Antena Meniu Search
x

Cum ar fi încercat Bulgaria să exporte muniție ruginită, prin România, în Ucraina. Kievul a trimis armamentul înapoi - Anchetă Bivol.bg

În luna mai 2022, Bulgaria ar fi încercat să exporte, în secret, în Ucraina, prin România muniție deteriorată, de fabricație sovietică, arată o anchetă realizată de publicația bulgară Bivol.bg. Încărcătura avea o valoare de 200 de milioane de dolari, potrivit publicației bulgare. Război Rusia - Ucraina, ziua 167

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 12:51

Bulgaria a încercat să exporte în secret Ucrainei prin România muniție sovietică
Bulgaria a încercat să exporte în secret Ucrainei prin România muniție sovietică - Bivol TV / Captură TV Youtube

Bulgaria ar fi încercat să trimită, prin România, în Ucraina rachete de 122 mm pentru lansatorul de rachete multiple autopropulsate BM-21 Grad, cartușe de 122 mm pentru obuzierul D-30 Gvozdika, cartușe de 152 mm pentru obuzierul D-20 Akatsiya și cartușe de artilerie de 130 mm.

Proiectilele și muniția ar fi fost fabricate în anii 80 în Belarus și au fost achiziționate de compania bulgară Alguns EOOD, care la începutul lunii mai le-a trimis spre Compania Națională de Apărare CN RomArm S.A., aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România. Condiția era ca încărcătura să fie trimisă imediat în Ucraina. 

Însă, autoritățile române au fost nemulțumite de starea proiectilelor, deoarece multe erau ruginite sau deformate și, „protejându-și reputația”, le-au trimis înapoi. Cazul este pe cale să degenereze, transformându-se într-un scandal diplomatic, având în vedere că Belarusul este numulțumit privind suspiciunile că o licență în numele Minskului ar fi fost falsificată, scrie publicația bulgară.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În timpul vizitei în România a premierului Kiril Petkov, în luna aprilie, s-ar fi făcut aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României, potrivit anchetei Bivol.bg. Sofia și Bucureștiul au discutat despre exportul a aproximativ 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe de mitralieră. Valoarea totală estimată a tranzacției este de aproximativ 200 de milioane de dolari, din care, conform surselor Bivol.bg, cel puțin 15 milioane reprezintă comisionul neoficial pentru funcționarii publici, cu 5 milioane în avans.

Tranzacția a fost planificată să decurgă în felul următor: Alguns vinde muniția către compania națională de apărare română CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revinde către propria filială Nanotech Defence S.R.L., care semnează un contract direct cu ministerul ucrainean al Apărării, adică destinatarul final.

Potrivit surselor citate de jurnaliștii bulgari, în ziua în care s-a convenit acordul, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie. Banii rămași urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când armele au ajuns în Ucraina, Ministerul Apărării le-a trimis înapoi în România pentru că nu puteau fi folosite pe font.

Publicația Bivol,bg a trimis o solicitare ministrului român al economiei, care a transmis întrebările jurnaliștilor către compania națională de apărare Romarm S.A.

„Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns“, a transmis Gabriel Țuțu, directorul general al companiei. „Contractul și implementarea lui ulterioară sunt în conformitate cu legislația în vigoare”, a mai transmis oficialul, însă a refuzat să ofere mai multe informații, subliniind că dezvăluirea detaliilor despre „produse, livrare și prețuri” ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege”.

Reacția MAE bulgar

„Ministerul Afacerilor Externe nu a primit nicio reacție pe canale diplomatice din partea Republicii Belarus cu privire la un presupus export de muniție fabricată în Belarus de către companii din Republica Bulgaria către state membre ale UE, sub licență de la Ministerul Economiei și Industriei și Comisia interministerială pentru industria de apărare și securitatea aprovizionării din cadrul Consiliului de Miniștri al Republicii Bulgaria”, a transmis biroul ministrului Teodora Genchovska, potrivit Bivol.bg.

Ministerul nu a precizat dacă a primit astfel de informații prin alte canale, cum ar fi serviciile de securitate. MAE a precizat că „partea belarusă nu a manifestat niciun interes pentru un posibil reexport de produse legate de apărare (DRP) originare din Belarus și nici nu a existat vreun schimb de corespondență cu autoritățile competente din România și Ucraina”.

Biroul ministrului bulgar de Externe a subliniat, de asemenea, că „Bulgaria dispune de un sistem dezvoltat și funcțional pentru controlul exporturilor din domeniul apărării, în conformitate cu cele mai înalte standarde europene și mondiale. Bulgaria este parte la instrumentele juridice internaționale și la regimurile de control al exporturilor și urmează o politică de export DRP coerentă și transparentă, inclusiv în cazurile în care este vorba de reexport.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum ar fi încercat Bulgaria să exporte muniție ruginită, prin România, în Ucraina. Kievul a trimis armamentul înapoi - Anchetă Bivol.bg