Antena Meniu Search
x

Români captivi în cel mai nou focar de coronavirus din Germania, la un abator uriaș

Muncitori români sunt captivi în cel mai nou focar de coronavirus din Germania. Vorbim despre cel mai mare abator din lume, unde lucrează şapte mii de oameni. 70% dintre ei sunt români, bulgari şi polonezi. Oamenii lucrau unul lângă altul, la temperaturi scăzute şi fără vreo măsură de protecţie. Românilor li s-a cerut să nu vorbească cu presa, altfel şi-ar putea pierde locurile de muncă. 

de Redactia Observator

la 20.06.2020, 21:51

Vezi și
  • Doar jumătate dintre angajații abatorului au fost testați.
  • Este cel mai mare focar din Germania, după relaxare.

La abatorul Toennies din landul Rhenania de Nord-Westfalia, cel mai mare din lume, numărul muncitorilor infectaţi cu coronavirus a depăşit deja o mie. Bilanţul, însă, ar putea creşte dramatic. În ultimele zile, din cei aproximativ 7.000 de angajaţi, au fost testaţi doar jumătate. Printre muncitorii de aici, sunt sute, poate chiar mii de români. Nu se ştie câţi dintre ei sunt bolnavi. Oamenii se tem să vorbească pentru a nu fi concediaţi.

Condiţiile în care lucrează sunt aspru criticate în presa germană. Muncitorii tranşează carnea îngrămădiţi unul lângă altul şi iau masa în cantine supraaglomerate.

Paul Plesbercer, angajat abator Germania: Am şi prieteni care au fost aici, la noi (la abator, n.r.), şi acum lucrează acolo în Renania, şi sunt printre cei care sunt în carantină acolo. (...) Acolo, la cantină nu erau separeuri, erau toţi laolaltă, erau unul peste altul.

Şi mediul de lucru a favorizat răspândirea virusului.

Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt: Virusul a intrat în companie undeva din exterior și apoi s-a răspândit din cauza condițiilor noastre climatice. Lucrăm între 5 şi 12 grade Celsius, într-o atmosferă umedă, unde se formează aerosoli și virusul se poate răspândi prin aer. Acest lucru favorizează desigur răspândirea și apoi a dus la acest focar masiv.

Focarul de la Toennies este cel mai mare înregistrat de Germania de la relaxarea restricţiilor. Nu e însă singurul. Rând pe rând, abatoare din toată ţara au raportat zeci sau sute de cazuri de îmbolnăviri. Altele, unde nu s-au înregistrat cazuri sunt bombe cu ceas. 

Paul Plesbercer, angajat abator Germania: Am vorbit acum cu un prieten, m-am întâlnit, este măcelar, el lucrează tot în abator, pe lângă Frankfurt, şi mi-a zis că la ei e totul normal, ca înainte de coronavirus, deci, ca şi cum nu ar fi corona.

Abatorul transformat în focar îi aparţine miliardarului Clemens Toennies, proprietar și al clubului de fotbal Schalke 04. Procurorii au anunţat că deschid dosar penal şi îi acuză pe reprezentanţii companiei de vătămare corporală prin neglijenţă. Responsabilii fabricii neagă orice responsabilitate în răspândirea virusului.

În ultimele trei luni, aproape 900 de români din Germania au fost confirmaţi cu coronavirus, iar opt dintre ei nu au mai putut fi salvaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Români captivi în cel mai nou focar de coronavirus din Germania, la un abator uriaș