Antena Meniu Search
x

Rivalitățile istorice, lăsate la o parte după cutremurele din Turcia. Atena, gata să ofere ''asistenţă imediată'' Ankarei

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să ''pună la dispoziţie toate forţele sale'' pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, ţară lovită de un seism violent care a afectat şi Siria şi a cauzat moartea a peste 1.700 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 16:59

cutremur în Turcia 6 februarie 2023
Rivalitățile istorice, lăsate la o parte după cutremurele din Turcia. Atena, gata să ofere ''asistenţă imediată'' Ankarei - Profimedia Images

''Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus'', a afirmat şeful executivului de la Atena. Grecia a anunţat deja că va trimite un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia. Este vorba despre un ''cutremur catastrofic'', a adăugat Mitsotakis, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei ''diverse echipamente, echipamente medicale, pături, corturi'', în funcţie de nevoi.

La rândul său, ministrul grec de externe Nikos Dendias a spus că a luat legătura cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, şi a repetat că Grecia poate furniza ''asistenţă imediată'' Turciei. La bordul avionului C-130 al armatei greceşti ce va fi trimis luni în Turcia se va afla şi preşedintele Organismului grec de luptă contra seismelor (OASP), pentru a participa la ''gestionarea eforturilor pentru a face faţă acestui dezastru'', a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yiannis Oikonomou.

Mii de morți după cutremurele care au devastat Turcia și Siria

Puternicul seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni dimineaţă Turcia şi Siria s-a soldat, potrivit ultimelor bilanţuri anunţate, cu mii de morţi, dintre care peste 1.100 de decese în Turcia şi aproape 800 în Siria, precum şi cu mii de răniţi în fiecare dintre cele două ţări. Cutremurul a avut epicentrul în provincia Kahramanmaraş şi a zguduit sudul Turciei şi nordul Siriei în timpul nopţii, la ora locală 04:17 (01:17 GMT).

Pe acelaşi subiect

Cutremurul din timpul nopţii a fost urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT.

Siria a cerut ajutor de la Israel, țară cu care se află oficial în stare de război

Israelul a primit o cerere de asistenţă din partea Administraţiei Bashar Al-Assad şi va trimite echipe de intervenţie şi ajutoare umanitare în Siria, după cutremurul de 7,8 grade produs luni dimineaţă pe teritoriul Turciei.

Conform unor surse citate de postul israelian Channel 13, preşedintele Bashar Al-Assad a cerut asistenţă umanitară Israelului, prin intermediul Rusiei. "Am primit o solicitare de asistenţă din partea Siriei, în contextul cutremurului de acolo. Am dat ordin să fie oferită asistenţă", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul The Times of Israel.

Siria şi Israelul sunt oficial în stare de război, astfel că nu au relaţii diplomatice. De asemenea, Israelul va trimite asistenţă umanitară Turciei. Conform agenţiei de presă SANA, 560 de persoane au murit în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, după cutremurul de 7,8 grade produs luni dimineaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rivalitățile istorice, lăsate la o parte după cutremurele din Turcia. Atena, gata să ofere ''asistenţă imediată'' Ankarei