Antena Meniu Search
x

Ucraina va primi rachete antiaeriene Stinger din Lituania, să se apere în caz că sunt atacați de ruși

Ucraina va primi rachete sol-aer Stinger din Lituania în zilele următoare, a anunţat joi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, în cursul unei vizite la Kiev, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 14:52

Ucraina va primi rachete Stinger din Lituania în câteva zile
Ucraina va primi rachete Stinger din Lituania în câteva zile - Profimedia Images

Ucraina a primit în ultimele săptămâni mai multe transporturi aeriene cu ajutoare militare din partea statelor NATO pentru a-şi întări capacităţile defensive după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa comună, scrie Agerpres.

"Creştem numărul instructorilor militari în ţară şi livrăm Ucrainei arme şi echipamente suplimentare", a declarat Ingrida Simonyte la Kiev. "Rachete antiaeriene Stinger din Lituania vor ajunge în Ucraina în zilele următoare. Sper şi urez sincer ca Ucraina să nu fie nevoită niciodată să le folosească".

Ucraina a început exerciții militare, în oglindă cu manevrele Rusiei

Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Rusia a lansat mai devreme faza activă a amplelor sale exerciţii militare în Belarus într-o demonstraţie de forţă care arată cum înăsprirea strânsorii Moscovei asupra Minskului i-a crescut capacităţile în confruntarea cu Occidentul faţă de Ucraina, comentează agenţia de presă britanică.

Exerciţiile comune ruso-belaruse "Hotărârea aliată - 2022" - calificate de NATO ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe în Belarus de la Războiul Rece - sunt preconizate până în 20 februarie şi sunt văzute ca parte a desfăşurărilor ruseşti în apropierea Ucrainei, care au stârnit temeri privind o posibilă invazie în ţara vecină. Rusia neagă orice astfel de plan, dar Occidentul este circumspect faţă de asigurările Moscovei.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucraina va primi rachete antiaeriene Stinger din Lituania, să se apere în caz că sunt atacați de ruși