Antena Meniu Search
x

Centrala nucleară Zaporojie. Ruşii au evacuat peste 1.600 de oameni. Moscova se teme de contraofensiva ucraineană

Război în Ucraina. Rusia a evacuat peste 1.600 de oameni din apropierea centralei nucleare Zaporojie, în oraşul    Enerhodar, inclusiv sute de copii, relatează Reuters. E un semn că Moscova se așteaptă să înceapă în curând o contraofensivă ucraineană. Evacuările alimentează din nou îngrijorări cu privire la siguranţa centralei nucleare.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 14:32

Rusia a evacuat peste 1.600 de oameni din apropierea centralei nucleare Zaporojie. Moscova se teme de contraofensiva ucraineană
Rusia a evacuat peste 1.600 de oameni din apropierea centralei nucleare Zaporojie. Moscova se teme de contraofensiva ucraineană - Profimedia

Forțele ruse au început să evacueaze locuitorii din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși. Peste 1.600 de persoane, inclusiv 660 de copii, au fost evacuaţi până acum, a declarat un oficial instalat de Moscova în regiune. Situația din jurul centralei a devenit "potențial periculoasă", potrivit directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Ruşii se așteaptă ca Ucraina să înceapă în curând contraofensiva.

"Evacuaţii au fost deja plasați în centrul de cazare temporară ...din Berdiansk", a declarat Evgheni Balitski, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Zaporojie. Berdiansk este un oraș-port din sud-estul Ucrainei de pe coasta Mării Azov, care a fost ocupat de Rusia încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Forţele ucrainene au confirmat că forțele ruse evacuează cetăţenii ruși. "Primii evacuați sunt cei care au acceptat cetățenia rusă în primele luni de ocupație", se arată într-un comunicat. Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile. 

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a cerut măsuri pentru a asigura funcționarea în siguranță a celei mai mari centrale nucleare din Europa. "Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă", a avertizat Grossi. "Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate cu care se confruntă centrala. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele asociate acestuia".

Potrivit lui Grossi, personalul care operează centrala a rămas la posturi, dar condițiile pentru angajaţi și familiile lor erau "din ce în ce mai tensionate". Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei iar eforturile de a crea o zonă de siguranță în jurul ei au eșuat. Forțele ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Zaporojie la câteva zile după ce președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022. În apropierea ei au avut loc frecvent schimburi de focuri, fiecare tabără dând vina pe cealaltă.

Pe acelaşi subiect

Personalul de la centrala nucleară din  Zaporojie nu este evacuat

Directorul centralei, Iuri Cerniciuk, a declarat că personalul de la centrală nu este evacuat şi "face tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa nucleară şi securitatea la centrală". Cerniciuk a declarat că toate cele şase reactoare ale centralei rămân oprite, iar echipamentele sale sunt rămase în modul întreţinere, "în conformitate cu toate reglementările necesare în materie de securitate şi siguranţă nucleară", după cum a precizat şi Grossi.

Ucraina se bazează în mare măsură pe energia nucleară. În cazul în care Rusia ar păstra centrala Zaporojie, Ucraina ar pierde aproximativ 20% din capacitatea sa internă de generare a energiei electrice. Analiştii spun că Rusia a dorit să captureze centrala fără a o deteriora, în speranţa de a-şi deservi propria piaţă de electricitate.

Centrala a fost deconectată frecvent de la reţeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei în zonă, ceea ce a generat în mod repetat temeri în Europa cu privire la un accident nuclear, deşi experţii spun că un alt dezastru de mărimea celui de la Cernobîl rămâne puţin probabil.

Pe de altă parte, confruntate cu perspectiva unei contraofensive ucrainene, forţele ruseşti mută membri ai autorităţilor locale, colaboratori, copii şi profesori din regiunea Zaporojie. Cel mai recent exemplu este oraşul Tokmak din regiunea Zaporojie, locuitorii fiind transferaţi în oraşul Berdiansk, aflat de asemenea sub control rusesc, relatează The Guardian. 

Părinţii din acest oraş au fost informaţi să nu-şi înscrie copiii la şcoală, dacă au refuzat ordinul de evacuare, potrivit actualizării zilnice a Statului Major General al Ucrainei. Între timp, există cozi la benzinării, şoferii din Tokmak fiind anunţaţi că nu sunt planificate noi livrări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Centrala nucleară Zaporojie. Ruşii au evacuat peste 1.600 de oameni. Moscova se teme de contraofensiva ucraineană