Antena Meniu Search
x

Video Republica Moldova, singura țară din Europa care nu a putut administra nicio doză de vaccin anti-Covid. România a promis că va dona 200.000 de doze

Republica Moldova este singura ţară din Europa în care până acum nu s-a administrat nicio doză de vaccin, în timp ce zeci de oameni mor zilnic din cauza complicaţiilor provocate de coronavirus. S-a ajuns aici din cauza instabilităţii politice. Ţara nu are guvern de două luni, iar fostul Executiv nu a prevăzut bani de la bugetul de stat pentru vaccinurile anti-COVID19.

de Redactia Observator

la 27.02.2021, 20:36

Vezi și
  • Singura şansă la imunizare, pe termen scurt, rămân donaţiile
  • România a promis că va dona 200.000 de doze de vacccin anti-Covid

Peste Prut,ar fi trebuit să ajungă primele doze de vaccin încă de acum o lună. Numai că ministerul moldovean al Sănătăţii a fost luat pe nepregătite. Nu avea o strategie de vaccinare şi de recepţie a preţiosului ser. Aşa că abia azi au ajuns primele vaccinuri. Este vorba de 21.600 de doze de AstraZeneca, o primă donaţie din partea ţării noastre. 

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Sunt foarte bucuroasă. Suntem foarte recunoscători României, autorităţilor de la Bucureşti pentru acest vaccin.  Această primă tranşă este foarte importantă pentru noi.  

Pentru strategia de vaccinare, cei de la Chişinău s-au inspirat tot de la noi. Încep imunizarea cu cadrele medicale. 200.000 de doze a promis România că donează, iar alte 200.000 ar urma să ajungă în Moldova prin mecanismul COVAX, o platformă umanitară prin intermediul căreia ţările sărace au acces mai uşor la vaccinuri.  

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Sper ca cât mai curând să aducem vaccin pentru cât mai mulţi oameni şi să revenim la normalitate într-un termen cât mai restrâns.  

Chiar şi aşa, cantitatea este insuficientă pentru cei peste trei milioane de locuitori. Fostul guvern nu a prevăzut niciun leu în bugetul de stat pentru anul 2021 pentru procurarea vaccinului anti-COVID.  

Tot mai multe cazuri de coronavirus în Republica Moldova

Între timp, numărul îmbolnăvirilor a explodat din nou. Numai în ultima săptămână 6.600 de oameni au fost depistaţi pozitiv, o cifră uriaşă raportată la numărul de locuiori. 

Prof. Dr. Ninel Revenco, președinte Consiliu imunizări: E prea mare sarcina asupra sistemului de sănătate, tristeţea în rândul populaţiei este că se îmbolnăvesc şi copii, sunt cazuri grave şi în rândul lor.  

Cetăţenii moldoveni plătesc, unii chiar cu viaţa, preţul instabilităţii politice. Ţara nu mai are guvern din Ajunul Crăciunului, iar formarea unei majorităţi care să susţină un viitor executiv este imposibilă în lipsa alegerilor anticipate. De cearta politică de peste Prut ar putea profita Rusia.

Într-un exerciţiu de imagine, Moscova a promis să trimită la Chişinău vaccinuri pentru întreaga populaţie, după ce ieri Agenţia Medicamentului de peste Prut a autorizat serul ruşilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Republica Moldova, singura țară din Europa care nu a putut administra nicio doză de vaccin anti-Covid. România a promis că va dona 200.000 de doze