Antena Meniu Search
x

Israelul a anunţat retragerea din cursa pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU

Israelul s-a retras vineri din cursa împotriva Germaniei şi Belgiei pentru două locuri în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2019-2020, scrie Reuters.

Israelul a anunţat retragerea din cursa pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU
Israelul a anunţat retragerea din cursa pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU - Sursă: Hepta

Israelul s-a retras vineri din cursa împotriva Germaniei şi Belgiei pentru două locuri în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2019-2020, scrie Reuters.

Adunarea Generală a ONU va vota luna viitoare privind cinci membri noi pentru un mandat doi ani care va începe pe 1 ianuarie 2019. Israelul, Germania şi Belgia concurau pentru două locuri alocate Grupului statelor occidentale şi al altora state.

Germania şi Belgia candidează acum fără oponenţi, dar au în continuare nevoie de două treimi din voturi pentru a fi alese.

„S-a decis că vom continua să acţionăm alături de aliaţii noştri pentru a permite Israelului să îşi exercite dreptul de participare deplină şi includere în procesul luării deciziilor la ONU”, a comunicat delegaţia israeliană la ONU.

O sursă de la ONU, vorbind sub condiţia anonimatului, a declarat că Israelul s-a retras din cauza şanselor mici de a câştiga.

Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania, a declarat în martie că Statele Unite au ajuns la un acord în anii 90 cu Grupul Ţărilor Vestice şi Altele de la ONU pentru a-i oferi Israelului un loc în consiliu fără a avea contracandidat.

Grenell a vorbit despre această situaţie pe 14 martie pe Twitter, afirmând: „Israelul a aşteptat 19 ani! SUA trebuie să ceară Europei să îşi respecte cuvântul”.

Diplomaţii germani au negat că ar exista un asemenea acord iar delegaţia israeliană a refuzat să comenteze.

Consiliul, din care fac parte şi cei cinci membri permanenţi – SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia – este singurul organism al ONU care poate lua decizii obligatorii din punct de vedere legal pentru statele membre şi poate impune sancţiuni şi aproba folosirea forţei.

Pentru a se asigura o reprezentare corectă din punct de vedere geografic, există cinci locuri pentru statele africane şi asiatice, unul pentru statele est-europene, două pentru statele din American Latină şi Caraibe şi două pentru ţările din Europa de Vest şi altele.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Israelul a anunţat retragerea din cursa pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU