Antena Meniu Search
x

Revoltă în Italia. Asasinul judecătorului antimafie Giovanni Falcone a fost eliberat pentru că a devenit informator. A ucis peste 100 de persoane

Unul dintre cei mai cunoscuți ucigași ai mafiei siciliene, despre care se crede că a ucis peste 100 de persoane, a fost eliberat din închisoare după 25 de ani după gratii, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 01.06.2021, 17:11

Giovanni Brusca, în vârstă de 64 de ani, poreclit „porcul” sau ”ucigașul de oameni”, care a declanșat bomba care l-a ucis pe procurorul anti-mafie Giovanni Falcone în 1992, este acum un om liber. De asemenea, el a ordonat strangularea unui băiat de 11 ani, al cărui corp a fost dizolvat în acid.

Cine este Giovanni Brusca și cum a devenit informator

Giovanni Brusca este cel care a acţionat, în 1992, telecomanda care a detonat o bombă foarte puternică amplasată în Capaci într-un șanț săpat pe marginea drumului spre Aeroportul Internațional Palermo. Falcone a fost ucis împreună cu soția sa, Francesca Morvillo (și ea magistrat), și trei polițiști: Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani. Când a trecut peste bombă, conducea cu aproximativ 160 km/h. Crima a fost pregătită de Salvatore Riina ca răzbunare pentru condamnarea de către Falcone a zeci de mafioți în Procesele Maxi.

Vestea eliberării lui Brisca a declanșat revoltă în Italia, chiar dacă eliberarea fostului criminal din Cosa Nostra era așteptată și în conformitate cu legea. În 2000, Brusca a decis să colaboreze cu procurorii și, în consecință, a primit o pedeapsă redusă.

Pe acelaşi subiect

Brusca a fost mâna dreaptă a așa-numitului super șef Toto Riina, care a murit în închisoare în 2017. Brusca a fost arestat în mai 1996 și condamnat la închisoare viață pentru comiterea a mai mult de 100 de crime. „Sunt un animal. Am lucrat toată viața pentru Cosa Nostra. Am ucis peste 150 oameni. Nici nu-mi amintesc toate numele lor.”, le-a spus el procurorilor după ce a devenit informator.

Eliberarea sa a provocat suferință printre rudele victimelor Cosa Nostra și a atras criticile politicienilor care susțin că Brusca nu a demonstrat niciodată dovezi reale că s-a căit pentru atrocitățile sale.

„La nivel uman, aceasta este o veste care îmi provoacă durere. Dar legea privind reducerea pedepselor pentru mafioții care colaborează este o lege pe care și-a dorit-o fratele meu și, prin urmare, trebuie respectată”, a declarat pentru ANSA Maria Falcone, sora lui Giovanni Falcone. „Sper doar că sistemul judiciar și poliția vor fi vigilenți, cu o atenție extremă, pentru a evita riscul ca el să comită din nou infracțiuni.”

Dezvăluirile lui Brusca au dus la arestarea asasinilor și a numeroșilor șefi Cosa Nostra, dar publicul, în special rudele victimelor, nu au putut să-l ierte pentru atrocitățile sale. El a fost arestat într-o vilă din provincia Agrigento în 1996, de către un ofițer de poliție pe nume Luciano Traina. Traina este fratele unui ofițer care a fost ucis la rândul său de Cosa Nostra.  „Nu voi uita niciodată fața lui când l-am arestat”, a spus Traina pentru La Repubblica. „Nu-l voi ierta niciodată. Pentru că nu cred că Brusca a spus vreodată întregul adevăr. ”

Eliberarea lui Brusca este criticată de numeroşi lideri politici, atât de dreapta, cât şi de stânga. „Este un pumn în stomac care te lasă fără suflare”, a declarat marți Enrico Letta, liderul partidului democratic de centru-stânga. „După 25 de ani de închisoare, șeful mafiei Giovanni Brusca este un om liber. Aceasta nu este justiția pe care o merită italienii ”, a spus liderul partidului de extremă dreapta al Ligii, Matteo Salvini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Revoltă în Italia. Asasinul judecătorului antimafie Giovanni Falcone a fost eliberat pentru că a devenit informator. A ucis peste 100 de persoane