Antena Meniu Search
x

Video Rusia a lansat atacuri cu arme de ultimă generație: ating 2.800 km/h și evită sistemele radar. Ce pregătește Ucraina

Oraşele din Ucraina nu sunt lovite doar de artilerie, ci şi de rachete inteligente trase de la sute de kilometri distanţă. Din aer sau de pe mare, armament de mare precizie poate lovi Kievul sau Liov, fără ca tehnica de luptă a Federaţiei Ruse să pătrundă pe teritoriul inamic. Ucraina se apără inclusiv cu tehnică occidentală şi continuă să primească ajutor militar. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 18.03.2022, 20:03

Vezi și

Ţinte importante aflate la mare distanţă pot şi au fost de altfel lovite în Ucraina de către aviaţia şi navele ruseşti. Ultima destinaţie a unor astfel de bombe a fost oraşul Liov. Şase rachete de croazieră au fost trase cel mai probabil din avioane de luptă aflate deasupra Mării Negre.

1 Kh-101 este o astfel de rachetă aer sol folosită de aviaţia rusă. Are 450 de kilograme şi o lungime de 7,45 metri. Este trasă din bombardiere, iar marele avantaj este acela că zboară până la destinaţie foarte aproape de sol, pentru a evita sistemele radar. Ucrainenii cred că astfel de rachete au lovit săptămâna trecută şi baza de antrenament militară din apropierea oraşului Liov.

O a doua rachetă de croazieră aer-sol care poate atinge ţinte aflate la 2800 de kilometroi distanţă este cea de tip Kh-55. La fel, poate zbura sub 100 de metri înălţime, cântăreşte peste 400 de kilograme şi are o lungime de 6 metri. Foloseşte un sistem electronic de navigaţie prin GPS de la distanţă.

Din aer, ruşii pot lovi inclusiv din spaţiul aerian propriu

Pe acelaşi subiect

De pe mare, Ucraina poate fi ţinta celebrelor deja rachete Kalibr 3M14. Pot fi lansate de pe nave de război sau submarine şi au o rază de aprope 2500 de kilometri, ceea ce ar acoperi distanţa, de exemplu, dintre Odesa şi Kiev.

Armata ucraineană poate răspunde raidurilor aeriene cu rachetele S300 PT. Raza lor de acţiune este de aproape 75 de kilometri, rachetele sol-aer au o lungime de 7 metri şi o greutate de aproape 1.500 de kilograme.

Nu în ultimul rând ucrainenii aşteaptă şi noile drone americane de tip kamikaze. Pot viza cu precizie tancuri şi poziţii de artilerie aflate la distanţă. Dronele, cu o lungime de aproape 60 de centimetri, au o rază operaţională de aprope 10 kilometri. Costă aproape 6.000 de dolari fiecare, au o viteză de 100 de kilometri pe oră şi o greutate de 2,7 kilograme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia a lansat atacuri cu arme de ultimă generație: ating 2.800 km/h și evită sistemele radar. Ce pregătește Ucraina