Antena Meniu Search
x

Romanii, panicati de criza din Cipru

Criza din Cipru a inspaimantat si romanii. Unii clienti au inceput sa-si scoata banii din depozitele bancare. Nu au de ce sa se teama, le spune guvernatorul BNR.

Vezi și

Mugur Isarescu a explicat astazi din nou ca bancile din Romania sunt sigure si solide.

In Romania, ca si in restul Uniunii Europene, depozitele bancare sunt garantate de stat in limita a 100.000 de euro. Adica cine are, de exemplu, 70.000 de euro in banca, nu trebuie sa isi faca probleme.

Mai mult, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, spune ca situatia din Romania nu poate fi niciodata comparata cu cea din Cipru, pentru ca bancile de la noi nu au probleme cu banii. Insa, in ceea ce-i priveste pe bogatii tarii care detin economii mai mari de 100.000 de euro, Isarescu nu vrea sa dea niciun sfat: daca au asemenea sume, inseamna ca stiu ce sa faca cu ele.

In prezent, aproximativ 11.000 de romani au depozite la banca mai mari de 100.000 de euro.

Haosul din Cipru afecteaza si miile de romani de acolo. Cel mai greu va fi pentru cei care au afaceri "pe picior mare" si conturi grase in bancile din insula. O taxa de 40% le va decima averea.

In Cipru, de dimineata, cozi uriase s-au format in fata tuturor bancilor, care s-au deschis pentru prima data dupa 12 zile. Au fost luate masuri exceptionale, pentru a preveni o razmerita. Oamenii sunt cu nervii intinsi la maximum. 

“Au fost peste 1.000 de politisti in stare de alerta, la fiecare sucursala a bancilor au fost si unul sau 2 politisti”, a spus Cornel Leanca, jurnalist roman stabilit in Cipru.

Intr-un comunicat, ministerul de Externe ii avertizeaza pe romanii care calatoresc in Cipru ca retragerile din bancomate sunt limitate la 300 de euro pe zi. Incasarea de cecuri este blocata, iar transferurile in strainatate sunt de maximum 5.000 de euro.

Tonul austeritatii e dat insa si de mai-marii tarii. La cererea presedintelui, Parlamentul cipriot i-a redus salariul cu 25%, iar ministrilor, cu 20 de procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Romanii, panicati de criza din Cipru