Antena Meniu Search
x

Galerie foto O femeie astronaut, în vârstă de 82 de ani, îl va însoţi pe Jeff Bezos în spaţiu. A fost antrenată de NASA în 1960

O femeie în vârstă de 82 de ani, care a urmat acum mai bine de 60 de ani cursurile şcolii de astronauţi de la NASA, a fost selectată pentru a merge într-o călătorie în spaţiu alături de Jeff Bezos, pe 20 iulie.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 11:30

După mai bine de jumătate de secol de aşteptare, Wally Funk care s-a antrenat în programul Mercury al NASA, dar căreia i s-a refuzat posibilitatea de a merge în spaţiu, a fost selectată pentru ceea ce şi-a dorit să realizeze încă de la 20 de ani, o călătorie în spaţiu alături de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Jeff Bezos, transmite CNN.

Blue Origin a anunţat joi că octogenara va ocupa unul din cele patru locuri din zborul de inaugurare al navei spaţiale New Shepad, alături de fondatorul companiei Bezos, fratele acestuia, Mark Bezos şi câştigătorul unei licitaţii, al cărui nume nu a fost încă anunţat, care a obţinut peste 28 de milioane de dolari cu această ocazie.

Wally Funk visează la o călătorie în spaţiu încă din 1960

Funk va zbura  cu New Shepard în calitate de oaspete onorat, potrivit unei postări pe Instagram a lui Bezos prin care a dezvăluit că femeia i se va alătura în această misiune spectaculoasă. La aflarea acestei veşti, femeia a radiat de fericire, a ţipat şi a fost extrem de emoţionată.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Wally Funk s-a oferit drept voluntar al programului „Mercury 13”, cunoscut şi sub denumirea de "Programul pentru femei în spaţiu”, încă din februarie 1960, care a fost un efort finanţat privat destinat să înceapă pregătirea femeilor pentru a zbura în primele programe spaţiale ale NASA. Cele 13 femei înscrise în acest program au urmat exact aceleaşi seturi de pregătiri şi teste pe care le-au întreprins cei şapte bărbaţi selectaţi de NASA pentru programul de zbor spaţial "Mercury".

Într-un videoclip de promovare a misiunii din spaţiu organizate de Blue Origin, Funk a transmis că a devenit cea mai tânără femeie care a absolvit programul şi i s-a spus că s-a descurcat extrem de bine, chiar finalizând unele sarcini mai repede decât oricare dintre bărbați. „Le-am transmis celor de la NASA că vreau să devin astronaut. Nu credeam că voi ajunge vreodată să zbor în spaţiu. Nu am avut niciodată această oportunitate. Cei de acolo îmi spuneau că sunt fată şi nu pot face asta, iar eu le-am spus că nu contează dacă eşti fată sau băiat, dacă îţi doreşti, o poţi face oricum. Îmi place să fac lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut până acum”, a spus Funk.

Peste 3.000 de piloţi, printre cursanţii lui Funk

Funk are o experienţă vastă în pilotarea aeronavelor, înregistrând peste 19.600 de ore de zbor şi învăţând la rândul ei mai mult de 3.000 de persoane cum să piloteze aeronave private şi comerciale. Cu toate acestea, Funk nu va avea nevoie de toată această experiență pentru a zbura cu New Shepard al companiei Blue Origin. Sistemul complet autonom este conceput pentru a permite oricui să devină astronaut după doar câteva ore de instrucțiuni de siguranță și antrenament la instalațiile Blue Origin din vestul Texasului.

Capsula este prevăzută cu un număr mare de parașute pentru a-şi încetini viteza la coborâre înainte de a atinge solul, iar aterizarea lui Bezos și a colegii săi va fi amortizată de scaunele care diminuează șocurile.

Potrivit unui articol din 2019, Funk a achiziționat anterior un bilet şi pentru un zbor la bordul avionului spațial suborbital construit de compania Virgin Galactic, competitorul direct al Blue Origin, care se află încă în faza de testare a programului său, dar încă nu a zburat cu acest aparat până acum. Momentan nu este clar dacă femeia îşi va păstra dorinţa de a zbura şi cu aeronava celor de la Virgin Galactic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O femeie astronaut, în vârstă de 82 de ani, îl va însoţi pe Jeff Bezos în spaţiu. A fost antrenată de NASA în 1960