Antena Meniu Search
x

Rusia a lansat cu succes racheta spaţială Angara-A5. "Arată ambiția Moscovei de a deveni o putere spațială majoră"

Rusia a lansat cu succes racheta spațială Angara A5 de pe Cosmodromul Vostocinîi, după două încercări anulate la începutul acestei săptămâni. Racheta a plasat de test o încărcătură pe orbita joasă a Pământului, în primul program de acest fel de după căderea URSS. Misiunea arată ambiția Rusiei de a deveni o putere spațială majoră, dar și importanța în creștere a cosmodromului  Vostocinîi, scrie Reuters.

de Redactia Observator

la 11.04.2024, 15:56

Rusia a lansat cu succes racheta spaţială Angara-A5. "Arată ambiția Moscovei de a deveni o putere spațială majoră"
Rusia a lansat cu succes racheta spaţială Angara-A5. "Arată ambiția Moscovei de a deveni o putere spațială majoră" - Profimedia

Rusia a reuşit joi o lansare de test a rachetei sale spaţiale Angara-A5 de pe cosmodromul Vostocinîi din Orientul Îndepărtat, plasând cu succes o încărcătură de test pe orbita joasă a Pământului, ca parte din eforturile de a dezvolta un nou lansator post-sovietic, relatează Reuters.

Angara-A5, prima rachetă post-sovietică rusească

Lansarea de test a Angara-A5, prima rachetă post-sovietică rusească, vizează scoaterea în evidenţă a ambiţiei Moscovei de a fi o putere spaţială majoră, precum şi importanţa în creştere a bazei de la Vostocinîi, situată în pădurile din regiunea Amur, în Orientul Îndepărtat rus.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lansarea rachetei Angara a fost suspendată de două ori în ultimul moment marţi şi miercuri mai întâi din cauza unei defecţiuni la sistemul de presurizare al rezervorului de oxidare, iar apoi din cauza unei defecţiuni la sistemul de control al demarorului motorului.

Spre bucuria oficialilor ruşi din domeniul spaţial, a treia oară, joi, a fost cu noroc, cu câteva ore înainte de celebrarea în Rusia a Zilei Cosmonautului, care marchează 63 de ani de când Iuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spaţiu.

''Motorul a demarat, zborul este normal'', a spus centrul de control în timp ce racheta lua altitudine, parcurgând peste 25.000 de kilometri pe oră în câteva minute. ''Rezervoarele de combustibil s-au detaşat, apoi s-a detaşat secţiunea centrală, iar o încărcătură de test a fost plasată pe orbită'', a precizat agenţia spaţială rusă Roscosmos. ''Racheta a funcţionat normal'', a spus Roscosmos. ''Cu această lansare, au demarat testele de zbor pe complexul spaţial din Amur odată cu lansarea vehiculelor grele Angara de pe Vostocinîi''.

Racheta Angara-A5 are doar componente ruseşti

Angara-A5 este o rachetă cu trei trepte, are o înălţime de 54,5 metri, cântăreşte 773 de tone şi poate transporta circa 24,5 tone în spaţiu, potrivit publicaţiei ruse Kommersant. Ministerul Apărării este de asemenea implicat în proiectul acestei rachete, despre care Moscova spune că utilizează doar componente ruseşti şi combustibil mai puţin nociv pentru mediul înconjurător şi va înlocui lansatorul greu din clasa Proton M, care a fost activ de la jumătatea anilor 1960.

Rusia a demarat proiectul Angara la câţiva ani după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, iar obiectivul a fost crearea unui lansator fabricat în Rusia care să asigure accesul în spaţiu chiar şi în lipsa cosmodromului Baikonur, pe care Rusia îl închiriază de la Kazahstan.

''Crearea familiei de rachete spaţiale Angara (KRK) este o sarcină de importanţă naţională specială'', a spus Roscosmos. ''Punerea în funcţiune a rachetei spaţiale Angara va permite Rusiei să lanseze vehicule spaţiale de toate tipurile de pe teritoriul său şi va oferi ţării noastre acces independent garantat în spaţiu''.

Primul zbor de test al rachetei Angara-A5 a avut loc în 2014, iar un altul a urmat în 2020, ambele de la baza Pleseţk, din nordul Rusiei. Un test parţial a urmat în 2021, însă a fost un eşec.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Rusia a lansat cu succes racheta spaţială Angara-A5. "Arată ambiția Moscovei de a deveni o putere spațială majoră"