Antena Meniu Search
x

Noile reguli impuse de greci încurcă planurile de vacanţă ale românior

Grecia e tot mai departe de turiştii români. Şi asta pentru că, de marţi, testul COVID este obligatoriu şi pentru cei care merg cu avionul, nu doar cu maşina. În schimb, alte ţări turistice au luat deja decizia de a-şi închide graniţele pentru noi.

de Lorena Rădulescu

la 27.07.2020, 00:42

Vezi și
  • Rezultatul testului trebuie să aibă vechime maximum 72 de ore.
  • Clinicile de testare nu fac faţă cererii.

A fost penultima zi în care cei care pleacă în Grecia cu avionul nu au nevoie de un test covid negativ.

"Voiam să mergem cu maşina, dar imposibilitatea de a face efectiv testele ne-a îndemnat să alegem varianta asta cu avionul şi din fericire, am reuşit să prindem cum trebuie, că de marţi intră în vigoare obligativitatea testului", spune un turist.

Pana acum, doar cei care intrau prin vama Kulata, cu masina, aveau aceasta obligatie, insa odata cu cresterea numarului de cazuri de coronavirus, grecii schimbă regulile jocului. De marţi, toţi cei care vor să meargă în Grecia vor avea nevoie de un test făcut cu cel mult 72 de ore înainte şi al cărui rezultat să fie negativ.

Aici începe, de altfel, şi marea problemă. Testele nu se pot face chiar atât de uşor. Primirea rezultatului durează în cele mai multe centre mai mult de 3 zile şi asta pentru că laboratoarele sunt acum suprasolicitate.

Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED: Noi în privat lucrăm acum la capacitate maximă. Adică cererea este atât de mare, încât am început să nu mai facem faţă. 

În plus, turiştii nu au prioritate la testare.

Mihai Lala, director centru de testare: La testare, vor avea tot timpul la clinica noastră prioritate cei care sunt simptomatici, cei care au avut contact direct sau cei care au o condiţie medicală specială.

Abia apoi intră la testare românii care vor să plece în vacanţă. Asta înseamnă că mulţi dintre cei care plănuiau să meargă cu avionul în Grecia zilele următoare, tocmai pentru a evita bătaia de cap cu testarea, îşi vor lua adio de la călătorie.

Ciprian Enea, consultant în turism: Mulţi dintre turiştii care aveau plănuită o vacanţă în grecia cu autocarul, erau dispuşi să meargă cu avionul pentru că costurile unui test Covid, corelate cu costurile transportului cu autocarul se apropiau de pretul unui bilet de avion.

Alte ţări, alte restricţii. În Cipru, România a fost plasata pe lista statelor de categoria C, ceea ce inseamna ca romanii nu vor mai fi primiţi în ţară incepand de luni dimineata.  Tot de luni, Austria aplică noi condiții pentru cetățenii români. Astfel, perioada termenului de valabilitate a testului pentru SARS-CoV-2 s-a modificat de la 4 la 3 zile, iar perioada de izolare de la 14 la 10 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Noile reguli impuse de greci încurcă planurile de vacanţă ale românior