Extern

ÎNGRIJORĂTOR: Numărul refugiaţilor a ajuns la un nivel-record. 51% dintre refugiați sunt copii

Publicat pe 20.06.2016 la 17:16 Actualizat pe 20.06.2016 la 17:29

Criza refugiaţilor afectează de mai bine de un an şi jumătate întreaga lume şi este departe de a fi rezolvată dacă ţinem cont de cifrele îngrijorătoare privind numărul celor care şi-au părăsit ţara anul trecut pentru a solicita azil într-o altă ţară.

Criza refugiaţilor afectează de mai bine de un an şi jumătate întreaga lume şi este departe de a fi rezolvată dacă ţinem cont de cifrele îngrijorătoare privind numărul celor care şi-au părăsit ţara anul trecut pentru a solicita azil într-o altă ţară.

Numărul celor care au fugit din calea conflictelor și persecuțiilor în întreaga lume a atins nivelul-record de 65,3 milioane în 2015, ceea ce înseamnă că unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie strămutat, fie refugiat, și că în fiecare minut sunt strămutate 24 de persoane, a anunțat luni Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, care este marcată în fiecare an la 20 iunie.

Potrivit raportului Global Trends 2015 al UNHCR dat publicității luni, este pentru prima dată când este depășit pragul de 60 de milioane de oameni, adică ceva mai mult decât întreaga populație a Marii Britanii, și asta în condițiile în care, în 2014, numărul persoanelor refugiate și strămutate se ridica la 59,5 milioane.

Numărul refugiaților — persoane care și-au părăsit țara — se ridică la 21,3 milioane, iar cel al persoanelor deplasate — care și-au părăsit căminele fără a-și părăsi și țara — este de 40,8 milioane. În 2015, s-au mai înregistrat totodată 3,2 milioane de solicitanți de azil în țările industrializate, un alt record. Cu 441.000 de solicitări, Germania a fost țara care a înregistrat cele mai multe cereri de azil, urmată de Statele Unite ale Americii, cu 172.000 de cazuri, din care o parte importantă o reprezintă cetățeni din țările Americii Centrale care au fugit de violențele provocate de grupările criminale, menționează EFE.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, care și-a preluat mandatul la începutul lui 2016, a apreciat că "factorii care îi amenință pe refugiați s-au înmulțit". "Un număr înspăimântător de refugiați și de migranți mor pe mare în fiecare an, iar pe cale terestră persoanele care fug din calea războiului nu-și pot continua călătoria deoarece frontierele sunt închise", a subliniat Grandi, potrivit AFP.

Potrivit cifrelor prezentate în raport, cele șase țări care au primit cel mai mare număr de refugiați sunt Turcia (2,5 milioane), Pakistan (1,6 milioane), Liban (1,1 milioane), Iran (949.000), Etiopia (736.100) și Iordania (664.100). Printre țările de origine ale refugiaților, pe primul loc se află Siria, cu 4,9 milioane de refugiați, urmată de Afganistan, cu 2,7 milioane, și de Somalia, cu 1,1 milioane.

Columbia, cu 6,9 milioane de cazuri, Siria, cu 6,6 milioane, și Irak, cu 4,4 milioane sunt cele trei țări cu cel mai mare număr de persoane strămutate, cu toate că în cazul Columbiei este vorba de persoane strămutate pe o durată lungă de timp. "În Columbia, puțini dintre cei strămutați mai revin la locurile pe care le-au părăsit, iar guvernul a raportat 113.700 cazuri noi", se menționează în raportul UNHCR.

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare, în raport se menționează că la sfârșitul anului trecut țările în curs de dezvoltare acordau găzduire pentru 14 milioane de refugiați, doar 2,2 milioane de refugiați găsind adăpost în țările dezvoltate. În cifre absolute, Turcia este țara cu cel mai mare număr de refugiați, însă recordul l-ar deține Libanul dacă s-ar ține cont de numărul de locuitori (183 de refugiați pentru fiecare 1.000 de locuitori) sau Republica Democratică Congo, dacă s-ar lua în calcul dimensiunile economiei.

Potrivit UNHCR, 51% dintre refugiații de la nivel mondial sunt copii, dintre care mulți pleacă singuri din țările lor, fapt reflectat de cele aproape 100.000 de solicitări de azil prezentate de copii care au fost separați de familiile lor. Este cel mai mare număr de copii înregistrat vreodată de agenția ONU și "dovedește faptul că fenomenul imigrației globale afectează în mod disproporționat viețile celor tineri", se scrie în raport.

Potrivit ONU, soluțiile pentru refugiați sunt puține, doar 201.000 dintre aceștia putând reveni în țările lor în 2015, fiind vorba în special de refugiați din Afganistan, Sudan și Somalia. Alți 107.000 au fost primiți prin procedeul relocării în 30 de țări, ceea ce reprezintă doar 0,66% din numărul total de refugiați înregistrat de UNHCR.

Sursa: Agerpres

În articolul

ÎNGRIJORĂTOR: Numărul refugiaţilor a ajuns la un nivel-record. 51% dintre refugiați sunt copii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Românii care pleacă în Grecia stau la coadă la teste pentru coronaviruspe observatornews.ro
Adept al teroriei conspirației, ucis de coronavirus după ce a participat la o „petrecere Covid”pe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Un studiu ne arată că nu doar plămânii sunt afectaţi de coronavirus, ci întregul organismpe antenasport.ro
Un român care transporta cocaină de peste un milion de lire sterline printre legume şi fructe  a fost condamnat la 6 ani de închisoarepe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Horoscop rune 13-20 iulie 2020, cu Mihai Voropchievici. Scorpionii sunt favorizați, Capricornii intră sub protecție divinăpe antena3.ro
Horoscop cu Mariana Cojocaru pentru săptămâna 11-17 iulie 2020. Racii sunt în situații limită, Berbecii află secrete ascunsepe antena3.ro
Cum se foloseste, de fapt, kitul de reparatie roti aflat pe toate masinile BMW fara roata de rezervape cars.ro
Ungurii jubilează, este bucurie mare! Ce se va întâmpla în Transilvaniape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro