Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia amenință cu baze militare în Cuba şi Venezuela: ”Europa este mai aproape de război ca niciodată în ultimii 30 de ani”

Rusia anunță că discuțiile cu americanii au intrat într-un imaps și amenință cu acțiuni. Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov susține că experții ruși îi prezintă opțiuni militare lui Vladimir Putin, iar ministrul polonez de externe a transmis la negocierile de azi de la Viena cu OSCE că Europa nu a fost niciodată mai apropiată de război în ultimii 30 de ani ca acum.

de Redactia Observator

la 13.01.2022 , 16:42

Rusia amenință cu baze militare în Cuba şi Venezuela după eșecul negocierilor cu SUA: ”Europa este mai aproape de război ca niciodată în ultimii 30 de ani” Vladimir Putin - Getty Images

Rusia a declarat joi că eforturile sale de a convinge Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și de a opri expansiunea alianței în Europa au intrat în impas. Moscova a amenințat că vor fi consecințe. Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de TASS, a spus că specialiștii militari ruși îi prezintă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei se înrăutățește, dar diplomației trebuie să i se acorde o șansă.

Eșec la masa negocierilor între ruși și americani: Nimic nou pe frontul de est

Serghei Riabkov a spus că discuțiile cu delegația americană de luni la Geneva și cu NATO de miercuri de la Bruxelles au arătat că există un „impas sau o diferență de abordare” și că nu vede niciun motiv să se așeze din nou în zilele următoare pentru a relua procesul negocierilor. Riabkov a condus prima rundă de negocieri între Rusia şi SUA luni, la Geneva. De partea americană, delegaţia a fost condusă de subsecretarul de stat al SUA, Wendy Sherman

Articolul continuă după reclamă

Rusia a forțat Statele Unite și aliații săi să participe la masa negocierilor prin adunarea a aproximativ 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina, dar neagă că ar planifica o invazie. 

Pe acelaşi subiect

Riabkov nu exclude instalarea unor baze ruseşti în Cuba şi Venezuela 

Nu este exclus ca Moscova să ia unele măsuri de retorsiune precum desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, a spus joi Serghei Riabkov, citat de Interfax. "Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic", a declarat Riabkov într-un interviu acordat joi postului de radio rusesc RTVi, întrebat despre o astfel de evoluţie a evenimentelor.

"Totul depinde de acţiunile colegilor americani", a afirmat Riabkov, adăugând că preşedintele rus s-a exprimat în repetate rânduri pe tema măsurilor Moscovei. Totuşi, Riabkov nu a oferit detalii, limitându-se să spună că "noi nu dorim acest lucru, diplomaţii trebuie să se pună de acord".

În acelaşi interviu, Riabkov a declarat că Rusia nu vede nicio raţiune de a organiza "în zilele următoare" o nouă rundă de discuţii cu Occidentul cu privire la garanţiile de securitate, după primele două runde de negocieri marcate de divergenţe, potrivit AFP. "Fără a clarifica dacă există rezerve de flexibilitate de cealaltă parte pe teme importante, nu există niciun motiv de a ne aşeza la masa (negocierilor) în următoarele zile, de a ne aduna din nou şi a începe aceleaşi discuţii".

Statele Unite şi ţările aliate lor în cadrul NATO nu sunt sub nicio formă dispuse să îndeplinească cerinţele cheie ale Rusiei în ceea ce priveşte garanţiile de securitate, a adăugat el. "Principala problemă a SUA şi a ţărilor aliate din NATO este că nu sunt pregătite, sub nicio formă, sub niciun motiv, să vină în întâmpinarea cererilor noastre cheie ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se mai extindă şi să-şi evacueze infrastructura (din noile state membre) pentru a reveni la situaţia din 1997", a declarat Serghei Riabkov, citat de TASS.

Aceeaşi lipsă de disponibilitate se observă şi în privinţa garanţiile obligatorii din punct de vedere juridic cerute de Rusia privind nedesfăşurarea unor sisteme strategice în imediata vecinătate frontierelor ruse, a adăugat viceministrul rus. Declaraţiile sale intervin chiar în ziua desfăşurării celei de-a treia runde de discuţii între Rusia şi Occident, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), formată din 57 de țări.

„Dacă nu auzim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un interval de timp rezonabil și comportamentul agresiv față de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale”, a declarat misiunea rusă la OSCE pe Twitter, citându-l pe ambasadorul său Alexander Lukashevich.

Polonia: Europa este mai aproape de război ca niciodată în ultimii 30 de ani

Ministrul polonez de externe a spus la Viena că Europa este mai aproape de război decât oricând în ultimii 30 de ani, iar trimisul american a transmis că Occidentul nu ar trebui să cedeze șantajului. La discuțiile OSCE de la Viena, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau a cerut o rezoluție pașnică pentru criza Ucrainei. „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani”, a spus Rau într-un discurs, fără a numi Rusia, potrivit Reuters

Moscova susține că, după decenii de extindere a NATO, este hotărâtă să tragă linii roșii și să împiedice alianța să o primească pe Ucraina ca membru sau să aducă aici rachete.Statele Unite declară că cererile Rusiei de a avea drept de veto asupra aderării Ucrainei și asupra activității militare a NATO în Europa de Est nu sunt luate în calcul, dar sunt dispuse să discute cu Moscova despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii.

Ryabkov a spus că Statele Unite și aliații săi NATO „nu sunt pregătiți să îndeplinească cerințele noastre cheie” și sunt gata doar să discute probleme de importanță secundară pentru Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că discuțiile din această săptămână au dat câteva „nuanțe pozitive”, dar nu sunt suficiente. El a spus că există un dezacord cu privire la cerințele fundamentale.

Putin amenințat personal cu sancțiuni de americani: Rupem relațiile complet

În plus, a criticat un proiect de lege dezvăluit miercuri de democrații din Senatul Statelor Unite care ar viza sancțiuni pentru oficiali militari și guvernamentali ruși de top, inclusiv pe președintele Vladimir Putin, precum și instituții bancare cheie, dacă Rusia atacă Ucraina. Peskov a spus că sancționarea lui Putin ar echivala cu ruperea relațiilor. „Considerăm extrem de negativ apariția unor astfel de documente și declarații pe fondul unei serii de negocieri în desfășurare, dar nereușite”, a spus el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Rusia amenință cu baze militare în Cuba şi Venezuela: ”Europa este mai aproape de război ca niciodată în ultimii 30 de ani”