentru suprimarea unei vieţi.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 21:16

Vezi și

A fost zi de sărbătoare, ieri, în Franţa. De la tribuna Parlamentului, premierul Gabriel Attal a transmis un mesaj clar lumii întregi: este un pas istoric şi avem această datorie faţă de toate femeile care au suferit. Deputații și senatorii reuniți la Versailles au aprobat, cu majoritate de voturi, includerea în Constituție a întreruperii voluntare a sarcinii.

Yael Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale Franceze: Voturi pentru adoptare - 780, împotriva adoptării - 72.

Sutele de activişti pentru drepturile femeii s-au adunat pentru a sărbători momentul

Rezultatul a fost anunţat şi în centrul Parisului, unde sutele de activişti pentru drepturile femeii s-au adunat pentru a sărbători momentul, promis de președintele Emmanuel Macron încă din 2022.

Pe acelaşi subiect

Victoire Fauvet, participant: Este foarte emoționant să vedem că o astfel de libertate fundamentală este înscrisă în Constituție. Ne va face să ne simțim în siguranţă şi mai protejate.

Şi Turnul Eiffel a fost iluminat în semn de sărbătoare. Pe una dintre faţade a apărut mesajul: "Corpul meu, alegerea mea".

Înainte de vot, grupurile anti-avort s-au opus ferm schimbării

Înainte de vot, grupurile anti-avort s-au opus ferm schimbării. La fel și Vaticanul care a transmis că dreptul de a lua viaţa nu ar trebui să existe în Constituţie. În Franţa, femeile pot întrerupe sarcina în mod legal încă din 1974.

Juliette Muracciole, participant: Pentru noi este un drept fundamental și trebuie să fie în constituție pentru că oricând legea poate fi schimbată. Am văzut asta în Statele Unite, dar și în țările europene, așa că este un pas înainte, unul uriaș.

Decizia istorică vine în contextul în care 14 state americane au interzis complet avortul în ultimii ani, iar Polonia a dat o lege care permite întreruperea de sarcină doar în situaţii excepţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Reacția Vaticanului, după ce Franța a devenit prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în Constituţie