Antena Meniu Search
x

Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA: ”Moneda este susținută artificial”

Rusia a stablizat rubla prin controale dure de capital și restricții ale investițiilor. Moscova a reușit să evite colapsul financiar, blocând ieșirea fondurilor din țară, scrie Financial Times.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 13:51

Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA: ”Moneda este susținută artificial”
Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA: ”Moneda este susținută artificial” - Shutterstock

Rubla rusească a reveni la valoarea de dinainte de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie. Rubla a recuperat aproape toate pierderile suferite după ce Rusia a invadat Ucraina deoarece Moscova a aplicat controale de capital draconice și împiedicat majoritatea traderilor străini să scape de investiții. Revenirea monedei rusești arată cum a reușit Moscova să evite colapsul sistemului financiar al țării. A făcut-o însă izolând și mai mult economia de finanțele globale.

La începutul lunii martie, rubla a scăzut la 150 per dolar american - a pierdut aproape jumătate din valoarea sa în mai puțin de două săptămâni - după ce sancțiunile americane și europene au scos Rusia din sistemele globale de plată și au înghețat o mare parte din "cufărul de război" al lui Putin, de peste 600 de miliarde de dolari, strâns de Banca Centrală a țării.

Ca urmare a sancțiunilor noastre fără precedent, rubla a fost făcută moloz”, a declarat președintele Joe Biden săptămâna trecută în timpul vizitei sale în Polonia. De atunci, moneda a crescut surprinzător, joi s-a tranzacționat la 81,7 pentru un dolar, aproape de același nivel de pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Vladimir Putin să-și trimită soldații în Ucraina. Şi faţă de euro, rubla s-a întărit în acelaşi mod.

Controale dure de capital și restricții ale investițiilor, impuse de Moscova

Pe acelaşi subiect

Veniturile din petrol și gaze au contribuit la stabilizarea rublei, deoarece exporturile continuă să curgă către Europa. Însă esențiale pentru a preveni o criză valutară mai profundă au fost restricțiile dure introduse de Moscova pentru a susține valoarea rublei, potrivit lui Oleg Vyugin, președintele consiliului de supraveghere al Bursei de la Moscova și fost guvernator adjunct al Băncii Centrale.

„A fost un moment la început când rubla a scăzut brusc . . . mulți cetățeni își mutau banii în străinătate. Apoi a fost introdus un embargo asupra acestui lucru și a devenit aproape imposibil să folosești dolari în țară sau în străinătate”, a explicat Oleg Vyugin.  Rușilor li s-a interzis să-și mute bani în conturile bancare străine, să extragă peste 10.000 de dolari în valută internațională în următoarele șase luni sau să scoată din țară peste 10.000 de dolari în numerar. De asemenea, băncilor și brokerilor li s-a interzis temporar să facă schimburi valutare în numerar în dolari și euro.

De asemenea, Banca Centrală a dublat rata dobânzilor la 20%, stimulându-i pe ruși să păstreze rublele în loc să scape de ele pentru valută străină. Măsura a împiedicat ca oamenii să dea năvală la bănci și a menținut intact sistemul bancar rus. De asemenea, străinilor li s-a interzis să tranzacționeze acțiunile rusești, blocându-le investițiile. "Este un control atât de puternic al autorităților, încât nu cred că acestea sunt niveluri care pot fi considerate o imagine a economiei ruse sau a eficacității sancțiunilor”, a declarat Cristian Maggio, economist la TD Securities.

Mulți dintre investitorii străini sunt efectiv blocați să dețină active rusești, nu pot face tranzacții pe această piață, iar băncile din afara Rusiei nu au mai publicat ratele de schimb valutar dolar-rublă, potrivit lui Maggio. „Offshore această piață pur și simplu nu există”, a spus el. Sancțiunile au sprijinit de fapt un punct forte tradițional al economiei Rusiei: excedentul comercial. Creșterea prețurilor la energie, împreună cu o scădere bruscă a importurilor, a creat o „balanță comercială foarte puternică și un exces uriaș de valută în balanța comercială”, a spus Vyugin.

Vânzările de petrol reprezintă aproximativ 30% din veniturile bugetului de stat al Rusiei, iar prețurile mărite din prezent „oferă Rusiei cei mai puternici termeni de schimb din 2008 încoace”, au explicat economiștii Elina Ribakova și Robin Brooks. „Deci, chiar dacă Rusia livrează mai puțin petrol acum din cauza sancțiunilor occidentale, Putin încă primește cantități mari de valută puternică”.

Rusia ar putea reconstrui rezervele Băncii Centrale, înghețate de sancțiuni, în aproape un an

Ribakova a estimat că contul curent al Rusiei ar putea ajunge probabil la 200-250 de miliarde de dolari în 2022, de la aproximativ 120 de miliarde de dolari în 2021, din cauza prăbușirii importurilor combinat cu exporturile puternice de mărfuri. Aceste venituri înseamnă că Rusia ar putea reconstrui rezervele Băncii Centrale, înghețate de sancțiuni, în aproape un an, a spus ea. Companiile care obțin venituri în valută străină - în principal exportatorii de petrol și gaze - au fost, de asemenea, forțate să schimbe 80% din aceste venituri în ruble. Munca de susținere a monedei a fost practic externalizată către sectorul privat.

Banca Centrală a Rusiei a cheltuit o sumă relativ modestă de 1,2 miliarde de dolari pentru susținerea rublei în cele două zile lucrătoare de după invazie și nu a mai intervenit pe piețele valutare de atunci, potrivit datelor băncii. De asemenea, analiştii spun că planul lui Putin de a forţa clienţii europeni de gaze să plătească în ruble poate oferi un impuls suplimentar monedei.

Cu toate acestea, puterea relativă a monedei ar putea masca daunele profunde pe care sancțiunile sunt aşteptate să le provoace economiei ruse. Producția economică a Rusiei va scădea cu 15% în acest an, după un deceniu și jumătate de creștere, estimează Elina Ribakova. Contracția poate fi şi mai mai mare dacă vor exista sancțiuni suplimentare asupra exporturilor de petrol și gaze.

Peste 400 de companii străine s-au retras din Rusia, a estimat economista Elina Ribakova. Multe dintre ele s-au „auto-sancționat” şi au părăsit ţara, chiar dacă sancțiunile oficiale nu le-a impus asta. "Cursul de schimb valutar face parte dintr-un efort politic de a transmite că sancțiunile nu funcționează”, a spus Timothy Ash, economist la BlueBay Asset Management. "Dar nu este o piață reală. Și oriunde se tranzacționează rubla astăzi, mâine sau anul viitor, Putin a transformat Rusia într-un paria internațional.”

Casa Albă spune că rubla este susținută artificial de Banca Centrală rusă

Întrebată despre revenirea rublei, Casa Albă a declarat că este vorba de o ”întărire artificială” din partea Băncii Centrale ruse și a guvernului. „Ei iau măsuri artificiale pentru a sprijini rubla”, a declarat joi directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield, potrivit Reuters

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA: ”Moneda este susținută artificial”