Antena Meniu Search
x

Richard Branson va zbura în spațiu pe 11 iulie, învingându-l pe rivalul Jeff Bezos cu 9 zile

Sir Richard Branson a stabilit ziua de 11 iulie ca fiind data la care va zbura în spaţiu în avionul-rachetă Unity pe care compania sa, Virgin Galactic, o dezvoltă de mai bine de două decenii. Aeronava va urca la o altitudine de 90 de kilometri, oferindu-le celor de la bord o vedere de excepţie asupra curburii Pământului.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 17:53

Vezi și

Până acum, aproximativ 600 de persoane şi-au exprimat dorinţa de a merge în spaţiu. Pentru a putea fi martori la aceasta misiune, doritorii trebuie să plătească un bilet care în unele cazuri are o valoare de până la 250.000 de dolari, potrivit BBC.

„Cred cu adevărat că spațiul ne aparține tuturor. După 17 ani de cercetare, inginerie și inovație, noua industrie spațială comercială este pregătită să deschidă universul omenirii și să schimbe lumea definitiv. Un lucru este să ai un vis de a face spațiul accesibil pentru toți, altul este ca o echipă incredibilă să transforme colectiv acel vis în realitate", a spus Sir Richard Branson

Branson va efectua misiunea înaintea rivalului său

După obţinerea licenţei de zbor din partea Administraţiei Federale a Aviaţiei, acordată săptămâna trecută, compania Virgin Galactic poate avansa cu misiunea sa. Duminică, 11 iulie, este programată prima lansare a echipei, care ar putea fi însă amânată din cauza condiţiilor metorologice nefavorabile sau a unor eventuale probleme tehnice. Totuşi, dacă evenimentul se va desfăşura în acea zi, acest lucru ar însemna că Sir Richard va "fura" startul, plecând în misiunea spaţială suborbitală cu câteva zile înaintea principalului său rival, Jeff Bezos.

Pe acelaşi subiect

Jeff Bezos va efectua o călătorie în spaţiu pe 20 iulie, alături de fratele său Mark, o persoană necunoscută care a plătit pentru acest lucru 28 de milioane de dolari, dar şi de celebrul astronaut femeie, Wally Funk. În vârstă de 82 de ani, s-a antrenat să devină astronaut în anii 1960 și va deveni cel mai bătrân pasager în spațiu.

Schimbare de plan pentru zborul celor de la Virgin Galactic

Programul iniţial pentru primul zbor Unity avea în vedere să trimită în misiune patru angajaţi ai Virgin Galactic pentru a testa racheta, urmând ca de la al doilea zbor, Sir Richard să poată pleca în misiune. Cu toate astea, planurile au fost schimbate, Branson fiind unul dintre pasagerii primului zbor. Lui i se vor alătura Beth Moses, instructor şef al companiei, Colin Bennett, inginer, dar şi Sirisha Bandla, vicepreşedinte al afacerilor guvernamentale. Cei doi piloţi ai misiunii vor fi Dave Mackaz şi Michael Masuci.

De-a lungul anilor 2000, șapte oameni bogați au plătit pentru a vizita Stația Spațială Internațională (ISS), dar ulterior, acest tip de aventură, organizat sub patronajul agenției spațiale ruse, a încetat în 2009. Acum, noi inițiative îşi fac apariţia, iar unele dintre acestea vor viza mult mai sus decât zborurile suborbitale ale lui Sir Richard și Jeff Bezos.

Antreprenorul din California, Elon Musk, a anunţat deja mai multe misiuni private în capsulele sale Dragon. Aceste vehicule ajung la câteva sute de km deasupra Pământului și vor rămâne acolo zile întregi. Și rușii își reiau zborurile comerciale către ISS și există chiar și planuri de lansare a unor stații spațiale private pentru ca oamenii să le poată vizita. Printre acestea se numără Axiom, o companie fondată de un fost manager al ISS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Richard Branson va zbura în spațiu pe 11 iulie, învingându-l pe rivalul Jeff Bezos cu 9 zile