Antena Meniu Search
x

Roberta Metsola a fost aleasă preşedinta Parlamentului European. Primul politician maltez care deţine o funcție de top în UE

Malteza Roberta Metsola, desemnată de PPE, a fost aleasă fără nicio surpriză preşedinta Parlamentului European, din primul tur, marţi, cu 485 de voturi. Roberta Metsola îi succede astfel italianului David Sassoli care a murit pe 11 ianurie, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 12:48

Roberta Metsola a fost aleasă preşedinta Parlamentului European. Primul politician maltez care deţine o funcție de top în UE
Roberta Metsola - Getty Images

Roberta Metsola, membră a grupului PPE de dreapta, s-a numărat printre cei patru candidați pentru această funcție, alături de spaniolă Sira Rego (radical stângă), poloneza Kosma Zlotowski (ECR, eurosceptici) și suedeza Alice Bah Kuhnke (Verzi). Alice a fost cea mai importantă concurentă, obţinând 101 de voturi, iar Sira 58.

Cei 4 candidaţi au vorbit marți la Strasbourg când şi-au prezentat viziunile pentru Parlamentul European. Fostul președinte, David Sassoli a murit pe 11 ianuarie, fiind pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a decedat. Metsola este europarlamentar din 2013 și vicepreședinte al Parlamentului din 2020. Deputatul conservator a câștigat recent vizibilitate preluând locul lui Sassoli, care a lipsit câteva săptămâni din cauza bolii.

Potrivut unor acorduri încheiate în iulie 2019 între cele mai importante trei grupuri europarlamentare - creştin-democraţii din cadrul PPE, social-democraţii şi liberalii din cadrul Renew Europe, această funcție înaltă urma să fie deţinută mai întâi de social-democratul David Sassoli şi să revină apoi dreptei europene, în a doua parte a mandatului.

Cine este Roberta Metsola

Pe acelaşi subiect

Roberta Metsola a împlinit azi, chiar în ziua alegerilor, 43 de ani, este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, cu care are patru băieţi.

Aleasă prima dată în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta şi a devenit una dintre vocile avizate din PE în dosarul migraţiei. În interiorul legislativului UE, Roberta Metsola este văzută ca o candidată care poate fi susţinută de diverse grupuri politice. 

Roberta Metsola este primul politician maltez care deţine una dintre funcţiile de top în Uniunea Europeană. "Candidatura Robertei este o revoluţie pentru cei care sunt sătui de influenţa germană. De asemenea, este o veste bună pentru acele ţări care nu sunt printre cele mai mari şase state din UE'', a declarat un reprezentant al grupului PPE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Roberta Metsola a fost aleasă preşedinta Parlamentului European. Primul politician maltez care deţine o funcție de top în UE